Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Kat in huis halen

Tips voor een katvriendelijke woning

Tips voor een katvriendelijke woning

Krabpaal, kattenmandje, kattenluiken en meer

Als je een kat in huis haalt, dan is het belangrijk dat je de woning hierop inricht. Katten hebben namelijk specifieke behoeftes: dat geldt zowel voor buitenkatten als binnenkatten, hoewel er wel een verschil is. Buitenkatten kunnen buiten hun energie en jachtinstinct kwijt, de omgeving onderzoeken en ontvangen daar een hoop prikkels. Binnenkatten ervaren juist meer verveling en frustratie omdat zie die energie niet kwijt kunnen.

Meer informatie

In een katvriendelijke woning houd je rekening met:

  • Basisbehoeftes: denk aan voedsel, water en een rustige slaapplaats. Maar ook kattengras, een kattenbak, krabpaal, kattenmandje, spelletjes/sociaal contact, frisse lucht en nieuw speelgoed zijn goed voor het welzijn van je kat.

  • Kattenluiken: voor buitenkatten bijna niet weg te denken, maar toch kan jouw kat dat anders ervaren. Zeker zodra er een andere kat via een van de kattenluiken het huis is binnengedrongen. Om dit te voorkomen kun je ervoor zorgen dat je kat alleen met een chip door de kattenluiken heen kan.

  • Giftige planten: planten hebben een aantrekkingskracht op katten, maar sommige zijn zeer schadelijk. Vooral kittens en jonge katten lopen door hun nieuwsgierige aanleg meer gevaar. Vergiftiging herken je aan veel braken, flinke diarree en een geïrriteerde huid. Breng je kat in dat geval zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Tips voor een katvriendelijke woning

In een katvriendelijke woning geven katten de voorkeur aan:

  • Een slaapplaats die rustig en warm is. Je kunt een fijn plekje creëren door een kattenmandje neer te zetten op een plek waar de kat zich beschut voelt. Doorgaans kiezen katten toch hun eigen plek uit, zoals de bank, eetstoel of bed, en wisselen ze ook regelmatig van slaapplaats.

  • Een krabpaal die lang genoeg is. Zo kan je kat zich tijdens het krabben helemaal uitrekken. In plaats van een krabpaal kun je ook kiezen voor een krabplankje bevestigd aan de muur.

  • Een kattenbak op een rustige plek en niet naast het kattenvoer of het kattenmandje. Maak de bak regelmatig schoon. Sommige katten hebben het liefst twee bakken: één om te poepen en één om te plassen. Zet de bakken niet direct naast elkaar.

  • Lucht van buiten om de geur op te pikken. Plaats wel een hor voor het raam zodat je kat er niet uitvalt.

 

 

Voordat je een kat in huis haalt

Een kat is een investering: niet alleen bij aanschaf, maar ook door de tijd heen. De werkelijke kosten zijn afhankelijk van je keuze: prijzen voor een raskat variëren van enkele honderd euro’s tot meer dan duizend euro. Een asielkat kost tientallen euro’s. Deze katten zijn doorgaans allemaal al gevaccineerd. Als je een kat uit een nestje haalt, is dit niet altijd het geval. Verder moet je rekenen op kosten voor de basics, zoals bijvoorbeeld een krabpaal, kattenmandje en kattenluiken. Door het jaar heen betaal je voor voer, onderhoud (denk aan kattenbakkorrels en anti-vlooienbehandeling) en dierenartskosten. De kat wordt misschien gecastreerd, kan een ongeluk(je) krijgen of ziek worden. Voor sommige katten is het interessant om te kijken of een kattenverzekering dit soort kosten zou dekken zodat je niet voor dure verrassingen komt te staan.

 

Behoeftes binnen- en buitenkatten
Wist je kat.. binnenkatten andere behoeftes hebben dan buitenkatten? Om verveling en frustratie bij binnenkatten te voorkomen, is het belangrijk hun jachtinstinct te stimuleren.
 
Meer kattenweetjes
 

Anderen bekeken ook

Nestje krijgen?

Tussen de vier en acht maanden oud word je kat seksueel volwassen. Dat betekent dat hij vanaf da...

Lees meer

Kittens opvoeden

Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere di...

Lees meer