Uit een recent onderzoek onder bijna 1500 katteneigenaren blijkt dat meer dan de helft van de katten in Nederland toegang tot de buitenwereld heeft. Dat zijn er dus zo’n 1,3 miljoen! Als kattenbaasje is het een belangrijke afweging of je je kat wel of niet naar buiten laat gaan. Soms is er gewoon geen houden aan, soms is er simpelweg geen mogelijkheid. Als katten nog jong zijn, dan kan het vaak nog een bewuste keuze zijn. Welke afwegingen zijn daarbij van belang? Hoe bescherm je jouw miauwende avonturier het beste bij zijn of haar avonturen buitenshuis?
Op ontdekkingstocht
Katten zijn nieuwsgierige wezens en gaan graag op ontdekkingstocht. Op eigen tempo wel te verstaan. Want een hond heeft een baas, een kat personeel, niet waar? Heeft jouw kat de mogelijkheid om naar buiten te gaan? Voor kittens is het een indrukwekkend avontuur om de buitenwereld te ontdekken, zeker nu ze nog klein zijn. In die buitenwereld zijn natuurlijk ook schadelijke parasieten aanwezig, die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, het hele jaar door.
Ken je de BBC-serie The Secret Life of the Cat (Het Geheime Leven van de Kat)? Katten die met action cams om hun nek een kijkje geven in hun avonturen buitenshuis. Super leuk!
In vergelijking tot binnenkatten hebben buitenkatten veel meer te maken met invloeden van buitenaf. Tijdens zijn of haar avonturen buiten komt een kat onvermijdelijk in aanraking met andere katten en hondenpoep bijvoorbeeld. En ook met vogels, knaagdieren zoals muizen, overleden dieren, slakken, dat soort dingen.
Deze dieren kunnen allemaal parasieten bij zich dragen en jouw kat infecteren als die daar niet tegen beschermd is. Vervolgens kan jouw kat in veel gevallen deze parasieten weer aan andere dieren doorgeven, of zelfs aan jou als eigenaar en/of aan je (klein)kinderen, etc. Dit verschilt per parasiet.
De belangrijkste parasieten
Buitenshuis zijn allerlei verschillende parasieten aanwezig. De in Nederland meest relevante parasieten, die we hier even kort willen benoemen, zijn:
- Vlooien
- Teken
- Spoelwormen
- Lintwormen
- Longwormen
Vlooien, iedereen kent ze wel, en niemand zit erop te wachten. Als je eenmaal een keer een vlooienplaag in huis hebt gehad dan weet je: dat nooit meer! Belangrijk is dat je een middel gebruikt dat je kat beschermt tegen vlooien, dat wil zeggen: snel doodt en voorkomt dat de vlo eitjes legt. Vlooien kunnen ook lintwormen overbrengen. Verder dien je ook maatregelen in je huis te nemen, indien en direct nadat je daar een vlooienplaag hebt (gehad).
Katten die buiten komen kunnen last krijgen van teken. Teken kunnen ziektes overbrengen. Bij mensen is de ziekte van Lyme wel bekend. Gebruik een middel dat je kat beschermt tegen teken, oftewel teken snel doodt. Mocht je dan toch nog een dode teek op de huid van je kat tegenkomen, verwijder die dan met een tekentang.
Wormen bij katten
Katten kunnen buitenshuis besmet raken met verschillende soorten wormen. De spoelworm, longworm en lintworm zijn daarvan de belangrijkste. De spoelworm en de lintworm bij de kat kunnen ook mensen infecteren (zoönose).
Longwormen kunnen tot zeer ernstige ziekte leiden bij de kat wanneer de kat daar niet tegen beschermd is. Sommige katten overlijden er zelfs aan. Katten kunnen longworm krijgen doordat ze bijvoorbeeld aan slakken(slijm) hebben gelikt.
Spoelwormen kunnen bij mensen ernstige en chronische aandoeningen veroorzaken, zoals astma, eczeem, epilepsie, blindheid, etc. Kleine kinderen lopen het grootste risico.
Maak je geen zorgen; parasieten hoeven het leven van je kat niet te belemmeren, hoe avontuurlijk die ook is. In hoeverre jouw kat risico loopt om besmet te worden met deze parasieten en/of verder kan verspreiden, heb je als eigenaar (grotendeels) zelf in de hand.
Behandel je je kat tegen vlooien, teken, mijten en wormen, zoals de spoelworm, longworm en lintworm? Zo ja, hoe vaak doe je dat? Eén middel die tegen alle belangrijkste parasieten in één keer beschermt, of met meerdere middelen? De keuze is reuze, maar welk middel is de beste keuze voor jouw kat? Dat ligt aan de leeftijd en situatie. Denk bijvoorbeeld aan de antwoorden op vragen zoals:
- Hoe oud is je kitten of kat?
- Komt je kat buiten in de tuin?
- Krijgt je kat wel eens rauw vlees te eten?
- Komt je kat in aanraking met kinderen en/of op plekken waar kinderen buiten spelen?
- Vangt je kat wel eens een prooidier?
- Heeft je kat last van bepaalde aandoeningen?
Je dierenarts helpt je graag bij de keuze voor het juiste middel voor jouw kat. Daarnaast kan de dierenarts ook het best aangeven hoe vaak je jouw kat moet behandelen om hem/haar optimaal te beschermen.
Herhaling
Er zijn gemakkelijke behandelingen beschikbaar die je kat in één keer tegen de belangrijkste en meest schadelijke parasieten beschermen. En daarmee bescherm je niet alleen je kat, maar ook jezelf, je gezin en de omgeving. Die behandeling dien je dan wel vaak genoeg te blijven herhalen.
In het geval van longwormen en spoelwormen is maandelijks daartegen behandelen de enige oplossing om de infectieuze cyclus te doorbreken. Alleen dan voorkom je als eigenaar dat jouw kat infectieuze wormeitjes in de omgeving uitscheidt en verspreidt. Vraag je dierenarts om advies op maat.
We hopen dat dit artikel je geholpen heeft om meer inzicht te krijgen in welke risico’s je kat buitenshuis tegen kan komen. En wat je als katteneigenaar kunt doen om je kat, je gezin en de omgeving te beschermen tegen schadelijke invloeden van o.a. parasieten en de verdere verspreiding daarvan te stoppen. Zodat je kat zo veilig mogelijk voor iedereen buiten op avontuur kan blijven gaan. Mocht je nog vragen hebben over dit onderwerp, neem dan contact op met je dierenarts.