Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Voeding

Kattenvoer en gewicht

Kattenvoer en gewicht

Soorten kattenvoer

Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn carnivoren: ze hebben meerdere keren per dag vlees nodig. Een volwassen kat voer je minimaal twee keer per dag zodat dit goed aansluit op zijn natuurlijke eetpatroon. Je kunt kiezen voor brokjes, natvoer, vers voer of voer uit de diepvries. Geef katten nooit kleine botjes, want hier kunnen ze in stikken. Ook rauw varkensvlees is niet goed voor ze door de aanwezige parasieten. Er zijn verschillende soorten voer, afgestemd op leeftijd, leefomstandigheden en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de voerbehoefte. Zo is er voer voor kittens en katten die binnen leven. Kittens kun je het beste het voer geven dat ze bij de fokker of bij de eigenaar van de moederpoes ook kregen. Naarmate katten ouder worden, hebben ze ander voer nodig. Ze bewegen immers minder en hun voedingsbehoefte verandert.


Tips dieetvoer kat

Soms heeft een kat overgewicht en moet hij op dieet. Dieetvoor voor de kat is er in vele soorten en maten en voor verschillende doelen. Denk bijvoorbeeld aan een nierdieet bij chronische nierziekte. Een nadeel van het dieetvoer voor de kat is dat het niet erg smakelijk is. Zet je kat daarom geleidelijk over op dieetvoer, over een periode van enkele dagen tot enkele weken. Start niet met het voer als je kat zich ziek voelt, want dan bestaat de kans dat de kat het dieet associeert met ziek zijn.

Volg verder de volgende tips:

  • Meng eerst een kleine hoeveelheid dieetvoer met normaal voer. Vergroot in een periode van enkele dagen tot weken het aandeel dieetvoer voor de kat.
  • Geef eerst kleine hoeveelheden met de hand.
  • Maak het voer een beetje warm (niet warmer dan lichaamstemperatuur).
  • Voeg vocht aan het voer toe, natvoer vindt de kat vaak lekkerder. Ga tijdens het eten bij de kat zitten en beloon hem als hij het voer eet door extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door de kat aan te halen of met hem te spelen.

 

Kat wegen

Je kunt de gezondheid van je kat goed in de gaten houden als je hem regelmatig weegt. Valt je kat af? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Een gewichtsverlies van 5% is al te veel; voor een kat van 5 kilo is dit 250 gram. Word je kat juist dikker? Houd hem dan ook in de gaten. Bij overgewicht loopt je kat het risico om ziek te worden. Je kunt je kat wegen door een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal te plaatsen. Door beide gewichten van elkaar af te trekken, weet je het gewicht van je kat. Je kunt ook een weegschaal voor baby’s gebruiken.

Meer over kattengezondheid

Anderen bekeken ook

Vachtverzorging

Soms moet je een kat wassen als de situatie hierom vraagt. De kat kammen of borstelen zou daarna...

Lees meer

Vlooien en teken

De vacht van je kat biedt een prettig verblijf voor vlooien en teken. Een regelmatige vlooienbeh...

Lees meer