Verzorging

Actief met kattenkruid en kattenspeelgoed

Gek op kattenkruid

Veel katten zijn gek op kattenkruid (catnip). Vermoedelijk omdat de geur van kattenkruid lijkt op feromonen die katten zelf afscheiden. Wanneer ze de geur van deze plant inademen, zorgt dit voor een gedragsverandering. Je ziet een kat misschien wel ‘flemen’: het ziet er dan uit alsof hij lacht, doordat hij zijn lippen optrekt. Elke kat reageert op zijn eigen manier op kattenkruid. Sommige katten likken eraan, anderen snuffelen alleen of strijken met hun kin en wangen langs de plant. Het effect kan zijn dat je kat onbeweeglijk stil zit of juist heel actief gaat liggen rollen en miauwen. Soms lijkt hij zelfs dronken. Katten hebben vaker een fascinatie voor planten, hoewel sommige planten - zoals lelies - giftig zijn. Hier moet je dus alert op zijn.

Jachtinstinct van je kat
Wist je kat.. wanneer je met de kat speelt, je ruimte geeft aan zijn jachtinstinct? Zeker wanneer je met de speeltjes een prooi nabootst, die hij kan achtervolgen. Ook versterkt het de band met je kat en kun je hem nieuwe dingen leren.
 

Meer kattenweetjes

Kattenspeelgoed

Het verbaast je vast niet dat kattenkruid ook vaak in kattenspeelgoed zit. Zo wordt je kat gestimuleerd om te spelen met bijvoorbeeld een nepmuis. Afwisseling in kattenspeeltjes is belangrijk. Zo blijft je kat geïnteresseerd. Ruim speeltjes daarom ook op en laat ze niet rondslingeren. Perfect kattenspeelgoed voor kinderen zijn speeltjes aan stokjes. De handen en voeten blijven zo buiten het bereik van de kat, zodat er enthousiast gespeeld kan worden. Opwindbaar en interactief kattenspeelgoed, zoals muizen die zelf rijden of een voerbal, zijn ideaal om een kat veel lichaamsbeweging te geven. Let er wel op dat de kat geen onderdelen van het speeltje afbijt en doorslikt.

Kat leren apporteren

Spelenderwijs kun je je kat leren apporteren, hoewel de ene kat dat sneller aanleert dan de andere. Het hangt af van het ras en zijn eigenzinnigheid. Wanneer een kat een ander dier vangt, dan draagt hij zijn prooi natuurlijkerwijs in zijn bek mee. Het is hun tweede natuur om na het jagen en oppakken de prooi - in dit geval het kattenspeelgoed - mee te dragen. Katten kunnen het speeltje opnieuw bij jou aanbieden om weg te gooien. Zo wordt de eerste stap naar apporteren gezet.

Nieuwe dingen leren