Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Niesziekte

Oorzaken en signalen niesziekte

niesziekte-kat

Oorzaken van niesziekte bij de kat

Niesziekte is een van de meest voorkomende kattenziektes. Alle katten van alle rassen en alle leeftijden kunnen deze vervelende ziekte oplopen. De zeer besmettelijke infectie wordt bijna altijd veroorzaakt door het feline herpesvirus of het calicivirus. Niesziekte bij de kat komt vaak voor in groepen; dit komt doordat het virus wordt overgedragen bij direct en indirect contact met andere besmette katten. Katten die het hoogste risico hebben om niesziekte op te lopen zijn:

 • Kittens
 • Katten die in een asiel wonen
 • Katten die bij een fokkerij vandaan komen
 • Zwerfkatten


In principe is niesziekte bij de kat onschuldig, maar het kan zomaar heel ernstig worden, bijvoorbeeld in de vorm van grote zweren of een longontsteking. Kittens, katten die niet gevaccineerd zijn, oude katten en katten met een lage weerstand worden sneller ernstig ziek worden van niesziekte.

Voorkomen van niesziekte kat

Vaccinatie van de kat is de beste manier om niesziekte te voorkomen. Ook groepen katten uit de weg gaan, kan helpen om de kans op niesziekte te verkleinen. Als je kat eenmaal niesziekte heeft gehad, dan is het net als een koortslip bij mensen: het virus blijft in het lichaam van de kat, kan zo nu en dan (milde) klachten geven en daarnaast kan je kat nog steeds andere ongevaccineerde katten besmetten. Het lastige aan niesziekte bij de kat is dat het virus door direct contact en via de omgeving overgedragen kan worden. Mensen kunnen het via kleding wel doorgeven, maar kunnen zelf geen niesziekte oplopen. Vaccinatie van niesziekte is standaard in Nederland; toch gebeurt het bij sommige katten niet. Vraag bij het in huis halen van een nieuwe kat daarom altijd of hij tegen niesziekte geënt is. Ben je van plan je kat naar een kattenpension te brengen? Zorg dan dat je zeker weet of hij gevaccineerd is en vraag de pensionhouder naar maatregelen die tegen niesziekte zijn getroffen.

Soorten niesziekte

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische niesziekte bij de kat. Ieder type niesziekte heeft een andere oorzaak en diagnose en vraagt om een andere behandeling. Wij zetten de feiten voor je op een rij.

Acute niesziekte

Een kat loopt acute niesziekte op wanneer hij wordt besmet met het feline herpesvirus of het calicivirus. Het laatstgenoemde virus geeft mildere klachten. Signalen van acute niesziekte zijn:

 • Niesen en snotteren
 • Rode ogen en vieze ogen
 • Zweren op de tong en het gehemelte
 • Sloomheid en meer slapen
 • Koorts
 • Minder eetlust
 • Kwijlen
 • Kreupelheid
 • Benauwdheid
 • Miskraam

Hoe jonger de kat, hoe zieker hij vaak is door acute niesziekte. Vermoed je niesziekte bij jouw kat? Neem dan direct contact op met je dierenarts. Niesziekte kan worden behandeld met antibiotica. De dierenarts kan het beste adviseren wat jouw kat nodig heeft. Mocht je meerdere katten hebben, dan is het belangrijk dat degene met niesziekte apart wordt gehouden. Zo kun je de verspreiding van het virus tegengaan. Let dan wel op je kleding; want ook daarmee kun je andere katten met niesziekte besmetten. Als je kat ernstig ziek is, dan wordt hij mogelijk aan het infuus gelegd, krijgt hij pijnstilling, moet zijn neus gespoeld worden en moet hij geholpen worden met eten. Acute niesziekte kan verkeerd aflopen, maar de meeste katten genezen hiervan. Het kan soms wel een paar weken duren voordat je kat helemaal is hersteld. Er zijn gevallen waarbij katten de rest van hun leven (zo nu en dan) last houden van de verschijnselen.

Chronische niesziekte

Een gevolg van acute niesziekte kan chronische niesziekte zijn. Katten hebben dan een vergroeiing in hun neus opgelopen, waardoor slijm niet goed weg kan lopen en bacteriën zich nestelen. Deze katten zijn vrijwel altijd of regelmatig verkouden. Ook bestaat er het risico dat ze zichzelf en anderen opnieuw met niesziekte besmetten. De diagnose van chronische niesziekte is moeilijk vast te stellen, omdat de oorzaak van de verkoudheid ook iets anders kan zijn. De dierenarts zal daarom doorgaans een CT-scan of rinoscopie uitvoeren om chronische niesziekte uit te sluiten. Helaas is er tegen chronische niesziekte geen behandeling.

Inenten tegen niesziekte kat

Wist je kat.. je jouw kat kunt laten inenten tegen niesziekte?

Meer kattenweetjes

 

Anderen bekeken ook

Chronische nierziekte

Nieren hebben een belangrijke functie voor katten: ze zorgen ervoor dat je kat gezond blijft. Ka...

Lees meer

Suikerziekte

Ongeveer 1 op de 250 katten hebben er last van: suikerziekte bij de kat. Er is geen specifieke o...

Lees meer