Parasieten

Vlooien bij je kat?

Vlooien bij je kat

Vlooien komen voor in onze omgeving, verborgen in schaduwrijke plekken en bloembedden. Volwassen vlooien springen vanuit de omgeving op je kat wanneer die buiten loopt. De vacht van je kat is niet alleen aanlokkelijk om te aaien, het biedt ook een prettig verblijf voor vlooien.

Dat lost zichzelf helaas niet op en kan zelfs resulteren in een volledige vlooienuitbraak in je huis. Vlooien kunnen namelijk ook in huis overleven. Zowel kittens als volwassen katten zijn vaak slachtoffer van vlooien. Volwassen vlooien leven namelijk graag op katten, waar ze zich voeden met bloed.

Wanneer een kat besmet is met vlooien heeft dit nare gevolgen. Dat geldt voor zowel de kat zelf als de eigenaar en de omgeving. Allemaal redenen voor een regelmatige vlooienbehandeling. Daarmee kun je veel ongemak bij je kat, andere huisdieren en een vlooienuitbraak in huis voorkomen.

Meer over gezondheid

Tips voor ontvlooien

Of je kat vlooien heeft, weet je natuurlijk meteen als je de vlooien daadwerkelijk op of tussen de vacht ziet. Maar heel vaak weten vlooien zich goed te verstoppen en vind je hooguit enkel de vlooienpoepjes terug in de vacht. Vlooienpoepjes kun je herkennen als kleine zwarte korreltjes die rood/bruin kleuren als je ze op een vochtig stukje keuken papier legt. Als er vlooienpoepjes zijn, zijn er ook vlooien, ook al zie je die niet zelf meteen met het blote oog. Heeft je kat vlooien? Dan gelden de volgende tips:

  • Behandel de kat die vlooien heeft, plus de andere katten en huisdieren in huis.
  • Reinig het huis grondig, zodat de vlooien binnenshuis niet alsnog hun weg vinden naar een ander (huis)dier.
  • Vergeet niet om de dekens en kussens die je kat(ten) gebruiken te wassen op een hoge temperatuur, liefst 60°C of meer.

Gevolgen vlooien bij kat

Wanneer jonge kittens heel veel vlooien hebben, kunnen ze bloedarmoede krijgen. De vlooienbeten veroorzaken vaak ook erg vervelende jeuk. Veel katten gaan daardoor zo heftig krabben, dat ze er kale plekken van krijgen. Vlooien zijn dus niet alleen vervelend omdat ze huidirritatie veroorzaken bij je kat. Maar vlooien kunnen dus ook tot bijvoorbeeld haarverlies leiden.

Bij dieren die er gevoelig voor zijn, kan vlooienspeeksel een allergische reactie veroorzaken. Dat wordt vlooienallergie genoemd. Deze katten krijgen flinke huidirritaties, zelfs als zij maar weinig vlooienbeten hebben. Soms zijn er dan zelfs (nog) geen vlooienpoepjes terug te vinden.

Vlooien kunnen ook andere parasieten, bacteriën en ziekten overdragen. Een voorbeeld van zo’n ziekte die door vlooien kan worden overgedragen is de lintworm. Hiervan kunnen ook mensen ziek worden. Ook de bacterie die verantwoordelijk is voor kattenkrabziekte kan zich verspreiden via vlooien.

Kat behandelen tegen vlooien

Wanneer je vlooien in huis of op je kat ontdekt, neem dan contact op met je dierenarts voor persoonlijk advies. Op het moment dat je vlooien in de vacht van je kat vindt, zitten ze meestal al in je hele huis en op de plekken waar de kat buiten loopt. Vaak zie je namelijk maar een klein deel op de kat zitten (zo’n 5%), de rest zit in de omgeving. Eén vlo legt in één week namelijk honderden eitjes. De eitjes komen in de omgeving terecht en ontwikkelen zich daar verder tot volwassen vlo.

Zo’n 95% van een vlooienplaag zit in je huis. Het is daarom nodig dat je alle huisdieren en het huis reinigt van vlooien.

