FAQ

Veelgestelde vragen

 • Hoeveel hoort een kat te drinken?

  Katten drinken graag vers water: uit een bak of kom die ze prettig vinden, uit de vijver of rechtstreeks uit de kraan. Hoeveel een kat drinkt, verschilt per dier. Het is hoe dan ook belangrijk dat de kat altijd water kan drinken en toegang heeft tot vers water.

 • Hoe kun je een kat meer laten drinken?

  Soms is het noodzakelijk om de vochtinname te verhogen. Probeer te onderzoeken welke vorm drinkbak je kat het prettigst vindt. Experimenteer bijvoorbeeld met een hoge kan, brede schaal of een lage kom. Katten drinken het liefst uit een glazen, metalen of keramische bak die tot de rand gevuld is in plaats van een kunststoffen bak. Voeg water toe aan het droog- of natvoer. Sommige katten eten de voeding zelfs op als het de dikte van soep heeft. Sommige katten drinken graag uit een stromende waterbron, zoals een druppelende kraan. Er bestaan speciale waterfonteintjes voor katten. Je kunt ook een een laagje water in de douchebak of in het bad laten staan. Er zijn katten die hier graag uit drinken. Of bied water met een smaakje aan. Bijvoorbeeld water waarin (ongezouten) vis of kip is gekookt of vermeng het drinkwater met een beetje vocht uit een blikje (ongezouten) vis. Probeer sowieso verschillende soorten water: kraanwater, regenwater, mineraalwater en water dat iets warmer is.

 • Hoe kun je een kat het beste voeren?

  Katten zijn carnivoren: ze hebben meerdere keren per dag vlees nodig. Een volwassen kat voer je minimaal twee keer per dag zodat dit goed aansluit op zijn natuurlijke eetpatroon. Je kunt kiezen voor brokjes, natvoer, vers voer of voer uit de diepvries. Kittens kun je het beste het voer geven dat ze bij de fokker of bij de eigenaar van de moederpoes al kregen. Geef katten nooit kleine botjes, want hier kunnen ze in stikken. Ook rauw varkensvlees is niet goed voor ze door de aanwezige parasieten. Er is speciaal voer voor kittens en katten die binnen leven. Naarmate katten ouder worden, hebben ze ook ander voer nodig. Ze bewegen immers minder en hun voedingsbehoefte verandert. Neem contact op met je dierenarts voor een advies op maat voor jouw kat.

  Over kattenvoer

 • Moet je een te dikke kat op dieet zetten?

  Je dierenarts kan adviseren over leefstijlveranderingen die helpen om je kat gezond te houden. Hij kan voer adviseren dat speciaal is samengesteld voor katten met gewichtsproblemen. Ook kan hij de oorzaak verder onderzoeken.

  Over dieetvoer

 • Wat kun je doen als een kat het voorgeschreven dieet niet wil eten?

  Dieetvoer kan soms minder smakelijk zijn voor je kat. Zet je kat daarom geleidelijk over op het dieet, gedurende een periode van enkele dagen tot enkele weken. Start niet met een dieet als je kat zich ziek voelt, want dan bestaat de kans dat de kat het voer associeert met ziek zijn. Daarnaast is het handig om eerst een kleine hoeveelheid dieetvoer met normaal voer te mengen. Vergroot in een periode van enkele dagen tot weken het aandeel dieetvoer. Je kunt ook in eerste instantie kleine hoeveelheden met de hand geven of het voer een beetje warm maken (niet warmer dan lichaamstemperatuur). Katten vinden natvoer trouwens vaak lekkerder. Probeer daarom eens vocht aan het voer toe te voegen. Ga tijdens het eten bij de kat zitten en beloon hem als hij het voer eet door extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door hem aan te halen of met hem te spelen.

  Meer over kattenvoer

 • Hoe kun je een kat het beste wegen?

  Om de gezondheid van je kat in de gaten te houden, kun je hem het beste regelmatig wegen. Gewichtsafname kan betekenen dat het minder goed gaat met je kat. Gewichtstoename is ook iets waar je alert op moet zijn. Je kunt je kat wegen met bijvoorbeeld een weegschaal voor baby’s. De kat in je armen houden terwijl je op de weegschaal staat, is niet altijd even betrouwbaar. Wel kun je een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal plaatsen. Het verschil in beide gewichten is het lichaamsgewicht van de kat.

  Meer over kattengewicht

 • Wat kun je doen als een kat vlooien heeft?

  Jeuk is erg onprettig voor je kat en veelvuldig krabben leidt tot haarverlies. Wanneer je kat ook nog eens allergisch is, dan loopt hij een vervelende huidaandoening op. Vlooienbesmetting is eenvoudig te voorkomen door regelmatig een vlooienwerend middel te gebruiken op elke kat en hond in je huishouden. Stofzuig ook regelmatig je woning en was dierenkussens en -kleden heter dan 60 graden.

