Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Samenleven

Nieuwe kat in huis | Samenleven met een kat | Cat-care.nl

Nieuwe kat in huis | Samenleven met een kat | Cat-care.nl

De sociale rol van katten

In veel huishoudens zijn katten een vast onderdeel van het gezin. Uit onderzoek blijkt dat samenleven met een kat de bloeddruk en cholesterolwaarde verlaagt en stresseffecten tegengaat. Voor katteneigenaren is de kat vaak een vriend: hij geeft gezelschap, liefde en is altijd oprecht. Een kat kan tot steun zijn voor mensen die het emotioneel zwaar hebben en geven een gevoel van eigenwaarde. Voor kinderen helpen katten om zich emotioneel en verstandelijk te ontwikkelen. Door een huisdier te verzorgen, krijgen zij meer zelfvertrouwen. Katten zijn een dusdanig onderdeel van het gezinsleven, dat het verlies heel moeilijk kan zijn. Het samenleven met een kat kan soms ook voor problemen zorgen. Bijvoorbeeld als er veranderingen binnen het huishouden of gezin zijn. Andere huisdieren en ook de komst van een baby kunnen veel impact hebben op het gedrag en welbevinden van je kat.

Over kattengedrag

 

Katten en kinderen

Een baby in huis brengt nieuwe luchtjes met zich mee. Luchtjes waar je kat aan moet wennen en die hem mogelijk nieuwsgierig maken. Ook ontstaat er een nieuwe rolverdeling die voor je kat niet vanzelfsprekend is. Wees alert dat je kat nooit zonder toezicht bij de baby kan komen. Hij zal er nooit op gericht zijn om je kind pijn te doen, maar kan bijvoorbeeld wel in de box springen. Misschien zet hij zijn nagels uit bij de landing. Dit soort situaties wil je natuurlijk voorkomen. Zodra je kindje groter wordt en gaat kruipen, is de kat opeens erg interessant. Je kat kan zich bedreigd voelen en uithalen, als je kind hem als een speeltje ziet en zo behandelt. Leer jonge kinderen om katten met rust te laten en laat ze nooit alleen met elkaar. Wanneer je erbij bent, kun je je kind helpen om de kat rustig te leren aaien.

Katten en geurtjes in huis
Geur speelt een grote rol voor katten. Hier reageren zij op. Houd hier rekening mee als je een nieuwe kat introduceert in huis of een baby krijgt.
 
Meer kattenweetjes
 

 

Katten en andere huisdieren

Een kat is niet per se een sociaal dier en sommige kattenrassen kunnen prima leven zonder andere dieren om zich heen. Uiteraard is dit altijd afhankelijk van het karakter. Als je al een kat hebt, dan kan het best lastig zijn om het gezin uit te breiden met nog een kat. Je huidige kat is gewend aan zijn leefomgeving en zit misschien helemaal niet te wachten op gezelschap. Met honden is dit vaak makkelijker, omdat ze elkaar niet als concurrenten zien. Er is sowieso tijd nodig voordat dieren, en met name twee katten, aan elkaar gewend zijn. Geef ze hiervoor de ruimte: geef ze hun eigen kattenbakken, voer- en rustplaatsen zodat ze geen strijd met elkaar hoeven aan te gaan. Op termijn leren dieren met elkaar omgaan kunnen zij zelfs heel hecht worden.

Meer informatie

Introductie van een nieuwe kat
Heb je al een kat en wil je een nieuwe kat aan het gezin toevoegen? Een paar tips:

  • Overweeg om een kitten te nemen. Zij vormen een minder grote bedreiging dan een volwassen kat. Houd wel rekening met de behoeftes van je huidige kat. Als hij al oud is, dan kan een jonge kat juist heel vermoeiend zijn.

  • Geur speelt een grote rol voor katten. Geef de nieuwe kat jouw geur door hem te aaien voordat hij zijn huisgenoot ontmoet. En laat de nieuwe kat eerst wennen aan de geurtjes in huis voor de kennismaking met medebewoners.

  • Zorg voor rust tijdens de introductie. Neem zelf de tijd en besteed volop aandacht aan beide katten om hen goed te begeleiden tijdens de kennismaking.

 

Zo voed je een kat op


Anderen bekeken ook

Kat in huis halen

Katvriendelijke woning Als je een kat in huis haalt, dan is het belangrijk dat je de woning...

Lees meer

Kattenopvoeding

Kittens opvoeden Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan...

Lees meer