Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Nestje krijgen?

Nestje krijgen of toch castreren?

Kittens-2

Kiezen voor kittens of toch maar niet?

Tussen de vier en acht maanden oud word je kat seksueel volwassen. Dat betekent dat hij vanaf dat moment vruchtbaar is en kittens kan maken of krijgen. Sommige katteneigenaren willen liever niet dat hun kat kittens krijgt of maakt. Dit kan verschillende redenen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze geen tijd hebben of omdat ze willen voorkomen dat er nog meer kittens op de wereld worden gezet terwijl er genoeg zonder thuis zijn.

Castreren kat en steriliseren poes

Als je liever niet hebt dat je kat zich voortplant, dan kun je hem laten castreren of haar laten steriliseren. Katten die niet gecastreerd zijn, vertonen sterker natuurlijk gedrag. Ze gaan verder van huis om op onderzoek uit te gaan, vechten met andere katten en sproeien om hun territorium af te bakenen. Soms gebeurt dat ook in huis. Wanneer je kiest voor castratie dan worden onder narcose beide teelballen weggehaald. Merk je dat je kater in huis begint te sproeien, neem dan op korte termijn contact op met je dierenarts om te bespreken of hij al gecastreerd kan worden. Dit om te voorkomen dat hij blijft sproeien na castratie. Je kunt je poes al laten steriliseren voordat ze een nestje heeft gehad. Wanneer je poes vruchtbaar is en wil paren, merk je dit snel. Ze kan dan erg luidruchtig zijn. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken en, indien nodig, ook de baarmoeder worden dan verwijderd.

Als alles goed gaat, mag je je kat dezelfde dag weer mee naar huis nemen. Hij kan dan nog even suf zijn, maar herstelt heel snel. Het is wel belangrijk dat je kat niet veel aan de hechtingen likt, want dan kan het niet goed genezen. De hechting verdwijnt meestal vanzelf na zeven tot tien dagen. Een castratie of sterilisatie is een operatie waar je kat achteraf pijn van heeft. Dit heet acute pijn. Merk je dat jouw kat de signalen van pijn vertoont? Dan kan dit zijn herstel in de weg staan. Neem contact op met je dierenarts voor meer informatie over passende pijnstilling.

Herken de signalen

 

Overgewicht gecastreerde kat en gesteriliseerde poes
Wist je kat.. katten na castratie en poezen na sterilisatie minder actief zijn? Hierdoor is het risico op overgewicht bij een gecastreerde kat en gesteriliseerde poes groter.
 
Meer kattenweetjes
 

 

Verzorging van kittens

Andere katteneigenaren willen juist graag een nestje krijgen omdat ze dat leuk vinden. Als je kiest voor een nestje, dan zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden.

Meer informatie

In een katvriendelijke woning houd je rekening met het volgende:

  • Kittens moeten meteen bij de moeder drinken: de eerste melk wordt colostrum genoemd. Het bevat bestandsdelen die de kittens beschermen tegen verschillende infecties.

  • Een kitten kan de eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden. De plek van het nest moet daarom warm en tochtvrij zijn.

  • Om ziekte en complicaties te voorkomen, moet de ruimte waar de kittens zich in bevinden schoon zijn.

  • Houd het gewicht van de kittens in de gaten. Weeg ze elke dag rond hetzelfde tijdstip en gebruik een nauwkeurige weegschaal. 

  • Kittens moeten voldoende melk drinken. Dit is meestal het geval als de kitten na het zogen rustig slaapt. Als een kitten voortdurend piept dan kan dit op onrust en honger duiden. Bijvoorbeeld omdat de kitten ziek is of omdat de moeder niet genoeg melk geeft.

  • Diarree komt door verschillende oorzaken regelmatig bij kittens voor. Omdat kittens snel kunnen uitdrogen, kan dit het beste direct behandeld worden.

  • Kittens mogen pas na zeven weken weggehaald worden bij hun moeder. Eerder is bij de wet verboden en erg slecht voor hun gezondheid. Het is beter om de kitten minimaal acht weken bij hun moeder te laten. Het beste is om ze pas na twaalf weken bij hun moeder weg te halen.

  • De eerste inenting wordt meestal gegeven als een kitten 8-9 weken oud is en herhaald als hij 12 weken oud is. Ook na 12 weken kan een kitten nog antistoffen uit de moedermelk bij zich dragen. Deze antistoffen kunnen voorkomen dat een vaccinatie goed aanslaat. Een (extra) vaccinatie bij een leeftijd van 16 weken is daarom een overweging waard. In het vaccinatieschema staat beschreven welke vaccinaties op welke leeftijd nodig zijn.

LeeftijdBasisvaccinatieVaccinatie volgens risico
8-9 weken*

Kattenziekte
Niesziekte

Chlamydia felis  
12 weken Kattenziekte
Niesziekte
Chlamydia felis Hondsdolheid
(16 weken) Kattenziekte
Niesziekte
   
1e herhalingsvaccinatie tussen
6 maanden en 1 jaar leeftijd
Kattenziekte
Niesziekte

Chlamydia felis

(herhaling 1 jaar na 
de vorige vaccinatie)

Hondsdolheid

(herhaling 1 jaar na 
de vorige vaccinatie)

* De dierenarts kan besluiten van dit schema af te wijken als hij/zij daar een reden toe ziet.

* Als kittens (te) vroeg naar hun nieuwe eigenaar gaan dan is het inenten tegen de katten- en niesziekte verplicht ze binnen 7 weken na de geboorte en uiterlijk 7 dagen voor het moment van verkoop of aflevering aan de nieuwe eigenaar. Deze regels gelden voor fokkers die door de wet als bedrijfsmatig huisdierhouder worden geclassificeerd. Voor meer informatie, bezoek de website van RVO en van de overheid.

 

Aantal kittens in nestje

Wist je kat.. een nestje gemiddeld tussen de drie en zes kittens bevat?

Meer kattenweetjes

Anderen bekeken ook

Samenleven

In veel huishoudens zijn katten een vast onderdeel van het gezin. Uit onderzoek blijkt dat samen...

Lees meer

Kittens opvoeden

Vanaf het moment dat kittens in een nestje geboren worden leren zij omgaan met katten, andere di...

Lees meer