  Meer over vlooien

 • Is het nodig om een kat te kammen?

  Katten kunnen zichzelf over het algemeen goed schoonhouden. Ze verzorgen hun vacht door zichzelf regelmatig te wassen met hun tong. Om klitten en vervilting van de vacht te voorkomen, is het belangrijk om katers en poezen te kammen of borstelen. Zeker als ze langharig zijn. In de herfst en in de lente zijn katten in de rui: zij verliezen dan hun haar voor een deel. Door in deze periodes te borstelen kun je haarballen voorkomen. Kortharige katers en poezen hoeven buiten de ruiperiode om niet veel geborsteld te worden.

  Over vachtverzorging

 • Waarom sproeit een kat in huis?

  Bij een kat is er een groot verschil tussen sproeien en plassen. Sproeien doet hij staand met de staart omhoog, soms trappelend met de achterpoten. De urine wordt recht naar achteren gespoten. Een sproeiende kat wil zijn territorium afbakenen. Een andere reden kan zijn dat hij zijn geur wil achterlaten om zo een partner te vinden. Wat veel mensen niet weten, is dat poezen ook sproeien. Bijvoorbeeld wanneer zij willen paren. Als de sproeiende kat gecastreerd is, is er vaak sprake van stress. Het sproeien is dan meestal niet hormonaal gedreven. De stress kan voortkomen uit angst voor de omgeving, verandering van de gezinssamenstelling, andere (buur)katten in huis, verbouwing of andere onrust in de leefomgeving, straf die de (sproeiende) kat krijgt van zijn baasjes. Onderzoek de bron van de stress om de beste oplossing te vinden. Installeer bijvoorbeeld een kattenluik als er andere katten ongewenst in huis komen of geef katten die samenleven hun eigen plekjes in huis. De oorzaak van het sproeien kan ook medisch zijn. De dierenarts kan hierover uitsluitsel geven.

  Over kattengedrag

 • Waarom plast een kat in huis?

  Als je kat in huis plast, dan kan dit door verschillende oorzaken komen. Het is belangrijk om hem zo snel mogelijk te helpen zijn behoefte op de bak te doen. Hoe langer het gedrag duurt, hoe moeilijker het voor de kat te veranderen is. De kat plast in huis dus dat betekent dat hij echt een probleem heeft, zoals blaasgruis, een blaasontsteking, stress of angst. Een kat die lijdt heeft een veilige omgeving nodig, straf hem dus niet. Straffen werkt juist averechts. Als je kat voorheen wel netjes op de bak ging, kun je je afvragen of er in huis iets is veranderd. Bijvoorbeeld een ander merk kattengrind, ander schoonmaakmiddel, is de kattenbak op een andere plek gezet, heb je een ander type kattenbak in gebruik genomen of is er een nieuwe kat in huis komen wonen zonder een extra kattenbak te plaatsen. Probeer de oude situatie te herstellen om te zien of de kat dan nog steeds in huis plast. Het is nodig om de kattenbak dagelijks schoon te maken, zodat je je kat aanmoedigt om deze te gebruiken. Maak de plasplekken goed schoon, maar niet met azijn. Dat bevat stoffen die ook in kattenurine zitten en nodigt juist uit om opnieuw op die plek te plassen.

  Over kattengedrag

 • Waar kun je aan herkennen dat een kat misschien ziek is?

  Je kat kan verschillende ziekteverschijnselen vertonen, die erop wijzen dat hij niet gezond is. De kat eet niet, slaapt veelt, valt af, drinkt en plast meer dan normaal, heeft een doffe en vervilte vacht, is zwak, heeft een vieze adem en/of heeft doffe ogen. Deze verschijnselen kunnen door verschillende aandoeningen worden veroorzaakt. Je dierenarts kan op basis van onderzoek de oorzaak proberen te achterhalen.

  Gezondheidscontrole bij kat

 • Heeft mijn kat pijn?

  Er zijn twee soorten pijn: chronisch en acuut. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden duurt. Dan is de kat in vergelijking met vroeger minder actief, minder soepel, vaker onzindelijk, minder speels, agressiever, terughoudender met springen, slaperiger, minder aanhankelijk, minder bezig met vachtverzorging en/of minder aan het krabben waardoor hij lange nagels heeft. Acute pijn doet zich voor na een incident, zoals een ongeluk of een operatie. Er zijn vier lichaamshoudingen waaraan je deze pijn kunt herkennen. Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

  Pijn herkennen bij kat

 • Wat kun je doen als een kat zijn medicijnen niet wil innemen?

