Blog

Artrose hoeft geen belemmering te zijn

Katten zijn zo heerlijk eigenwijs. En zijn van nature echte meesters in het verbergen van pijn en ongemak. Pijn is daardoor een veelvoorkomend probleem bij katten, dat vaak niet door baasjes wordt opgemerkt – hoe goed ze hun kat ook kennen.

Katten spelen namelijk mooi weer, maar ondertussen hebben ze vaak veel last van bijvoorbeeld de gewrichten. Zo heeft ongeveer twee van de drie katten ouder dan 6 jaar de gewrichtsaandoening osteoartrose (artrose). Artrose is een vervelende aandoening; ontstekingen zorgen voor slijtage aan gewrichten, waardoor de kat dagelijks pijn ervaart.

Artrose gaat niet meer over, maar met de juiste behandeling kan je kat wel elke dag maximaal blijven genieten. Gelukkig kan een dierenarts vaak snel de juiste diagnose stellen. Daarna is de juiste behandeling voor je kat niet moeilijk. Meestal worden pijnstillende ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze helpen zowel tegen de ontstekingen als tegen de pijn. Je ziet dan ook snel effect. Je kat springt bijvoorbeeld weer op vensterbanken of vangt muizen. Vaak merken baasjes daarom pas na de behandeling dat er iets mis was!

Meer informatie over artrose

Hoe herken je pijn? Let goed op gedragsveranderingen van je kat: niet meer springen of via pas een opstapje ergens op kunnen komen, minder actief, meer slapen, humeurig... Vaak wordt gedacht dat de kat oud wordt. Ouderdom komt uiteraard met gebreken, maar ouderdom is geen ziekte. Ook een oudere kat hoort goed te kunnen rennen en springen.

Herken de signalen van pijn

Dus, denk je ‘mijn kat wordt wat ouder’? Vul dan voor de zekerheid de vragenlijst in en breng een bezoekje aan je dierenarts. Die kan met een eenvoudige controle zien of er iets mis is. Want wij laten dat zelf echt niet zomaar zien!

Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het natuurlijk altijd goed om direct je dierenarts te bellen voor overleg of een afspraak.