Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Kittens opvoeden

Kattenopvoeding

Kattenopvoeding

Fases van kittens opvoeden

Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere dieren en mensen. Kittens opvoeden is belangrijk, omdat dit er later voor zorgt dat zij als jonge en volwassen katten goed omgaan met hun omgeving. Ze worden in deze eerste fase gesocialiseerd. De moederkat speelt een belangrijke rol: haar gedrag is namelijk het voorbeeld voor de kittens. Deze fase van kittens opvoeden vindt plaats wanneer zij tussen de drie en acht weken zijn. Wanneer kittens in die periode door mensen worden opgepakt, zullen zij op latere leeftijd minder angstig zijn. Ook is dit het uitgelezen moment om kittens te laten wennen aan andere dieren en aan de dagelijkse gang van zaken. Denk aan het knippen van nagels, borstelen en de kattenbak. De bak moet wel toegankelijk zijn voor een klein beestje.

 

Kittens weghalen bij moeder
Wist je kat.. kittens pas na zeven weken weg mogen worden gehaald bij hun moeder? Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun welzijn.
 
Meer kattenweetjes
 

 

Ontwikkeling vanaf acht weken

De tweede socialisatieperiode begint vanaf acht weken. In de weken die volgen leert de kat nog meer dingen die hem helpen zodra hij ouder is. De tweede socialisatieperiode duurt in ieder geval tot de kat ongeveer zestien weken oud is. Dit deel van de kattenopvoeding vindt deels plaats bij de fokker en verder bij de nieuwe eigenaar van de kat. Dit betekent dat de kat in deze weken leert wennen aan zijn nieuwe huis en de medebewoners - inclusief andere dieren. Het is belangrijk om dit op positieve wijze te stimuleren door aandacht aan hem te geven en hem te leren wat hij waar kan vinden. Denk bijvoorbeeld aan de kattenbak, zijn slaapplaats, het voerbakje en het kattenluik. Maar ook de regelmaat in je huishouden, hechting aan jou als baasje en hechting aan het huis. Wanneer dit deel van de kattenopvoeding niet goed wordt aangepakt, dan kan dit negatieve gevolgen hebben. Een slecht gesocialiseerde kat heeft last van stress, angst en kan zelfs huidproblemen en gedragsproblemen ontwikkelen.

Meer over socialisatie

 

Katten trainen

Wil je je kat iets aanleren? Met geduld en positieve erkenning kom je een heel eind. De focus ligt tijdens de kattenopvoeding op de beloning van gewenst gedrag. Bijvoorbeeld met een hapje dat je kat lekker vindt (maar met mate). Geef dit hapje alleen als de kat het gewenste gedrag vertoont. Zo gaat hij de beloning associëren met zijn eigen gedrag. Wil je bijvoorbeeld dat je kat niet wegrent als je de kattenborstel pakt? Dan is de eerste stap dat hij netjes blijft zitten zodra de gevreesde borstel tevoorschijn komt. Dat is het eerste beloningsmoment. Vervolgens moet je de kat kunnen benaderen met de borstel in de hand. Dat is het tweede beloningsmoment. Daarna mag je de kat oppakken terwijl de borstel vasthoudt. Dat is het derde beloningsmoment. En ga zo maar door. Volg hierin wel altijd het tempo van de kat. Aan de hand van zijn gedrag wordt vanzelf duidelijk wat de logische stappen zijn.

Over kattengedrag

Anderen bekeken ook

Samenleven

In veel huishoudens zijn katten een vast onderdeel van het gezin. Uit onderzoek blijkt dat samen...

Lees meer

Kat in huis halen

Als je een kat in huis haalt, dan is het belangrijk dat je de woning hierop inricht. Katten hebb...

Lees meer