Gezondheid

Herken kattenziektes

Check je kat op kattenziektes

Eigenlijk moet je er niet aan denken: je kat is ziek. Dit kan variëren van de besmettelijke kattenziekte en niesziekte tot overdraagbare aandoeningen zoals kattenaids. Erfelijke kattenziektes bestaan ook, zoals heupdysplasie en hypertrofische cardiomyopathie.

Naarmate je kat ouder wordt of overgewicht heeft, loopt hij/zij meer risico om een van de progressieve kattenziektes te ontwikkelen, zoals artrose, nierziekte of suikerziekte. Dit zijn kattenziektes waar goed mee te leven valt, als ze zo snel mogelijk worden ontdekt. Onze CATcare vragenlijst is een hulpmiddel om eventuele aandoeningen snel te herkennen.

Bekijk de CATcare vragenlijst

Als jouw kat ouder dan zeven jaar is, dan loopt hij meer risico op gezondheidsproblemen. Om te zorgen dat je eventuele kattenziektes, zoals hypertensie, chronische nierziekte, suikerziekte, niesziekte, pijn bij je kat en artrose herkent, hebben wij deze vragenlijst opgesteld. Zo kun je noteren wat je opvalt en de beweeglijkheid van je kat goed in de gaten te houden.

Merk je iets afwijkends op? Neem dan contact op met de dierenarts voor een professionele controle. Misschien is het nodig om naar je afspraak met de dierenarts urine van je kat mee te nemen.

Bekijk tips om urine op te vangen

 

  • 1. Hypertensie

    Een op de vijf katten heeft een hoge bloeddruk, ook wel hypertensie genoemd. De gevolgen hiervan zijn schadelijk, ook al merk je misschien niets op aan je kat. Behandeling van een hoge bloeddruk is altijd nodig. Voor katten is dit immers net zo slecht als voor mensen. Door je kat goed in de gaten te houden, kun je tijdig ingrijpen wanneer de signalen van hypertensie zich laten zien.

    Meer over hypertensie

  • 2. Chronische nierziekte

    Chronische nierziekte is een van de kattenziektes die veel katten treft. In 35% van de gevallen bij katten boven de acht jaar is er sprake van nierziekte. Van alle katten in Nederland heeft ongeveer 10% deze ziekte (dit zijn ongeveer 300.000 katten). Nierziekte is helaas niet te genezen, wel kan de ziekte beheerst worden. In geval van nierziekte merk je bijvoorbeeld dat de kat veel meer drinkt en meer plast dan normaal.

    Meer over chronische nierziekte

  • 3. Suikerziekte

    Ongeveer een op de tweehonderdvijftig katten heeft suikerziekte. Iedere kat kan suikerziekte krijgen; er is geen specifieke oorzaak bekend. Zonder behandeling kan suikerziekte zorgen voor complicaties en verstoringen van de stofwisseling. Ziekteverschijnselen zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, lusteloosheid en gewichtsverlies. Als je kat suikerziekte heeft, dan is een behandeling noodzakelijk.

    Meer over suikerziekte

  • 4. Niesziekte kat

    Niesziekte bij de kat is een veelvoorkomende aandoening. De ziekteverschijnselen bestaan uit niezen, ontsteking van de ogen, sloomheid, koorts en een verminderde eetlust. Soms is niesziekte bij de kat dodelijk, wat meestal komt door een bijkomende infectie. Zeker hele jonge en oudere katten lopen meer risico op niesziekte, omdat ze een minder goed immuunsysteem hebben. Om niesziekte bij de kat te voorkomen, kun je hem laten vaccineren tegen feline herpesvirus (FHV) en feline calicivirus (FVC).

    Meer over niesziekte

  • 5. Pijn en artrose bij katten

    In geval van kattenziektes kunnen katten pijn ervaren. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute en chronische pijn. Als je vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het altijd aan te raden om een afspraak te maken bij de dierenarts. Ook wanneer je kat al onder behandeling is voor een van de beschreven kattenziektes. Je kat hoeft nooit onnodig te lijden.

    Meer over niesziekte