Gezondheid

Kat met hoge bloeddruk

Hypertensie bij je kat

Eén op de tien katten krijgt te maken met hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk. Met name oudere katten krijgen hier veel mee te maken. Hypertensie bij de kat wordt wel de 'sluipmoordenaar' genoemd. Je hoeft er namelijk niets van te merken, terwijl het wel schadelijke gevolgen heeft. Een kat met een hoge bloeddruk kan iets gaan mankeren aan zijn vitale organen. Bijvoorbeeld de nieren, ogen, hersenen, hart en bloedvaten. Als de hoge bloeddruk van je kat niet wordt behandeld, dan kan dit zelfs leiden tot ernstige aandoeningen waardoor hij minder lang en minder leuk leeft. Hypertensie bij de kat gaat vaak gepaard met andere ziektes: zo'n twee derde van alle katten met een hoge bloeddruk heeft ook chronische nierziekte. Behandeling van hoge bloeddruk is altijd noodzakelijk; het is voor katten net zo ernstig als voor mensen.

Signalen van een kat met een hoge bloeddruk

Katten zijn van nature zo ingesteld dat zij hun pijn verbergen. Je kat kan dus vrolijk spinnend op je schoot liggen, terwijl er wel degelijk iets aan de hand is. Aan de meeste katten met een hoge bloeddruk merk je niets op. Je moet echter niet wachten totdat je signalen ziet, want dan is het kwaad al geschied. Een kat met een hoge bloeddruk kan zich soms toch anders gaan gedragen: hij verstopt zich, is sloom en lijkt afwezig. De signalen kunnen ook samenhangen met een aandoening aan de organen, veroorzaakt door de hypertensie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer drinken en plassen, minder eetlust, braken en afvallen. Mogelijk hangt de hoge bloeddruk samen met nierfalen.
  • Schrikkerig, opgejaagd, meer eetlust en toch afvallen. Soms gaat dit gepaard met braken, diarree en meer drinken en plassen. Er is misschien sprake van een schildklieraandoening.
  • Plotselinge blindheid of verlamming in het gezicht door een hersenbloeding. Dit zijn directe schadelijke consequenties van hoge bloeddruk bij je kat.

Het is aan te raden om zo nu en dan aandacht te besteden aan de signalen waaraan je pijn bij je kat kunt herkennen. Zie je een van de tekenen? Maak dan direct een afspraak bij de dierenarts.

Hoge bloeddruk bij de kat vaststellen

De dierenarts kan de bloeddruk meten. Zo kan de diagnose van een hoge bloeddruk bij je kat worden gesteld. Wanneer de dierenarts de hoge bloeddruk onderzoekt, dan zal hij waarschijnlijk de ogen van je kat 'spiegelen'. Op die manier kan hij nagaan of er aanleiding is om de bloeddruk verder te onderzoeken. Tijdens het spiegelen kan de dierenarts dingen zien die met het blote oog niet waarneembaar zijn. Heb je zelf het idee dat er een verandering in de ogen van je kat te zien is? Neem dan altijd direct contact op met je dierenarts.

Regelmatig naar de dierenarts

Frequente controles door de dierenarts kunnen ervoor zorgen dat eventuele problemen snel worden opgespoord. Voor oudere katten (vanaf zeven jaar) komt dat neer op één controle per jaar. Voor katten ouder dan elf jaar is het advies om zeker twee keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Een kat laat vaak pas doorschemeren dat hij niet in orde is, als de aandoening erger wordt. Het komt daardoor wel voor dat eigenaren niet door hebben dat hun dier ziek is. Zeker oudere katten lopen meer risico om ziek te worden, en daarom is het belangrijk om hen vaker te laten controleren. De dierenarts is op de hoogte van de medische geschiedenis, kan optreden voordat de problemen ontstaan, tijdig behandelen en zo grotere schade en pijn bij je kat voorkomen. Mocht er bij jouw kat sprake zijn van een hoge bloeddruk, dan kan dit dankzij regelmatige controles snel worden geconstateerd en verholpen.

Bloeddruk en aaien van je kat

Als je je kat aait, dan gaat jouw bloeddruk omlaag, maar die van je kat tijdelijk omhoog. Dat is trouwens helemaal niet slecht voor hem, tenzij hij continu een hoge bloeddruk heeft.