Verzorging

Actief met kattenkruid en kattenspeelgoed

Gek op kattenkruid

Veel katten zijn gek op kattenkruid (catnip). Vermoedelijk omdat de geur van kattenkruid lijkt op feromonen die katten zelf afscheiden. Wanneer ze de geur van deze plant inademen, zorgt dit voor een gedragsverandering. Je ziet een kat misschien wel ‘flemen’: het ziet er dan uit alsof hij lacht, doordat hij zijn lippen optrekt. Tijdens het flemen haalt de kat de geur langs een orgaan dat in het gehemelte zit, het orgaan van Jacobson, wat hun extra informatie over de geur geeft en ze de geur als het ware kunnen “proeven”.

Elke kat reageert op zijn eigen manier op kattenkruid. Sommige katten likken eraan, anderen snuffelen alleen of strijken met hun kin en wangen langs de plant. Het effect kan zijn dat je kat onbeweeglijk stil zit of juist heel actief gaat liggen rollen en miauwen. Soms lijkt hij zelfs dronken. Maar er zijn ook katten die helemaal niet reageren op kattenkruid. Katten hebben vaker een fascinatie voor planten, hoewel sommige planten - zoals lelies - giftig zijn. Hier moet je dus alert op zijn.

Jachtinstinct van je kat
Wist je kat.. wanneer je met de kat speelt, je ruimte geeft aan zijn jachtinstinct? Zeker wanneer je met de speeltjes een prooi nabootst, die hij kan achtervolgen. Ook versterkt het de band met je kat en kun je hem nieuwe dingen leren.
 

Meer kattenweetjes

Kattenspeelgoed

Het verbaast je vast niet dat kattenkruid ook vaak in kattenspeelgoed zit. Zo wordt je kat gestimuleerd om te spelen met bijvoorbeeld een nepmuis. Afwisseling in kattenspeeltjes is belangrijk. Zo blijft je kat geïnteresseerd. Ruim speeltjes daarom ook op en laat ze niet rondslingeren. Een tip hierbij is: haal de speeltjes weg, leg ze in een zakje met kattenkruid een weekje in de kast en leg ze dan weer neer. Zo hoef je dus niet telkens nieuwe speeltjes te kopen, maar door het omwisselen blijven ze wel “nieuw” en interessant voor de kat.

Perfect kattenspeelgoed voor kinderen zijn speeltjes aan stokjes. De handen en voeten blijven zo buiten het bereik van de kat, zodat er enthousiast gespeeld kan worden. Zorg dat je de hengel met het speeltje van de kat af beweegt – je simuleert hierbij een prooi die weg probeert te rennen en dit zal het jacht- en prooivangst gedrag van de kat stimuleren wat goed is voor het welzijn van de kat.

Opwindbaar en interactief kattenspeelgoed, zoals muizen die zelf rijden of een voerbal, zijn ideaal om een kat veel lichaamsbeweging te geven. Let er wel op dat de kat geen onderdelen van het speeltje afbijt en doorslikt en dat het speeltje niet een te hard geluid maakt, sommige katten worden hier angstig van.

Kat leren apporteren

Spelenderwijs kun je je kat leren apporteren, hoewel de ene kat dat sneller aanleert dan de andere. Het hangt af van het ras en zijn eigenzinnigheid. Wanneer een kat een ander dier vangt, dan draagt hij zijn prooi natuurlijkerwijs in zijn bek mee. Het is hun tweede natuur om na het jagen en oppakken de prooi - in dit geval het kattenspeelgoed - mee te dragen. Katten kunnen het speeltje opnieuw bij jou aanbieden om weg te gooien. Zo wordt de eerste stap naar apporteren gezet.

Nieuwe dingen leren

De juiste voeding is voor jouw kat ook van belang.

Lees hier over kattenvoeding