Blog

Hoe zit het met Corona en huisdieren?

Momenteel is het nieuwe Coronavirus veel in het nieuws. Helemaal niet raar natuurlijk, gezien het feit dat Corona onze wereld behoorlijk op z’n kop zet. Situatieveranderingen volgen elkaar snel op, wat kan zorgen voor onzekerheid en onduidelijkheid bij mensen. Wellicht maak je je zorgen over de gezondheid van je kat? Graag zouden we door middel van dit artikel een aantal dingen willen verduidelijken en tips delen rondom het Coronavirus en huisdieren.

Huisdieren en Corona

De aandoening COVID-19 wordt veroorzaakt door het nieuwe Coronavirus SARS-COV-2. Houd er rekening mee dat de situatie snel kan veranderen. Het meest actuele advies voor huisdieren en het nieuwe Coronavirus (COVID-19) vind je op de website van het RIVM.

Zelf ziek?

Heb je ziekteverschijnselen of ben je zelf ziek? Ben je in quarantaine na contact met iemand bij wie het Coronavirus reeds is vastgesteld? Uit voorzorg adviseert het RIVM om in dat geval huisdieren zoals katten niet te aaien of te knuffelen, 1,5 meter afstand te houden van je huisdier en om binnen te blijven. Indien je kat naar de dierenarts moet, en je bent zelf ziek of hebt ziekteverschijnselen, kijk dan of iemand anders (geen huisgenoot of gezinslid) hem of haar naar de dierenarts kan brengen. Informeer in je omgeving of iemand voor je kat kan zorgen mocht je bijvoorbeeld zelf ziek worden.

Belang hygiëne

Om het risico op besmetting en verspreiding van ziekte te beperken speelt in bijna alle gevallen hygiëne een belangrijke rol, dat zien we ook bij het Coronavirus. Op dit moment wordt de kans dat huisdieren besmet kunnen raken met het virus en een rol spelen in de verspreiding van het virus zeer klein geacht. Verwaarloosbaar in vergelijking met het risico op overdracht door direct contact tussen mensen onderling. Net als altijd is het verstandig om hygiënisch om te gaan met huisdieren. Hierbij een paar tips:

 • Na het aaien van huisdieren en nadat een huisdier bijv. aan je hand gelikt heeft altijd je handen wassen met zeep.
 • Vermijden dat huisdieren jou of je (klein)kinderen in het gezicht likken, kijk uit met wondjes.
 • Voor het koken, eten, na tuinieren, wandelen, etc. handen wassen met zeep.
 • Kinderen voor/na voornoemde activiteiten, buitenspelen, etc. altijd handen laten wassen met zeep.
 • Nagels van jezelf en je kinderen zo kort en schoon mogelijk houden.
 • Daar waar je ontlasting tegenkomt van je huisdier altijd opruimen, poepzakjes meenemen bij uitlaten.
 • Oppervlaktes waar huisdieren komen, zoals de voer- en waterbak, kattenmand, krabbaal, kattenbak en daaromheen, regelmatig goed schoonmaken.

Meer over de verzorging van katten

Dierenarts

Dierenartsenpraktijken nemen voorzorgsmaatregelen om hun klanten, personeel en zichzelf zo veel mogelijk te beschermen tegen besmetting met het nieuwe Coronavirus. In detail zullen deze maatregelen wellicht per praktijk wat verschillen, maar in grote lijnen zullen dierenartsenpraktijken over het algemeen dezelfde maatregelen hanteren. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Volg instructies van het personeel op en houd 1,5 meter afstand tot iedereen.
 • Ontsmet je handen wanneer je binnenkomt en geen handen schudden.
 • Slechts één gezonde volwassene mag met het huisdier mee de praktijk in.
 • Contactloos betalen en zo min mogelijk dingen aanraken.

Deze voorzorgsmaatregelen zijn gebaseerd op de richtlijnen van de FECAVA. Het personeel van de dierenartsenpraktijk kan je daar meer over vertellen. Veel praktijken hebben een poster hangen met instructies voor klanten.

corona-en-huisdieren-blog-0

Afspraak uitgesteld?

