Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Gezondheid

Kattenziektes

Eigenlijk moet je er niet aan denken: je kat is ziek. Dit kan variëren van de besmettelijke kattenziekte en niesziekte tot overdraagbare aandoeningen zoals kattenaids. Erfelijke kattenziektes bestaan ook, zoals heupdysplasie en hypertrofische cardiomyopathie. Naarmate je kat ouder is of overgewicht heeft, loopt hij meer risico om een van de progressieve kattenziektes te ontwikkelen, zoals nierziekte of suikerziekte. Dit zijn kattenziektes waar goed mee te leven valt, als ze zo snel mogelijk worden herkend.

 

1. Chronische nierziekte

Chronische nierziekte is een van de kattenziektes die veel katten treft. In 35% van de gevallen bij katten boven de acht jaar is er sprake van nierziekte. Van alle katten in Nederland heeft ongeveer 10% deze ziekte (dit zijn ongeveer 300.000 katten). Nierziekte is helaas niet te genezen, wel kan de ziekte beheerst worden. In geval van nierziekte merk je bijvoorbeeld dat de kat veel meer drinkt en meer plast dan normaal.

Meer over nierziekte

2. Suikerziekte

Ongeveer een op de tweehonderdvijftig katten heeft suikerziekte. Iedere kat kan suikerziekte krijgen; er is geen specifieke oorzaak bekend. Zonder behandeling kan suikerziekte zorgen voor complicaties en verstoringen van de stofwisseling. Ziekteverschijnselen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, lusteloosheid en gewichtsverlies. Als je kat suikerziekte heeft, dan is een behandeling noodzakelijk.

Meer over suikerziekte

3. Niesziekte kat

Niesziekte bij de kat is een veelvoorkomende aandoening. De ziekteverschijnselen bestaan uit niezen, ontsteking van de ogen, sloomheid, koorts en een verminderde eetlust. Soms is niesziekte bij de kat dodelijk, wat meestal komt door een bijkomende infectie. Zeker hele jonge en oudere katten lopen meer risico op niesziekte, omdat ze een minder goed immuunsysteem hebben. Om niesziekte bij de kat te voorkomen, kun je hem laten vaccineren tegen feline herpesvirus (FHV) en feline calicivirus (FVC).

4. Pijn bij katten

In geval van kattenziektes kunnen katten pijn ervaren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische pijn. Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het altijd aan te raden om een afspraak te maken bij de dierenarts. Ook wanneer je kat al onder behandeling is voor een van de beschreven kattenziektes. Je kat hoeft nooit onnodig te lijden.

Over pijn bij katten

 

Inenten kat

Wist je kat.. je jouw kat kunt laten inenten tegen kattenziekte en niesziekte?

Meer kattenweetjes


Anderen bekeken ook

Katten EHBO

Water drinken Je kat moet genoeg drinken, maar dat doet hij van nature niet altijd. Daarom ...

Lees meer

Hoe vang je urine op bij de kat

Je dierenarts heeft je gevraagd urine van je kat mee te nemen. In de urine kunnen aanwijzingen z...

Lees meer