Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Gevolgen

Gevolgen

Gevolgen

Gedrag afleren of oorzaak aanpakken?

Wil je je kat blazen afleren? Of wil je agressie bij je kat afleren? Bedenk je dat hij zich niet voor zijn plezier zo gedraagt. Dit soort kattentaal kan laten zien dat er iets speelt, bijvoorbeeld dat je kat pijn heeft. Katten kunnen acute of chronische pijn hebben, die beide door verschillende redenen kunnen ontstaan. Wanneer je pijn bij de kat ontdekt, kun je hem ontlasten met een pijnstiller voor de kat en grotere problemen voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je herkent waarom je kat blaast of agressief gedrag vertoont. Hij hoeft immers niet onnodig te lijden.

Leer pijn herkennen

 

Complexe kwalen bij langdurige pijn

Langdurige pijn kan leiden tot vervelende kwalen waar je kat last van blijft houden. Denk bijvoorbeeld aan allodynia. Dit zijn gevoelsprikkels die normaal niet pijnlijk zijn maar door de kat wel als pijn worden ervaren. Het effect is dat je kat een continue pijnsensatie heeft. Dit heeft op zijn beurt weer een effect op de weerstand van je kat en de genezing van de mogelijke oorzaak van de pijn. Een andere kwaal is de zogeheten wind-up. Je kat heeft dan een overprikkeld zenuwstelsel en wordt als gevolg telkens gevoeliger voor pijn. Dit wordt ook wel hypersensitief genoemd. Je kat krijgt regelmatig pijnprikkels, terwijl daar misschien helemaal geen directe aanleiding voor is. Meestal ontstaat een wind-up doordat een lichaamsdeel langere tijd pijn geeft. De dierenarts kan op basis van onderzoek uitsluitsel geven.

Over de diagnose

 

Pijnstiller voor de kat

Als je merkt dat je kat pijn lijdt, dan is het goed om te beseffen dat dit niet nodig is. Een pijnstiller voor de kat kan de verlichting geven die hij nodig heeft. De dierenarts kan, op basis van lichamelijk onderzoek, de pijnstiller aan je kat voorschrijven. Het is van groot belang dat je altijd advies van de dierenarts inwint, want hij kan onderbouwen wat het beste is voor jouw kat. Als je je kat het verkeerde middel geeft, dan kan dit schadelijk zijn.

Over de behandeling


Anderen bekeken ook

Pijn bij katten

Hoewel pijn voor niemand prettig is, heeft het een natuurlijke functie. Ook voor katten is pijn ...

Lees meer

Diagnose en behandeling

Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het aan te raden om een afspraak te mak...

Lees meer