Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over pijn

Pijn bij katten komt vaker voor dan je denkt. De uitdaging zit niet zozeer in de pijnverlichting, maar juist in het herkennen van de pijn. Om meer inzicht te geven in pijn bij katten zetten wij de veelgestelde vragen voor je op een rij.

Klopt het dat je pijn bij katten niet hoeft te behandelen?

Nee, dat is niet waar. Medisch gezien heeft pijn bij katten dezelfde werking als bij mensen: er komt ergens een pijnprikkel vandaan en daar kan je kat heel veel ongemak van ondervinden. Ook om complexere kwalen te voorkomen, is het belangrijk de oorzaak aan te pakken. Zo zorg je ervoor dat je kat lekker in zijn vel zit en niet hoeft te lijden.

Zo werkt pijn bij katten

 

Ik denk dat mijn kat pijn heeft. Kan ik hem paracetamol of ibuprofen geven?

Absoluut niet. Deze pijnstillers zijn bestemd voor mensen en niet voor dieren. Als je je kat paracetamol of ibuprofen geeft, dan kan dit enorm schadelijk zijn. Als je denkt dat je kat pijn heeft, neem dan contact op met je dierenarts. Zo wordt de juiste diagnose gesteld en kan je kat, indien van toepassing, de juiste pijnstilling voorgeschreven krijgen.

Over de behandeling

 

Klopt het dat pijnstillers voor katten, zoals Metacam Kat, schadelijk zijn?

Nee, dat klopt niet. Pijnstillers zoals Metacam Kat zijn speciaal voor katten ontwikkeld. Het is daarentegen wel noodzakelijk dat een pijnstiller op basis van de diagnose door de dierenarts wordt voorgeschreven. Zo weet je dat je de juiste oorzaak van de pijn aanpakt en dat je kat hier baat bij heeft. Als pijn niet goed wordt behandeld, dan kan dit vervelende gevolgen hebben voor je kat.

Wanneer je je kat pijnstillers geeft, let er dan goed op dat hij niet uitgedroogd is. Geef je pijnstilling en eet of drinkt je kat niet? Neem dan contact op met je dierenarts en geef geen pijnstilling tot je hem hebt gesproken.

Gevolgen van pijn

 

Mijn kat heeft nierfalen en pijn. Mag hij pijnstilling nemen?

Het is niet per definitie waar dat katten met chronische nierziekte (CNZ) geen pijnstilling in mogen nemen. Als je kat bij nierfalen pijn ervaart, dan kan de dierenarts advies geven over hoe je je kat kunt ontlasten. Neem daarom altijd contact op met je dierenarts als je vermoeden van pijn bij je kat hebt, ook bij nierfalen. Je kunt daarnaast praktische aanpassingen in de omgeving van de kat doen om het hem zo makkelijk mogelijk te maken.

Bekijk de tips

 

Mijn kat zondert zich af. Heeft hij misschien pijn?

Katten zijn geneigd om in stilte hun pijn te ondergaan. Zij proberen de pijn van nature te verbergen, zodat zij niet zwak overkomen op hun omgeving. Als je merkt dat je kat zich afzondert, en hij deed dit voorheen niet, dan kan er iets met je kat aan de hand zijn. Neem contact op met de dierenarts om na te gaan wat er bij je kat speelt.

Over kattentaal

 

Hoe weet ik dat mijn kat geen pijn heeft?

Katten die geen pijn ervaren, gedragen zich normaal. Hun ‘kattentaal’ komt overeen met hun natuurlijke manier van doen. Je herkent een pijnvrije kat bijvoorbeeld aan de volgende punten:

-  De ogen zijn open
-  Het hoofd staat omhoog en je kat is alert
-  Je kat ligt in ontspannen gekrulde houding uit te rusten

Als je kat acute of chronische pijn heeft, dan kun je dit aan verschillende signalen herkennen. Als je deze signalen bij jouw kat ziet, maak dan een afspraak bij de dierenarts.

Bekijk signalen


Anderen bekeken ook

Diagnose en behandeling

Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het aan te raden om een afspraak te mak...

Lees meer

Gevolgen

Wil je je kat blazen afleren? Of wil je agressie bij je kat afleren? Bedenk je dat hij zich niet...

Lees meer