Mocht een afspraak voor bijvoorbeeld vaccinatie tijdelijk uitgesteld worden door de dierenarts, vergeet dan niet om een nieuwe afspraak in te plannen en noteer deze ter herinnering in je agenda of op de kalender. Vraag of de dierenarts de mogelijkheid heeft om je een herinnering per sms of email te sturen wanneer het weer tijd is voor controle of voor een nieuwe verpakking ontwormingsmiddel bijvoorbeeld. Informeer of de praktijk in het bezit is van je actuele mobiele nummer en/of emailadres.
Controleafspraken voor een chronisch ziek huisdier kunnen wellicht telefonisch gehouden worden. Bespreek de mogelijkheden met je dierenarts. Maak je je zorgen over de gezondheid van je huisdier? Neem dan altijd direct telefonisch contact op met je dierenarts.

Huisdier ziek?

Wanneer je je zorgen maakt over (de gezondheid van) je kat of ander huisdier:

 • Bel de dierenartsenpraktijk op om te overleggen, ga niet zonder afspraak bij de dierenarts langs. Kijk op de website van de praktijk of je een afspraak in kunt plannen.
 • Als je zelf ziek bent of ziekteverschijnselen hebt, vraag dan iemand anders (geen gezinslid of huisgenoot) om je huisdier naar de dierenarts te brengen.
 • Als je huisdier symptomen heeft zoals hoesten, niezen of lusteloosheid, neem dan direct contact op met je dierenarts en houd je huisdier zo veel mogelijk binnen. Indien je dierenarts vraagt om naar de praktijk te komen, volg dan de instructies van de praktijk op.

Producten nodig?

 • Medische producten mogen veelal alleen op recept verkocht worden, door verkoopkanalen die daar een opleiding en vergunning voor hebben, zoals een dierenarts. Koop deze producten dus alleen bij een vertrouwd kanaal. Lees hier meer over op de website van de NVWA.
 • Wellicht heeft je dierenarts mogelijkheden voor verzending of bezorging van producten aan huis. Vraag ernaar, dan hoef je misschien niet zelf naar de praktijk toe te komen.
 • Zorg ervoor dat je de de voorraad van chronische medicijnen en middelen tegen parasieten zoals vlooien, teken en wormen voor je huisdier goed in de gaten houdt en op tijd bijbestelt bij je dierenarts.
 • Bel van tevoren naar de dierenartsenpraktijk wanneer je producten zoals voer nodig hebt. In de meeste gevallen kunnen ze het dan alvast klaarzetten.
 • Je zou bij de dierenarts kunnen informeren naar de mogelijkheid om meerdere verpakkingen in één keer mee te nemen.

Verschillende Coronavirussen

Er bestaan verschillende types Coronavirussen, die verschillende ziektes bij verschillende diersoorten veroorzaken. Over het algemeen zijn de meeste Coronavirussen diersoortspecifiek, wat betekent dat ze enkel een bepaalde diersoort infecteren en ziek maken.

 • Het Coronavirus dat de aandoening COVID-19 heet SARS-COV-2, die behoort tot de groep Betacoronavirussen en veroorzaakt vooral luchtwegproblemen.
 • Coronavirussen die specifiek bij katten (en ook bij honden) voorkomen behoren tot de groep Alphacoronavirussen.

In onderstaande afbeelding worden verschillende soorten Coronavirussen weergegeven.

corona-en-huisdieren-leaflet

Het Coronavirus dat bij katten kan voorkomen (FCoV) is niet besmettelijk voor mensen. FCoV kan bij katten maagdarmklachten geven, maar ook muteren tot een ernstigere variant die o.a. buikvliesontsteking, geelzucht en neurologische symptomen bij de kat kan veroorzaken. Maar dit is dus een heel ander soort Coronavirus dan de SARS-COV-2 die COVID-19 veroorzaakt.

Er wordt vermoed dat SARS-COV-2 uit een dierlijke bron zou zijn ontstaan. De Wereld Organisatie voor Diergezondheid (OIE) geeft aan dat momenteel nog niet bevestigd is of dit klopt en zo ja, om welke dierlijke bron het zou gaan.

Wereldwijd zijn er een aantal gevallen in het nieuws geweest van dieren die positief getest zijn op het nieuwe Coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt. Blijf via het RIVM op de hoogte van de meest actuele stand van zaken.

Hopelijk heeft dit artikel je geholpen om het Coronavirus met betrekking tot huisdieren beter te begrijpen en onduidelijkheden heeft weggenomen. Mocht je je zorgen maken over de gezondheid van je kat of een ander huisdier, dan raden we je aan om contact op te nemen met je dierenarts.

Kijk op onze website dogcare.nl voor informatie voor hondeneigenaren.