Gezondheid

Signalen bij nierproblemen kat

Nieren van de kat

Net als de nieren van mensen, hebben de nieren van een kat een duidelijke functie. Ze werken als filter, verwijderen afvalproducten uit het bloed en ‘maken’ urine. Naast het filteren van het bloed, regelen de nieren van de kat onder andere de vocht- en zoutbalans en maken ze hormonen aan. Helaas kunnen katten iets aan hun nieren gaan mankeren. Een veelvoorkomende ziekte bij met name katten vanaf acht jaar is chronische nierziekte. Dit is een progressieve en onomkeerbare ziekte. Zelfs na behandeling blijven de nierproblemen bestaan. Wanneer de nieren van de kat niet goed functioneren, vergiftigt het lichaam zichzelf. Dit wordt ook wel chronische nierziekte (CNZ) genoemd. Bij CNZ raken de nieren langzaam steeds meer beschadigd en nemen de nierproblemen toe. De ziekteverschijnselen worden zichtbaar als ongeveer 75% van de nieren van de kat beschadigd zijn. Dan komen de nierproblemen meestal pas aan het licht. Deze schade is onherstelbaar. Hoe vroeger je de ziekteverschijnselen herkent, hoe meer je voor je kat kunt doen.

In geval van nierziekte

Veel kattenbezitters weten wel dat katten chronische nierziekte (CNZ) kunnen krijgen, maar het is toch altijd schrikken als je te horen krijgt dat jouw kat deze aandoening heeft. Ongeveer 35% van de katten ouder dan acht jaar lijdt aan nierproblemen, wat CNZ een van de meest voorkomende aandoeningen onder oudere katten maakt. Van alle katten in Nederland heeft ongeveer 10% CNZ (dit komt naar schatting neer op 300.000 katten). Uit de diagnose moet blijken hoever CNZ al is gevorderd en welke behandeling het beste past.

Over de diagnose

Nierproblemen kat herkennen

Het komt bij 35% van de katten die ouder zijn dan acht jaar voor: chronische nierziekte (CNZ). De nierproblemen bij de kat worden echter pas in een verder gevorderd stadium geconstateerd en zijn onomkeerbaar. Het is belangrijk dat je CNZ zo vroeg mogelijk bij je kat herkent. De volgende aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld op nierproblemen bij de kat duiden:

  • Kat eet niet
  • Kat slaapt veelt
  • Kat valt af
  • Kat drinkt en plast meer dan normaal
  • Kat heeft een doffe en vervilte vacht
  • Kat is zwak
  • Kat heeft vieze adem
  • Kat heeft doffe ogen

Het is verstandig om de kat regelmatig te laten onderzoeken door een dierenarts, zeker wanneer hij ouder is dan zeven jaar. De dierenarts kan met bloedonderzoek CNZ eerder opsporen dan dat er symptomen zijn. Zelf kun je het gewicht in de gaten houden. Wanneer een kat meer dan 5% van zijn lichaamsgewicht verliest dan is dit een aanwijzing dat er iets mis is. Bij een kat van vier kilo is dit maar tweehonderd gram. Uit onderzoek blijkt dat gewichtsverlies het eerste symptoom van CNZ is.

Over de behandeling

Dokter kat over nierziekte bij katten