  Dagelijkse toediening van medicijnen kan een hele opgave zijn. Vooral wanneer je gedurende een langere periode iedere dag medicijnen moet geven, is het belangrijk dat dit eenvoudig te doen is. Om ervoor te zorgen dat de behandeling voor jou en je kat leuk blijft, hebben steeds meer medicijnen een aangename smaak of worden ze in een smakelijke vloeistof aangeboden. De dierenarts kan je meer vertellen over beschikbare medicijnen.

 • Hoe kun je de urine van een kat opvangen?

  De urine van je kat kan helpen bepalen of je kat ziek is en zo ja, wat hij mankeert. Aanwijzingen van suikerziekte en nierziekte zijn bijvoorbeeld in de urine terug te zien. Je kunt de urine op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld met speciale kattenbakkorrels die geen vocht absorberen. Of je kunt de urine uit de kattenbak met een pipet opzuigen. Het is wel belangrijk dat andere katten in huis op een andere plek hun behoefte doen. Mochten deze methodes niet werken, dan kan de dierenarts de blaas van je kat aanprikken.

  Meer tips urine opvangen

 • Wat gebeurt er als je kiest voor castratie of sterilisatie?

  Als je liever niet hebt dat je kat zich voortplant, dan kun je hem laten castreren of haar laten steriliseren. Katten die niet gecastreerd zijn, vertonen sterker natuurlijk gedrag. Ze gaan verder van huis om op onderzoek uit te gaan, vechten met andere katten en sproeien om hun territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Wanneer je kiest voor castratie dan worden onder narcose beide teelballen weggehaald. Je kunt je poes al laten steriliseren voordat ze een nestje heeft gehad. Wanneer je poes vruchtbaar is en wil paren, merk je dit snel. Ze kan dan erg luidruchtig zijn. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken en baarmoeder worden dan verwijderd. Als alles goed gaat, mag je je kat dezelfde dag weer mee naar huis nemen. Ze kan dan nog even suf zijn, maar herstelt heel snel. Het is wel belangrijk dat je kat niet veel aan de hechtingen likt, want dan kan het niet goed genezen. De hechting verdwijnt vanzelf na zeven tot tien dagen.

  Over castratie en sterilisatie

 • Welk gedrag vertoont een poes als ze krols is?

  Een krolse kat gaat meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Ze schuurt met haar buik over de grond en wil graag gestreeld of aangeraakt worden. Ze steekt haar achterste in de lucht, om de houding van paren aan te nemen. De poes wil haar geur meer verspreiden dan normaal, om katers aan te trekken. Ze zal dus meer tegen mensen, meubels en muren aanwrijven. Ook kan ze kleine beetjes urine in huis achterlaten. Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is zo groot, dat ze gefrustreerd raakt zolang dit niet gebeurt. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer). Ze kan meerdere keren per jaar krols worden, zolang ze niet gedekt wordt. Krolsheid houdt meestal 7 tot 10 dagen aan. Soms wordt ze 10 dagen na de vorige krolsheid alweer krols. In de krolse periode is de kans erg groot dat ze zwanger wordt gemaakt. Een krolse kat kun je daarom beter binnenhouden, tenzij je een nestje wilt krijgen. Dat is wel een keuze waar je goed over na moet denken, omdat een nestje in huis het nodige werk betekent en er al veel katten in Nederland zijn. Een poes kan twee keer per jaar een nestje krijgen.

  Over de krolse kat

 • Waar moet je rekening mee houden als een poes een nestje kittens krijgt?

  Kittens moeten meteen bij de moeder drinken: die melk bevat bestandsdelen die de kittens beschermen tegen verschillende infecties. Elke kitten moet voldoende melk drinken. Dit is meestal het geval als de kitten na het zogen rustig slaapt. Als een kitten voortdurend piept dan kan dit door de honger komen. Bijvoorbeeld omdat de moeder niet genoeg melk geeft of omdat de kitten ziek is. Een kitten is nog niet in staat om de eigen lichaamstemperatuur op peil te houden. De plek van het nest moet daarom warm en tochtvrij zijn. Ook moet de ruimte schoon zijn om ziekte en complicaties te voorkomen. Het is belangrijk om het gewicht van de kittens in de gaten te houden om te zien of ze groeien. Weeg ze elke dag met een nauwkeurige weegschaal rond hetzelfde tijdstip. Ga uit van de gemiddelde wekelijkse gewichtstoename, want die is betrouwbaarder. Diarree komt regelmatig voor bij kittens; de oorzaken zijn legio. Om te voorkomen dat kittens uitdrogen, kun je diarree het beste direct behandelen. Na zeven weken mogen kittens weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid. Het beste is om de kitten minimaal twaalf weken bij hun moeder te laten.

  Over verzorging van kittens

 • Waar moet je rekening mee houden in de opvoeding van kittens?

  Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere dieren en mensen. Een doordachte opvoeding is belangrijk, omdat de kitten dan als jonge en volwassen kat goed om kan gaan met zijn omgeving. Ze worden in deze eerste fase gesocialiseerd; dan zijn de kittens tussen de drie en acht weken. De moederkat speelt een belangrijke rol: haar gedrag is namelijk het voorbeeld voor de kittens. De tweede socialisatieperiode begint vanaf veertien weken. Dit deel van de kattenopvoeding vindt plaats bij de nieuwe eigenaar van de kat: de meeste fokkers leveren de kat pas na dertien weken. Dit betekent dat de kat in deze weken leert wennen aan zijn nieuwe huis en de medebewoners - inclusief andere dieren. Het is belangrijk om dit op positieve wijze te stimuleren door aandacht aan hem te geven en hem te leren wat hij waar kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak, zijn slaapplaats, het voerbakje en het kattenluik. Maar ook de regelmaat in je huishouden, hechting aan jou als baasje en hechting aan het huis. Wanneer dit deel van de kattenopvoeding niet goed wordt aangepakt, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Een slecht gesocialiseerde kat heeft last van stress, angst en kan zelfs huidproblemen en gedragsproblemen ontwikkelen.

  Over kittens opvoeden

 • Mijn kat zondert zich af. Heeft hij misschien pijn?

  Katten zijn geneigd om in stilte hun pijn te ondergaan. Zij proberen de pijn van nature te verbergen, zodat zij niet zwak overkomen op hun omgeving. Als je merkt dat je kat zich afzondert, en hij deed dit voorheen niet, dan kan er iets met je kat aan de hand zijn. Neem contact op met de dierenarts om na te gaan wat er bij je kat speelt.

  Over gedrag bij pijn

 • Hoe weet ik dat mijn kat geen pijn heeft?

  Katten die geen pijn ervaren, gedragen zich normaal. Hun ‘kattentaal’ komt overeen met hun natuurlijke manier van doen. Je herkent een pijnvrije kat bijvoorbeeld doordat de ogen open zijn, het hoofd omhoog staat, je kat alert is, je kat ontspannen in gekrulde houding ligt uit te rusten.

  Als je kat acute of chronische pijn heeft, dan kun je dit aan verschillende signalen herkennen. Als je deze signalen bij jouw kat ziet, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

  Leer pijn herkennen

 • Klopt het dat pijnstillers voor katten, zoals Metacam Kat, schadelijk zijn?

  Nee, dat klopt niet. Pijnstillers zoals Metacam Kat zijn speciaal voor katten ontwikkeld. Het is daarentegen wel noodzakelijk dat een pijnstiller op basis van de diagnose door de dierenarts wordt voorgeschreven. Zo weet je dat je de juiste oorzaak van de pijn aanpakt en dat je kat hier baat bij heeft. Als pijn niet goed wordt behandeld, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je kat.

  Wanneer je je kat pijnstillers geeft, let er dan goed op dat hij niet uitgedroogd is. Geef je pijnstilling en eet of drinkt je kat niet? Neem dan contact op met je dierenarts en geef geen pijnstilling tot je hem hebt gesproken.

  Over pijn bij katten

 • Mijn kat heeft nierfalen en pijn. Mag hij pijnstilling nemen?

  Het is niet per definitie waar dat katten met chronische nierziekte (CNZ) geen pijnstilling in mogen nemen. Als je kat bij nierfalen pijn ervaart, dan kan de dierenarts advies geven over hoe je je kat kunt ontlasten. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts als je vermoeden van pijn bij je kat hebt, ook bij nierfalen. Je kunt daarnaast praktische aanpassingen in de omgeving van de kat doen om het hem zo makkelijk mogelijk te maken.

  Over behandeling nierprobleem bij kat

 • Mijn kat heeft artrose. Wat nu?

  Artrose is een vervelende aandoening; ontstekingen zorgen voor slijtage aan gewrichten, waardoor de kat dagelijks pijn ervaart en het probleem steeds erger wordt. Artrose gaat niet meer over, maar met de juiste behandeling kan je kat wel elke dag maximaal blijven genieten. Gelukkig kan een dierenarts vaak snel de juiste diagnose stellen. Daarna is de juiste behandeling voor je kat niet moeilijk. Ontstekingsremmers (zogenaamde NSAID’s) zijn over het algemeen de basis van elke behandeling. Deze helpen namelijk zowel tegen de ontstekingen als tegen de pijn. Ze dienen levenslang gegeven te worden. Soms schrijft een dierenarts ook voedingssupplementen of dieet voor. Dit is een ondersteuning van de behandeling, het kan echter niet doen wat een NSAID wel doet.

  Meer over diagnose en behandeling