Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Gedrag bij pijn

Gedrag bij pijn

Gedrag bij pijn

Kattentaal als signaal

Katten kunnen hun pijn goed verbergen. Toch ken jij als katteneigenaar je kat als geen ander en kun je aan zijn gedrag, oftewel zijn kattentaal, goed aflezen of er iets speelt. Je weet zelf waarschijnlijk wel dat een blazende kat aangeeft dat hij zich ongemakkelijk of bedreigd voelt. Een blazende kat kan zich ook zo gedragen omdat hij pijn heeft. Er zijn twee soorten pijn: chronisch en acuut. Wanneer een kat chronische pijn heeft die langer dan 3 maanden duurt, dan is hij in vergelijking met vroeger bijvoorbeeld:

-  Minder actief
-  Minder soepel
-  Vaker onzindelijk
-  Minder speels
-  Agressiever

Acute pijn vindt plaats na een incident, zoals een ongeval of operatie. Er zijn 4 gezichten die je kat kan trekken als hij deze pijn ervaart. Bijvoorbeeld de Quasimodo waarbij hij zijn rug optrekt en voorpoten strekt.

Bekijk alle signalen

 

Katten lijden in stilte

Als je kat pijn heeft, dan zal hij altijd zijn best doen om dit niet te laten zien. Een kat die pijn lijdt, is namelijk minder goed in staat om zijn territorium af te bakenen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken gaat een kat niet luid miauwen of janken (hoewel dat gerust mogelijk is als de pijnlijke plek wordt aangeraakt). Soms wordt hij veel rustiger of juist heel druk. Het gedrag van je kat, oftewel de kattentaal, maakt kenbaar dat je kat pijn heeft. Vermoed jij dat je kat pijn heeft? Ga dan nooit zelf aan de slag met pijnstilling: paracetamol en ibuprofen voor mensen zijn zeer schadelijk voor katten. De dierenarts kan altijd het beste advies geven, ook over een eventuele pijnstiller voor jouw kat.

Over de behandeling

 

Kunnen katten wel pijn ervaren?

De discussie rondom het bewustzijn van pijn bij katten wordt nog steeds gevoerd. Er is een duidelijke opsplitsing: de ene groep gelooft dat katten een ander bewustzijn hebben dan mensen en dus geen pijn kunnen voelen zoals wij dat doen. De andere groep stelt dat katten wel degelijk eenzelfde bewustzijn hebben als mensen en daardoor juist pijn kunnen ervaren. Alle experts zijn het erover eens dat katten pijn voelen. Zodra experts katten behandelen tegen pijn, zoals chronische pijn, zien ze ook verschil in gedrag. En als je kijkt naar de medische logica, dan kun je alleen maar concluderen dat katten pijn ervaren. De kattentaal vertelt ons immers dat katten pijn kunnen hebben. Sterker nog, als je per ongeluk op het pootje van je kat gaat staan dan krijg je gerust reactie.

Meer veelgestelde vragen


Anderen bekeken ook

Pijn bij katten

Hoewel pijn voor niemand prettig is, heeft het een natuurlijke functie. Ook voor katten is pijn ...

Lees meer

Gevolgen

Wil je je kat blazen afleren? Of wil je agressie bij je kat afleren? Bedenk je dat hij zich niet...

Lees meer