De dierenarts zal je een anti-vlooienmiddel geven voor de behandeling voor je huisdieren. In ernstige gevallen mogelijk ook een spray voor in huis. Alle dieren in huis moeten behandeld worden, niet alleen het dier waarbij je de vlooien ontdekt hebt. Alleen zo kunnen vlooien echt bestreden worden. Let er wel op dat je een middel gebruikt dat is goedgekeurd voor de betreffende diersoort. Sommige middelen die geschikt zijn voor de hond kunnen namelijk erg schadelijk zijn wanneer je die gebruikt bij een kat.

Het duurt vaak enkele maanden voordat je huis weer helemaal vrij is van vlooien en vlooieneitjes. Houd je kat(ten), andere huisdieren en huis vlovrij door regelmatige behandeling. Vlooien zijn het hele jaar door een probleem. Behandel dus met vaste regelmaat. Vraag je dierenarts om een middel waarvan je zeker weet dat het de vlooien op je kat snel en effectief doodt.

Wanneer je alle dieren in huis behandelt met producten tegen vlooien dan stopt het probleem in huis ook. Nieuw uitgekomen vlooien komen op de behandelde dieren terecht en zullen daarna ook sterven. Zo stopt de vicieuze cirkel.

Ook ontwormen bij vlooien

Heb je vlooien bij je kat ontdekt? Geef hem dan altijd ook een ontwormingskuur die werkt tegen lintwormen. Lees altijd eerst de bijsluiter. Regelmatig ontwormen is belangrijk voor katten.

Meer over wormen en ontwormen bij de kat

Bescherm je kat tegen vlooien

Eigenlijk moet je vlooien niet pas bestrijden wanneer je ze al op je kat hebt gevonden. Voorkomen is beter dan genezen. Gezien de gevolgen is het verstandig om je kat preventief te beschermen tegen vlooien. Hiervoor moet je je kat regelmatig behandelen met een anti-vlooienmiddel. Volg hierbij de instructies in de bijsluiter.

Hoe vaak en op welke wijze je jouw kat moet behandelen, hangt van de situatie af. Daarover kan je dierenarts je het beste adviseren. Je kunt hier natuurlijk zelf ook alvast over nadenken. Stel jezelf daarbij bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Komt je kat (wel eens of vaker) buiten?
  • Komt je kat thuis, buiten of in andere huishoudens in contact met andere (bezoekende) huisdieren?

Wanneer je beide vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan is het aan te raden om je kat maandelijks een preventief middel te geven om hem of haar in één keer te beschermen tegen vlooien, teken en wormen. Katten die buiten komen, lopen nu eenmaal meer en andere risico’s dan katten die puur binnenshuis wonen.

Voor veel katten is hun koninkrijk buiten. Dit verhoogt wel hun blootstelling aan vlooien, teken en wormen. Katten kunnen op elk moment van het jaar vlooien krijgen van andere dieren of de omgeving. Daarom raden experts aan om alle katten het hele jaar door tegen vlooien te beschermen. Ook kunnen andere huisdieren je kat besmetten met andere parasieten, wanneer zij daar niet of niet vaak genoeg voor behandeld worden.

Anti-parasietenmiddel

Een regelmatige, preventieve behandeling tegen vlooien bij katten is belangrijk. Je dierenarts geeft graag advies over middelen die het beste bij jouw kat passen. Er zijn inmiddels gebruiksvriendelijke anti-parasietenmiddelen verkrijgbaar die in één keer tegelijk beschermen tegen de belangrijkste parasieten die in Nederland voorkomen. Dus niet alleen tegen vlooien. Parasieten is een verzamelnaam voor: wormen, vlooien, teken en mijten.

Anti-parasietenmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zogenoemde spot-on oplossing. Hiermee breng je vloeistof gemakkelijk aan op de nekhuid van je kat. Informeer bij je dierenarts wat het beste is voor het ontwormen voor jouw kat.

Kat naar pension

Ga je op vakantie en de kat naar een pension? Vergeet in het pension niet om naar de voorwaarden te vragen. Als je kat daar logeert, zijn bescherming met vaccinaties en behandeling tegen vlooien, teken en wormen belangrijk en vaak verplicht gesteld. Dit geldt zowel voor als na het verblijf. Deze regels voorkomen o.a. een vlooienuitbraak bij het pension en de dieren die daar komen.