Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Verzorging oudere kat

Verzorging katers en poezen

Verzorging katers en poezen

Verzorging van de oudere kat

Een 20-jarige kat is tegenwoordig geen uitzondering meer. Helaas komen er wel veel ziektes voor onder oudere katten. Ongeveer 60% lijdt aan artrose, 33% aan chronische nierziekte en ongeveer 33% aan een hoge bloeddruk. Ook andere aandoeningen komen frequent voor. In een vroeg stadium zijn deze ziektes vaak niet makkelijk te herkennen. Om de ziekte toch tijdig op te sporen en onnodig lijden te voorkomen kunnen eenvoudige maatregelen al helpen.

  • Weeg je kat regelmatig (meer dan 5% gewichtsverlies is afwijkend).
  • Download de vragenlijst en vul deze in. Neem de ingevulde vragenlijst mee naar de dierenartsenpraktijk. Als je veranderingen bij je kat ziet, dan is het belangrijk dat je dit met de dierenarts bespreekt.
  • Ga met katers en poezen van 7 tot 10 jaar één keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.
  • Ga met katers en poezen van 11 tot 15 jaar twee keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.
  • Ga met katers en poezen van 15 jaar en ouder vier keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts.

Een kat hoort bijvoorbeeld niet rustiger of magerder te worden wanneer hij oud wordt. Dit zijn signalen dat er iets mis is. Vaak kan de oorzaak - zeker wanneer de ziekte in een vroeg stadium wordt gevonden - heel goed worden behandeld. Regelmatige controles door de dierenarts en een aangepaste levensstijl zorgen ervoor dat je kat geniet van een comfortabele oude dag. Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak in huis zodat hij niet naar buiten hoeft, natvoer zodat hij voldoende vocht binnenkrijgt en een rustige, warme slaapplaats (met opstapje, als dat nodig is).

 

Aandacht voor katers en poezen

Wat de leeftijd van je kat ook is en ongeacht of hij binnen of buiten leeft: katers en poezen hebben hoe dan ook aandacht nodig van hun baasjes. Bijvoorbeeld in de vorm aaien of spelletjes spelen. Zo creëer je een uitlaatklep voor het natuurlijke gedrag van de kat, vooral wanneer spelenderwijs de jacht wordt nagebootst. Gebruik speeltjes, zoals nepmuizen en stokjes met veertjes, om de kat te stimuleren. Gebruik niet de eigen handen en voeten, omdat je de kat dan aanleert om altijd op de handen en voeten te reageren. Met de oudere kat gaat het spelen wellicht wat trager, maar het is desondanks goed voor hem. Zo blijft hij in beweging, wat beter is voor zijn gezondheid.

Zo krijg je je kat in beweging

Anderen bekeken ook

Voeding

Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn ca...

Lees meer

Vachtverzorging

Soms moet je een kat wassen als de situatie hierom vraagt. De kat kammen of borstelen zou daarna...

Lees meer