Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Wist je kat..?

Kattenweetjes

Kattenweetjes

Hoe beter jij je kat kent, hoe beter je voor hem kunt zorgen. Kattenweetjes, zoals tips op het gebied van gezondheid, beweging, opvoeding, keuzes, gedrag en rassen helpen je om het leven voor je kat (en voor jou) nóg leuker te maken. Onderstaande kattenweetjes gaan hierover. Heb je reden om te vermoeden dat je kat ziek is? Neem dan altijd contact op met de dierenarts bij jou in de buurt voor een goede beoordeling.

 

Herfstweetjes

Verzorging in de herfst

 1. De ruitijd van katten is opgesplitst in twee periodes: de lente en herfst. Toch verharen ze het hele jaar door. Afhankelijk van het ras is het slim om je kat wekelijks of maandelijks te kammen. Overzicht rassen en kammen
 2. Katten eten meer in de herfst en drinken graag regenwater omdat daar nét een ander smaakje aan zit. Zorg er desondanks voor dat er altijd schoon water aanwezig is. Zo voorkom je dat je kat uit verkeerde bronnen drinkt. Denk aan verontreinigd water of zelfs schoonmaakmiddelen. Over kattenvoeding
 3. Katten neigen binnen te blijven bij kouder weer. Moedig ze aan om naar buiten te gaan, zodat ze in beweging blijven. Pas indien nodig hun voer aan op de mate waarin ze bewegen zodat ze geen overgewicht krijgen.
 4. Eén op de vijf katten krijgt te maken met een hoge bloeddruk. Als dit niet wordt behandeld, dan kan dit zware gevolgen hebben. Over hoge bloeddruk
 5. Als je je kat aait, dan gaat jouw bloeddruk omlaag, maar die van je kat gaat tijdelijk omhoog. Dit is niet slecht voor hem, tenzij hij continu een hoge bloeddruk heeft. Over hoge bloeddruk
 6. Als je kat meer in huis is, zal hij daar ook zijn energie kwijt willen en op onderzoek uit gaan. Speel voldoende met de kat zodat hij zijn jagersinstinct kwijt kan. Over kattenspeelgoed
 7. Als je kat minder actief is, dan kan dit door het seizoen komen maar er kan ook iets anders aan de hand zijn. Het is namelijk een signaal dat je kat misschien pijn heeft. Dit kun je herkennen aan de lighouding en het gedrag van je kat. Bekijk signalen
 8. Sommige giftige planten kunnen je kat fataal zijn. Controleer of de planten in huis niet giftig zijn. Katten eten buiten vaak gras zodat ze hun haarballen kunnen uitspugen. Zodra ze meer binnen blijven, zoeken ze misschien hun heil in de beplanting in huis. Bekijk de lijst

 

Kittens in het najaar

 1. Er wordt wel gezegd dat kittens geboren in het najaar zwakker zijn dan kittens die geboren zijn in het voorjaar. Vroeger was dit zo omdat in de herfstperiode minder voedsel te vinden was en katten geen toegang hadden tot warmtebronnen zoals een kachel. Tegenwoordig is dat wel anders, aangezien katten verzorgd worden door hun baasjes. Er is helemaal geen reden meer om aan te nemen dat najaarskittens minder sterk zijn.
 2. De ogen van kittens zijn de eerste drie maanden van hun leven blauw.
 3. Een poes kan van verschillende katers zwanger zijn.
 4. Kittens mogen pas na zeven weken weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid. Het beste is om kittens pas na twaalf weken bij hun moeder weg te halen. Meer over kittens
 5. Als je een kitten in huis haalt, zorg dan dat je woning hierop ingericht is. Denk aan een kattenmand, kattenbak, krabpaal en een slaapplaats die warm en rustig is. Informatie over benodigdheden

 

Leuke kattenweetjes

 1. Een kattenneus is net als een vingerafdruk. Die is bij elke kat uniek.
 2. Katten kunnen zo’n honderd verschillende geluiden maken.
 3. Katten slapen ongeveer zestien uur per dag en wassen zichzelf zo’n vijf uur per dag.
 4. Katten kunnen alleen zweten met de kussentjes van hun pootjes.
 5. Als een kattenhoofd ergens doorheen past, dan past de rest van zijn lijf er ook doorheen.

 

 • Maak van het voermoment een (jacht)spelletje. Gebruik bijvoorbeeld een kattenvoerbal of een lege fles waar je droogvoer in stopt. Zo houd je je kat gezond en fit.

 • Een kat is na castratie minder actief. Weeg je kat dus regelmatig om overgewicht te voorkomen. Dat geldt ook voor de poes na sterilisatie.

 • Ontworm je kat regelmatig. Wormen kunnen je kat infecteren, wat kan leiden tot vervelende ziektes bij de kat zelf. Volwassen katten kunnen ook spoelwormen hebben zonder daar zelf last van te hebben, maar waardoor wel de omgeving besmet raakt. Deze spoelwormen kunnen met name bij kinderen problemen veroorzaken.

