Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Verzorging

Verzorging katers en poezen

Verzorging katers en poezen

Kat binnen of buiten?

Katers en poezen zijn van oorsprong buitendieren. Buiten kunnen zij jagen, hun territorium afbakenen en ander natuurlijk gedrag vertonen. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kat binnen te houden, omdat dit veiliger is of omdat er geen andere optie is. Bijvoorbeeld als je in een flat woont. Een binnenkat loopt minder risico en heeft daardoor een grotere kans op een lang leven in goede gezondheid. Een binnenkat kan alleen niet al zijn natuurlijke gedrag kwijt in huis. Dit vergroot de kans op psychische problemen en gedragsstoornissen. Binnen- en buitenkatten ervaren allebei voor- en nadelen. Wat voor jouw kat het beste is, is afhankelijk van zijn aard.

Meer over kattenspeeltjes

 

1. Voor- en nadelen buitenkat

VoordelenNadelen
Natuurlijk gedrag. Buiten kan de kat zijn natuurlijke patroon leven. Daardoor raakt hij minder snel gefrustreerd, zit hij lekker in zijn vel en vertoont hij prettig gedrag. Gevaar. Je kat loopt buiten meer risico op ongelukken en verwondingen. Bijvoorbeeld door het verkeer of door vergiftiging omdat iemand katten uit de tuin wil weren.
Lichaamsbeweging. De kat kan buiten jagen, rennen en met andere katten spelen. Zo kan hij zijn energie kwijt en wordt overgewicht voorkomen. Ziekte en parasieten. Wanneer een kat in contact komt met andere dieren is de kans op kattenziektes groter. Ook loopt hij buiten sneller vlooien, teken en wormen op.
Omgang met andere katten. Dat leert je kat om goed te reageren op prikkels uit de omgeving. Niet meer thuiskomen. Een kat kan (per ongeluk) opgesloten worden, weglopen of door iemand anders in huis genomen worden.

2. Voor- en nadelen binnenkat

VoordelenNadelen
Minder risico’s voor de gezondheid. Een binnenkat wordt niet blootgesteld aan dezelfde gevaren als buitenkatten. De kans op een lang en gezond leven is voor binnenkatten daarom groter. Gedragsproblemen. Katten die binnen leven zijn eerder gefrustreerd, verveeld en hebben meer last van stress. Dit kan ervoor zorgen dat ze in huis plassen, kale plekken krijgen of de meubels kapot krabben.
Kleinere kans op ziekte en parasieten. Katten die binnen leven krijgen niet te maken met andere katten en een buitenwereld waarin ziekte en parasieten overdraagbaar zijn. De kans op deze factoren is dus kleiner. Problemen met verandering. Binnenshuis is de wereld zoals de binnenkat hem kent. Zodra hier iets verandert, kan dit een grote impact hebben op zijn gedrag. Denk aan een nieuw huisdier of een nieuw persoon in huis.
  Overgewicht. Binnenkatten bewegen veel minder omdat hiervoor minder ruimte is. Dit kan overgewicht tot gevolg hebben. Ze zijn afhankelijk van hun baasje voor lichaamsbeweging en prikkels.
  Ontsnapping. Een binnenkat kan zich in de buitenwereld niet zo goed redden als een kat die dat gewend is. Buiten kan heel beangstigend zijn voor een binnenkat, waardoor hij gedesoriënteerd kan raken. 

 

Spelen met katers en poezen

Of katers en poezen nu binnen of buiten leven: ze hebben aandacht nodig van hun baasjes in de vorm van spelletjes. Zo creëer je een uitlaatklep voor het natuurlijke gedrag van de kat, vooral wanneer spelenderwijs de jacht wordt nagebootst. Gebruik speeltjes, zoals nepmuizen en stokjes met veertjes, om de kat te stimuleren. Gebruik niet de eigen handen en voeten, omdat je de kat dan aanleert om altijd op de handen en voeten te reageren.

Kattenrassenen kammen

 

Verzorging van de oudere kat

Een 20-jarige kat is tegenwoordig geen uitzondering meer. Helaas komen er wel veel ziektes voor onder oudere katten. Ongeveer 60% lijdt aan artrose, 33% aan chronische nierziekte en ongeveer 33% aan een hoge bloeddruk. Ook andere aandoeningen komen frequent voor. In een vroeg stadium zijn deze ziektes vaak niet makkelijk te herkennen. Om de ziekte toch tijdig op te sporen en onnodig lijden te voorkomen kunnen eenvoudige maatregelen al helpen.

  • Weeg je kat regelmatig (meer dan 5% gewichtsverlies is afwijkend).
  • Download de vragenlijst en vul deze in. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar de dierenartsenpraktijk. Als je veranderingen bij je kat ziet, dan is het belangrijk dat je dit met de dierenarts bespreekt.
  • Ga met katers en poezen van 7 tot 10 jaar één keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.
  • Ga met katers en poezen van 11 tot 15 jaar twee keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.
  • Ga met katers en poezen van 15 jaar en ouder vier keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.

Een kat hoort bijvoorbeeld niet rustiger of magerder te worden wanneer hij oud wordt. Dit zijn signalen dat er iets mis is. Vaak kan de oorzaak - zeker wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt gevonden - heel goed worden behandeld. Regelmatige controles door de dierenarts en een aangepaste levensstijl zorgen ervoor dat je kat geniet van een comfortabele oude dag. Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak in huis zodat hij niet naar buiten hoeft, natvoer zodat hij voldoende vocht binnenkrijgt en een rustige, warme slaapplaats (met opstapje, als dat nodig is).


Anderen bekeken ook

Katten EHBO

Water drinken Je kat moet genoeg drinken, maar dat doet hij van nature niet altijd. Daarom ...

Lees meer

Voeding en beweging

Soorten kattenvoer Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te d...

Lees meer