Gezondheidscontrole

Tips om urine van je kat op te vangen

Je dierenarts heeft je gevraagd urine van je kat mee te nemen. 
In de urine kunnen aanwijzingen zitten die duiden op eventuele ziektes, zoals suikerziekte of nierziekte. Vroegtijdig opsporen en behandelen betekent een betere kwaliteit van leven van je kat. 

Hieronder volgen een aantal tips voor het opvangen van urine

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met je dierenarts.

Extra tip kattenbak

Maak de kattenbak eerst helemaal schoon voordat je de plastic korrels erin doet. Gebruik geen aggresieve middelen en spoel de kattenbak grondig na met water. Maak de bak vervolgens goed droog. Zeep- of waterresten kunnen de resultaten van het urineonderzoek namelijk beïnvloeden.

Belangrijk!

Breng de urine zo vers mogelijk naar je dierenarts. Noteer altijd de tijd waarop de urine is verzameld en bewaar de urine in de koelkast.

Tip 1

| Gebruik speciale kattenbakkorrels

De meest eenvoudige manier om urine op te vangen is door speciale kattenbakkorrels te gebruiken, zoals Katkor. Een kat doet namelijk niet graag een plasje in een lege bak. De korrels absorberen geen vocht en zijn daardoor geschikt om urine op te vangen voor urineonderzoek. Een goedkoper alternatief om de kattenbak op te vullen zijn verknipte vuilniszakken.

Tip 2

| Gebruik een pipet

Je kunt de urine uit de kattenbak opzuigen met een pipetje of spuitje. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden. Een pipetje is ook handig als je kat naast de bak op bijvoorbeeld een harde vloer plast. Vermeld bij het inleveren dat de urine op deze manier is verkregen. Je kunt ook de urine uit de kattenbak in een schoongemaakt potje schenken.

Tip 3

| Verplaats andere katten

Heb je meerdere katten in huis, dan is het noodzakelijk de kat waarvan je urine wilt opvangen apart te houden. De andere kat(ten) tijdelijk in een andere ruimte zetten, is het meest efficiënt. Katten willen namelijk vaak niet goed op de bak in een 'vreemde' omgeving en houden hun urine soms wel 24 uur op. Wanneer je je kat in zijn vertrouwde omgeving houdt, zal hij sneller zijn blaas legen. Daarna kan je de katten weer bij elkaar zetten.

Tip 4

| Laat de blaas aanprikken

Lukt het je écht niet thuis urine op te vangen, dan kan je de blaas van je kat laten aanprikken. Je dierenarts prikt via de buikwand met een dunne naald in de blaas. Je kat voelt hier bijna niets van. De urine wordt steriel verkregen en dan kan je dierenarts er onderzoek mee doen.