 • Kattennagels hoef je niet heel kort te knippen. Alleen de punt hoeft eraf. Beloon je kat na de knipbeurt en begin er niet aan als hij nerveus is.

 • Geef je kat voer van dierlijke oorsprong. In het vlees zitten de proteïnen die goed zijn voor je kat. Een kat heeft een ander stofwisselingsproces dan mensen en honden en hefet dierlijke eiwitten echt nodig. 

 • Katten hebben zorg en aandacht nodig. Speel daarom dagelijks met ze, zorg voor een jaarlijkse vaccinatie en gezondheidscontrole, regelmatige ontworming en vlooiencontrole en een goede vachtverzorging en voeding.

 • Katten houden van jagen, dus probeer ook zo met ze te spelen. Gebruik bijvoorbeeld een muizenspeeltje om dat instinct aan te boren.

 • Verwijder een teek zodra je die vindt bij je kat, want teken kunnen ziektes verspreiden. Gebruik een tekentang of pincet. Je kunt je kat ook behandelen met een middel dat de teken afdoodt. Het kan dan zijn dat een enkele teek zich nog vast bijt. Deze kun je ook het beste verwijderen, hoewel hij meestal al afgedood is. 

 • Goede voeding draagt bij aan een gezond gebit. Om een handje te helpen, kun je het kattengebit ook poetsen.

 • Gebruik een waterfontein als je kat meer moet drinken, bijvoorbeeld op advies van de dierenarts.

 • Laat kittens veel slapen. Dit hebben ze nodig, omdat dan het hormoon vrijkomt waardoor ze groeien.

 • Voed kittens goed en bewust op. Dit zorgt er later voor dat hij als jonge en volwassen kat goed om kan gaan met zijn omgeving.

 • Als je zelf een nestje krijgt, mogen kittens pas na zeven weken weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid.

 • Geur speelt een grote rol voor katten. Hier reageren zij op. Houd hier rekening mee als je een nieuwe kat introduceert of een baby krijgt.

 • Binnenkatten hebben andere behoeftes dan buitenkatten. Om verveling en frustratie bij binnenkatten te voorkomen, is het belangrijk hun jachtinstinct te stimuleren.

 • Laat een nieuwe kat altijd eerst aan zijn huis en de geuren wennen. Introduceer daarna pas de medebewoners en andere huisdieren.

 • Als je kat voor het eerst naar buiten gaat, ga dan mee. Begin met een verkenning in de tuin, voordat jullie verder in de omgeving oriënteren. Zo verdwaalt hij niet en kan hij naar je teruglopen.

 • Stimuleer het jachtinstinct van de kat. Leer hem om te spelen met propjes papier en kattenspeelgoed. Speel nooit op zo’n manier dat de kat reageert op bewegende handen en voeten. Want dan loop je het risico dat hij die ook aanvalt als dit niet gewenst is.

 • Zet de kattenbak, kattenmand en voederbak nooit naast elkaar. Katten eten en slapen niet waar ze hun behoefte doen.

 • Bouw een kattenboom. Zo heeft je kat mooi uitzicht en een fijne krabpaal. En je meubels worden niet gebruikt om de nagels te scherpen.

 • Katten hechten zich aan hun baasje, aan hun huis en aan het ritme van hun dagelijks leven. Als hierin iets verandert, dan kan dit een impact op het gedrag van je kat hebben.

 • Katten vinden klimmen en verstoppen erg leuk. Gebruik lege dozen om dit gedrag te stimuleren.

 • Als je kat zijn buik naar je toedraait, betekent dit niet per se dat hij hier geaaid wil worden. Voor sommige katten is het juist het signaal dat ze in de aanval willen gaan. Liggend op hun rug kunnen ze immers alle klauwen gebruiken.

 • Als je kat in huis sproeit, dan wil hij waarschijnlijk zijn territorium afbakenen of zijn geur achterlaten voor een partner. Is je kat gecastreerd? Dan ervaart hij mogelijk stress.

 • Ieder kattenras heeft kenmerken die gemiddeld genomen voor alle katten van dat ras gelden. Op basis hiervan kun je de kat kiezen die het beste bij jou past

 • Het gedrag van je kat kan veranderen wanneer hij pijn ervaart. Was hij eerder heel actief en nu niet meer? Is hij minder speels of agressiever? Merk je dat hij minder lekker in zijn vel zit? Dan kan hij pijn hebben. Als je een van deze signalen herkent, kun je hem hier zo snel mogelijk van verlichten.

  Herken de signalen


Anderen bekeken ook

Kattengedrag

Vormen van kattengedrag Geen een kat is hetzelfde. Iedere kat heeft typisch kattengedrag, d...

Lees meer

Kattenrassen

Populaire kattenrassen Het aantal kattenrassen lijkt oneindig: meer dan vijftig van deze ra...

Lees meer