Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Katten EHBO

Katten EHBO | Tips en tricks | Cat-care.nl

Katten EHBO | Tips en tricks | Cat-care.nl

Water drinken

Je kat moet genoeg drinken, maar dat doet hij van nature niet altijd. Daarom is soms het noodzakelijk om de vochtinname te verhogen. Met de volgende tips zorg je ervoor dat je kat meer gaat drinken. 

Meer informatie

 • Onderzoek wat je kat het prettigst vindt. Probeer eens een lage drinkkom, een brede schaal of een hoge kan. Een glazen, metalen of keramische bak die tot de rand gevuld is: dat hebben katten het liefst. Liever dan een kunststoffen bak.

 • Hoe verser het water, hoe beter. Sommige katten nemen dit wel heel serieus en drinken graag uit de kraan of een andere stromende bron.

 • Vind je je kat soms terug in de badkamer? Dat kan komen doordat hij graag water uit de douchebak of uit bad drinkt. Je kunt hier dus een beetje water in laten staan.

 • Probeer verschillende soorten water: kraanwater, warm water, mineraalwater en regenwater.

 • Leng het droog- of natvoer aan met water. Sommige katten kunnen het eten zelfs oppeuzelen als het zo dik is als soep.

 • Water met een smaakje doet het soms ook goed. Voeg bijvoorbeeld een beetje vocht uit een blik (ongezouten) vis toe of vocht waarin kip is gekookt.

 

Waterfontein voor de kat
Wist je kat.. er speciale waterfonteintjes voor katten bestaan? Erg handig als je kat meer moet drinken, bijvoorbeeld op advies van de dierenarts.
 
Meer kattenweetjes
 

 

Urine opvangen

De urine van je kat kan helpen bepalen of je kat ziek is en zo ja, wat hij mankeert. Aanwijzingen van suikerziekte en nierziekte zijn bijvoorbeeld in de urine terug te zien. Je kunt de urine op verschillende manieren opvangen. Bijvoorbeeld met speciale kattenbakkorrels die geen vocht absorberen. Of je kunt de urine uit de kattenbak met een pipet opzuigen. Het is wel belangrijk dat andere katten in huis op een andere plek hun behoefte doen. Mochten deze methodes niet werken, dan kan de dierenarts de blaas van je kat aanprikken.

Meer informatie

 

Dieetvoer eten

De dierenarts kan dieetvoer voorschrijven, als je kat ziek is. Niet alle katten zijn hier fan van. Zet je kat daarom gedurende enkele dagen tot enkele weken geleidelijk over op het dieet. Als je kat zich ziek voelt, kun je beter niet met het dieet beginnen. Hij gaat het voer dan misschien associëren met ziek zijn. Volg verder de volgende tips.

Meer informatie

 • Onderzoek wat je kat het prettigst vindt. Probeer eens een lage drinkkom, een brede schaal of een hoge kan. Een glazen, metalen of keramische bak die tot de rand gevuld is: dat hebben katten het liefst. Liever dan een kunststoffen bak.

 • Mix een kleine beetje dieetvoer met normaal voer. Verhoog elke dag de hoeveelheid dieetvoer in de mix.

 • Geef eerst kleine beetjes dieetvoer met de hand.

 • Veel katten vinden natvoer smakelijker. Dus voeg een beetje vocht toe aan het dieetvoer.

 • Besteed aandacht aan je kat. Beloon hem met een aai of door even met hem te spelen, als hij het dieetvoer eet.

 

Medicijnen innemen

Als je kat ziek is, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven. Het kan best lastig zijn om dit elke dag aan je kat te geven. Ervaar je hier moeilijkheden mee? Steeds meer medicijnen hebben een lekkere smaak of zijn als vloeistof te verkrijgen. Vraag je dierenarts naar de mogelijkheden.

 

Kat wegen

Je kunt de gezondheid van je kat goed in de gaten houden als je hem regelmatig weegt. Valt je kat af? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Een gewichtsverlies van 5% is al te veel; voor een kat van 5 kilo is dit 250 gram. Word je kat juist dikker? Houd hem dan ook in de gaten. Bij overgewicht loopt je kat het risico om ziek te worden. Je kunt je kat wegen door een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal te plaatsen. Door beide gewichten van elkaar af te trekken, weet je het gewicht van je kat. Je kunt ook een weegschaal voor baby’s gebruiken.

Overgewicht voorkomen


Anderen bekeken ook

Gezondheid

Kattenziektes Eigenlijk moet je er niet aan denken: je kat is ziek. Dit kan variëren van de...

Lees meer

Kat en vakantie

Waar moet je op letten in kattenpensions? De vakantie staat voor de deur en je moet een bel...

Lees meer