Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Kattengedrag

Als je kat plast en sproeit

Als je kat plast en sproeit

Vormen van kattengedrag

Geen een kat is hetzelfde. Iedere kat heeft typisch kattengedrag, deels te verklaren door het ras, de leeftijd en het geslacht. Maar net als bij mensen speelt ook de opvoeding een grote rol. Wanneer een kat zo’n acht weken oud is, dan is hij het best in staat om met zijn omgeving om te leren gaan. Wanneer je kat als kitten bijvoorbeeld geen kennis heeft gemaakt met andere mensen en dieren, dan zal hij daar op latere leeftijd vaak last van hebben. Dit kan zich uiten in:

 • Angst en nervositeit

 • Agressiviteit, zoals bijten en krabben

 • Sproeien en plassen in huis

Over kattenopvoeding

 

Sproeiende kat

Bij een kat is er een groot verschil tussen sproeien en plassen. Sproeien doet hij staand met de staart omhoog, soms trappelend met de achterpoten. De urine wordt recht naar achteren gespoten. Een sproeiende kat wil zijn territorium afbakenen. Een andere reden kan zijn dat hij zijn geur wil achterlaten om zo een partner te vinden. Wat veel mensen niet weten, is dat poezen ook sproeien. Bijvoorbeeld wanneer zij willen paren. Als de sproeiende kat gecastreerd is, is er vaak sprake van stress. Het sproeien is dan meestal niet hormonaal gedreven. De stress kan voortkomen uit:

 • Angst voor de omgeving

 • Verandering van de gezinssamenstelling

 • Andere (buur)katten in huis

 • Verbouwing of andere onrust in de leefomgeving

 • Straf die de (sproeiende) kat krijgt van zijn baasjes

 Onderzoek de bron van de stress om de beste oplossing te vinden. Installeer bijvoorbeeld een kattenluik als er andere katten ongewenst in huis komen of geef katten die samenleven meer hun eigen plekjes in huis. De oorzaak van het sproeien kan ook medisch zijn. De dierenarts kan hierover uitsluitsel geven.

Kat plast in huis

Als je kat in huis plast, dan kan dit door verschillende oorzaken komen. Het is belangrijk om hem zo snel mogelijk te helpen zijn behoefte op de bak te doen. Hoe langer het gedrag duurt, hoe moeilijker het voor de kat te veranderen is. De kat plast in huis dus dat betekent dat hij echt een probleem heeft, zoals blaasgruis, een blaasontsteking, stress of angst. Als je kat dit gedrag vertoont, dan is het nodig om een afspraak bij de dierenarts te maken. Tip: neem urine mee zodat de dierenarts dit kan onderzoeken. Je kunt de urine zelf opvangen. Een kat die lijdt heeft een veilige omgeving nodig, straf hem dus niet. Straffen werkt juist averechts. Als je kat voorheen wel netjes op de bak ging, kun je je afvragen of er in huis iets is veranderd. Bijvoorbeeld:

 • Ander merk kattengrind?

 • Ander schoonmaakmiddel?

 • Kattenbak op andere plek gezet?

 • Ander type kattenbak in gebruik genomen?

 • Nieuwe kat in huis zonder een extra kattenbak te plaatsen?

 Probeer de oude situatie te herstellen om te zien of de kat dan nog steeds in huis plast. Lees je ook in wat er nodig is zodra je een nieuwe kat in huis haalt. Het is hoe dan ook nodig om de kattenbak dagelijks schoon te maken, zodat je je kat aanmoedigt om deze te gebruiken. Maak ook de plasplekken goed schoon, maar niet met azijn. Dat bevat stoffen die ook in kattenurine zitten en nodigt juist uit om opnieuw op die plek te plassen.

 

Als je kat in huis blijft plassen
Je kat plast in huis en bovenstaande stappen helpen niet? Misschien heeft je kat last van blaasproblemen. Neem altijd contact op met de dierenarts, want hij kan de urine controleren. Het kan ook zijn dat hij pijn heeft, waardoor hij minder zindelijk is dan vroeger. Door de signalen van pijn te herkennen, kun je snel actie ondernemen.
 
Over kattengedrag bij pijn

Anderen bekeken ook

Krolse kat

Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. E...

Lees meer

Kattenrassen

Het aantal kattenrassen lijkt oneindig: meer dan vijftig van deze rassen zijn erkend. Van over d...

Lees meer