Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Diagnose en behandeling

Pijnstillers katten

Pijnstillers katten

Onderzoek en diagnose

Als je ontdekt of vermoedt dat je kat pijn heeft, dan is het aan te raden om een afspraak te maken bij de dierenarts. De dierenarts kan je vragen naar de gemoedstoestand van je kat op dit moment en in vergelijking met vroeger. Ook kan hij lichamelijk onderzoek uitvoeren om te achterhalen waar de pijn vandaan komt. Op basis van deze informatie, en mogelijk aanvullende tests zoals een bloed- en/of urineonderzoek, stelt de dierenarts een diagnose. Wanneer dit van toegevoegde waarde is, kan hij een onderbouwd advies geven over pijnstilling voor katten. Zo kun je ervoor zorgen dat je kat er snel weer bovenop komt.

Bekijk de signalen


Pijnstilling voor katten

Als je merkt dat je kat pijn lijdt, dan is het goed om te beseffen dat dit niet nodig is. Een pijnstiller voor de kat kan de verlichting geven die hij nodig heeft. De dierenarts kan, op basis van lichamelijk onderzoek, de pijnstiller aan je kat voorschrijven. Het is van groot belang dat je altijd advies van de dierenarts inwint, want hij kan onderbouwen wat het beste is voor jouw kat. Als je je kat het verkeerde middel geeft, dan kan dit schadelijk zijn. Als uit onderzoek van de dierenarts blijkt dat je kat pijn heeft, dan kan er sprake zijn van acute of chronische pijn. Mogelijk zit er een oorzaak achter de pijn die te behandelen is, maar misschien is de pijn een probleem op zich geworden. Bijvoorbeeld in het geval van allodynia en wind-up. Hoe complexer de kwaal, hoe groter de uitdaging om je kat goed te behandelen. Het komt voor dat de oorzaak wordt behandeld en dat er daarnaast pijnstilling voor katten wordt voorgeschreven. Vraag de dierenarts naar meer informatie.

Over complexe kwalen

 

Praktische tips

Naast pijnstillers voor katten kun je maatregelen in huis treffen om de omgeving aangenamer te maken. Door je kat in sommige opzichten te ontlasten, voorkom je dat hij onnodig pijn heeft en bevorder je het herstel. We zetten een aantal praktische tips voor je op een rij:

  • Creëer zachte ligplaatsen, waar je kat makkelijk kan komen.
  • Zorg dat je kat niet hoeft te springen om bijvoorbeeld op een rustige plek te kunnen slapen.
  • Verklein loopafstanden voor je kat. Bijvoorbeeld van de kattenmand naar de kattenbak en van de kattenmand naar de voerbak.
  • Gebruik een kattenbak met lage instap, zodat je kat zonder moeite van de bak gebruik kan maken.

Bekijk veelgestelde vragen

Anderen bekeken ook

Gedrag bij pijn

Katten kunnen hun pijn goed verbergen. Toch ken jij als katteneigenaar je kat als geen ander en ...

Lees meer

Pijn herkennen

Pijn bij een kat herkennen is niet eenvoudig. Hij verbergt zijn zwakte voor anderen, omdat hij v...

Lees meer