Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Voeding en beweging

Kattenkruid | Kattenspeelgoed | Voeding en beweging | Cat-care.nl

Kattenkruid | Kattenspeelgoed | Voeding en beweging | Cat-care.nl

Soorten kattenvoer

Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn carnivoren: ze hebben meerdere keren per dag vlees nodig. Een volwassen kat voer je minimaal twee keer per dag zodat dit goed aansluit op zijn natuurlijke eetpatroon. Je kunt kiezen voor brokjes, natvoer, vers voer of voer uit de diepvries. Kittens kun je het beste het voer geven dat ze bij de fokker of bij de eigenaar van de moederpoes ook kregen. Geef katten nooit kleine botjes, want hier kunnen ze in stikken. Ook rauw varkensvlees is niet goed voor ze door de aanwezige parasieten. Er zijn verschillende soorten voer, afgestemd op leeftijd, leefomstandigheden en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de voerbehoefte. Zo is er voer voor kittens en katten die binnen leven. Naarmate katten ouder worden, hebben ze ander voer nodig. Ze bewegen immers minder en hun voedingsbehoefte verandert.

Meer over kattengezondheid

 

Kattenkruid

Veel katten zijn gek op kattenkruid (catnip). Vermoedelijk omdat de geur van kattenkruid lijkt op feromonen die katten zelf afscheiden. Wanneer ze de geur van deze plant inademen, zorgt dit voor een gedragsverandering. Je ziet een kat misschien wel ‘flemen’: het ziet er dan uit alsof hij lacht, doordat hij zijn lippen optrekt. Elke kat reageert op zijn eigen manier op kattenkruid. Sommige katten likken eraan, anderen snuffelen alleen of strijken met hun kin en wangen langs de plant. Het effect kan zijn dat je kat onbeweeglijk stil zit of juist heel actief gaat liggen rollen en miauwen. Soms lijkt hij zelfs dronken. Katten hebben vaker een fascinatie voor planten, hoewel sommige planten - zoals lelies - giftig zijn. Hier moet je dus alert op zijn.

Over giftige planten

 

Jachtinstinct van je kat
Wist je kat.. wanneer je met de kat speelt, je ruimte geeft aan zijn jachtinstinct? Zeker wanneer je met de speeltjes een prooi nabootst, die hij kan achtervolgen. Ook versterkt het de band met je kat en kun je hem nieuwe dingen leren.
 
Meer kattenweetjes
 

Kattenspeelgoed

Het verbaast je vast niet dat kattenkruid ook vaak in kattenspeelgoed zit. Zo wordt je kat gestimuleerd om te spelen met bijvoorbeeld een nepmuis. Afwisseling in kattenspeeltjes is belangrijk. Zo blijft je kat geïnteresseerd. Ruim speeltjes daarom ook op en laat ze niet rondslingeren. Perfect kattenspeelgoed voor kinderen zijn speeltjes aan stokjes. De handen en voeten blijven zo buiten het bereik van de kat, zodat er enthousiast gespeeld kan worden. Opwindbaar en interactief kattenspeelgoed, zoals muizen die zelf rijden of een voerbal, zijn ideaal om een kat veel lichaamsbeweging te geven. Let er wel op dat de kat geen onderdelen van het speeltje afbijt en doorslikt.

 

Kat leren apporteren

Spelenderwijs kun je je kat leren apporteren, hoewel de ene kat dat sneller aanleert dan de andere. Het hangt af van het ras en zijn eigenzinnigheid. Wanneer een kat een ander dier vangt, dan draagt hij zijn prooi natuurlijkerwijs in zijn bek mee. Het is hun tweede natuur om na het jagen en oppakken de prooi - in dit geval het kattenspeelgoed - mee te dragen. Katten kunnen het speeltje opnieuw bij jou aanbieden om weg te gooien. Zo wordt de eerste stap naar apporteren gezet.

Nieuwe dingen leren


Anderen bekeken ook

Gezondheid

Kattenziektes Eigenlijk moet je er niet aan denken: je kat is ziek. Dit kan variëren van de...

Lees meer

Hoe vang je urine op bij de kat

Je dierenarts heeft je gevraagd urine van je kat mee te nemen. In de urine kunnen aanwijzingen z...

Lees meer