Ontdek de verschillen

Kattenrassen

Populaire kattenrassen

Het aantal kattenrassen lijkt oneindig: meer dan vijftig van deze rassen zijn erkend. Van over de hele wereld zijn er verschillende soorten katten met ieder hun eigen uiterlijk en karakter. Over het algemeen wordt er binnen de kattenrassen een onderscheid gemaakt tussen kortharige katten, half-langharige katten en langharige katten. Populaire katten zijn de Britskorthaar, Maine Coon, Noorse boskat, Heilige Birmaan, Oosterse korthaar. en de Europese korthaar oftewel onze ‘huis-tuin-en-keuken-kat’ is ook een favoriet, hoewel deze soort niet tot de erkende kattenrassen wordt gerekend.

Let bij de aankoop van een (ras)kat ook goed op, dat bij sommige rassen bepaalde aandoeningen vaker voorkomen. Vraag een fokker wat hij/zij doet om erfelijke aandoeningen te voorkomen en vraag ook een dierenarts om advies.

Raskatten in huis
Ben je aan het oriënteren op kattenrassen omdat je zelf een kat in huis wilt halen? Lees dan waar je je op voor moet bereiden!
 

Kat in huis halen

Huis-tuin-en-keuken-kat (Europese korthaar)

Een ‘huis-tuin-en-keuken-kat’, oftewel de Europese korthaar, is over het algemeen fysiek sterker en gezonder dan andere soorten, omdat hij van een gemengd ras is. Dit betekent dat het karakter van de kat minder goed te voorspellen is: binnen deze categorie kan er geen algemene uitspraak worden gedaan over het gedrag. Toch kunnen de huis-tuin-en-keuken-katten heel lief en aanhankelijk zijn en precies passen bij wat jij van een kat verwacht. Je vindt dit type kat ook veel in het asiel.

Britse korthaar

Een dikke ronde kop en een compact lichaam: zo ziet de Britse korthaar eruit. Zoals de naam al aangeeft, behoort dit kattenras tot de kortharige soort. Het is een gezond ras en voor veel mensen de ideale huisgenoot. De Brits korthaar is rustig, slaapt het liefst zoveel mogelijk en wil zo nu en dan kroelen met zijn baasje. Ze passen goed in een gezin, omdat de meeste katten zich makkelijk aanpassen. De Brits korthaar moet iemand wel eerst leren kennen voordat hij zich echt openstelt. De Brits korthaar is niet geschikt om lange tijd alleen te zijn.

Maine Coon

De Maine Coon is een van de grootste kattenrassen die bij mensen thuis leven. Een volwassen kater kan wel acht tot negen kilo wegen. Zijn half-langharige vacht ziet er wild uit en moet wekelijks meerdere keren geborsteld worden om klitten in de vacht te voorkomen. Over het algemeen zijn Maine Coons goed geluimd, slim, speels en sociaal richting andere dieren en mensen. Hij heeft door deze sociale inslag graag een andere kat om zich heen. De Maine Coon kan moeilijk alleen zijn. Door zijn omvang is het beter om de Maine Coon de ruimte te geven om lekker te kunnen bewegen.

Noorse boskat

De Noorse boskat is een heel oud ras, een oer ras. Met zijn oorsprong in Noorwegen, heeft de Noorse boskat een dubbele vacht. Een dikke ondervacht en een gladde bovenvacht. In de ruiperiode, in het voorjaar, verliest hij veel haar waardoor hij er kortharig uit kan zien. Je kunt de Noorse boskat het beste elke dag borstelen om klitvorming te voorkomen. Energiek is een goede manier om de Noorse boskat te omschrijven. De kat is intelligent, past zich snel aan, is niet angstig en is zeer tolerant richting andere dieren en mensen. De Noorse boskat is graag in gezelschap van mensen en kan niet goed alleen zijn

Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan wordt een ‘point cat’ genoemd: de kleur van zijn lichaam moet zo helder mogelijk zijn en contrasteren met de gekleurde points (lichaamsuiteindes, zoals oren, pootjes en staart). De kat heeft opvallend blauwe ogen en de typische witte sokjes die bij het ras horen. Een Heilige Birmaan is zijdezacht en de vacht is iets langer rond de kraag, op de staart en achterpoten. Een wekelijkse borstelbeurt is voldoende. Het zijn rustige, zachte en tolerante katten. De Heilige Birmaan zoekt graag aandacht en contact op met hun huisgenoten, hoewel ze ook echt een rustig plekje nodig hebben. Ze kunnen goed met honden en zijn liever niet alleen.

Oosterse korthaar

Grote oren, lange poten en een elegant lichaam: zo ziet de Oosterse korthaar er doorgaans uit. De korte vacht hoef je maar een keer per week met een zachte borstel te kammen. De Oosterse korthaar is erg actief, gevoelig en extravert. Je kunt ze prima bij andere katten, honden en mensen zetten. De Oosterse korthaar is dol op knuffelen. Hij ‘praat’ veel om aandacht te krijgen en is nieuwsgierig ingesteld. In huis heeft hij klim- en krabpalen nodig om zijn energie kwijt te kunnen. Gezien zijn aanhankelijkheid kan de Oosterse korthaar niet alleen zijn.

Vachtverzorging van alle katten
Wil je de vacht van je kat goed verzorgen? Verschillende katten hebben een verschillende aanpak nodig. Wij geven je tips over het wassen, kammen en borstelen van je kat

Bekijk verzorgingstips