Suikerziekte

Insuline injecteren en voedingstips

Suikerziekte kat behandeling

Wanneer jouw kat de diagnose ‘suikerziekte’ krijgt, dan wordt er door de dierenarts een behandeling opgestart. De behandeling kan uit de volgende onderdelen bestaan:

  • Insuline injecteren bij de kat
  • Dieetvoer kat
  • Meer lichaamsbeweging

Als er sprake is van een onderliggende aandoening of een aandoening die de behandeling van suikerziekte bij de kat bemoeilijkt, is het belangrijk dat die aandoening ook aangepakt en behandeld wordt. Geneesmiddelen die suikerziekte kunnen veroorzaken, moeten geleidelijk worden afgebouwd. Behandel altijd op advies van de dierenarts.

Over de diagnose

Controle kat met suikerziekte

Als je kat voor suikerziekte wordt behandeld, dan wil de dierenarts je kat regelmatig controleren. Als alles goed gaat, vindt deze controle om de drie à vier maanden plaats. Waarschijnlijk doet de dierenarts tijdens deze bezoeken enkele onderzoeken en metingen, zoals:

  • Controle van de algehele gezondheid van je kat
  • Wegen van je kat en bespreken van dieetvoer kat
  • Bloedonderzoek om de hoeveelheid glucose en/of fructosamine te bepalen
  • Urineonderzoek

Onderdeel van de behandeling is insuline injecteren bij de kat, meestal in combinatie met speciaal dieetvoer. Deze aanpak verlaagt namelijk de te hoge bloedglucosespiegel en zorgt ervoor dat de cellen in het lichaam glucose weer als voornaamste brandstof kunnen gebruiken. Het uiteindelijke doel van de behandeling, inclusief de insuline-injecties en dieetvoer, is het onder controle krijgen van de verschijnselen van suikerziekte. Zo kun je jouw kat een zo goed mogelijke kwaliteit van leven geven en voorkom je complicaties.

Complicaties bij suikerziekte

Tips insuline injecteren bij de kat

Het is best een eng idee om insuline te injecteren bij een kat, maar met wat oefening is insuline injecteren bij de kat eigenlijk heel gemakkelijk. Het wordt meestal onder het nekvel toegediend met een klein spuitje en een heel dunne naald, waardoor katten er doorgaans niets van voelen. Om veranderingen van de kat met suikerziekte direct te constateren, is het handig om een dagboekje bij te houden. In het dagboekje noteer je:

  • Het injectietijdstip en hoeveel insuline je hebt toegediend.
  • De eetlust van je kat en hoeveel je kat gegeten heeft.
  • De algehele indruk van je kat en in het bijzonder of je kat slomer of slaperiger is dan normaal.
  • Of je kat gebraakt heeft of diarree heeft gehad.
  • Hoeveel je kat gedronken heeft. Je kunt dit meten door het drinkbakje te vullen met een afgemeten hoeveelheid water uit een maatbeker en op het einde van de dag het overgebleven water uit het bakje weer in de maatbeker te schenken. Meten van de waterinname is een van de beste manieren om vast te stellen hoe goed de suikerziekte van je kat onder controle is.

Voedingstips te dikke kat

Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat je je kat te eten geeft, vooral als je kat overgewicht heeft. Dat draagt namelijk bij aan de suikerziekte. De dierenarts kan voedingstips voor de te dikke kat met suikerziekte geven. De voedingstips van de dierenarts gaan over welk voer het meest geschikt is voor je kat, en - ook heel belangrijk - hoeveel je daarvan per dag mag geven. Katten met suikerziekte lijken het erg goed te doen op dieetvoer dat weinig koolhydraten en extra eiwit bevat. Bij de dierenarts kun je dieetvoer krijgen dat speciaal is afgestemd op de behoeften van katten met suikerziekte.