Gezondheid

Signalen van pijn

Waarom hebben katten pijn?

Hoewel pijn voor niemand prettig is, heeft het een natuurlijke functie. Ook voor katten is pijn een duidelijk signaal: het geeft aan dat er iets mis is. Bij acute pijn, zoals na een ongeval of operatie, is de oorzaak vaak goed te achterhalen door de dierenarts. De reden van chronische pijn, die langer dan 3 maanden duurt, is meestal lastiger vast te stellen. Pijn bij katten wordt door veel eigenaren niet gezien. Ongeveer 2/3 van de oudere katten heeft bijvoorbeeld de gewrichtsaandoening osteoartrose (Slingerland L. et al. 2011). De pijn die katten hiervan hebben, wordt meestal niet herkend. Katten zijn namelijk in staat om pijn goed te verbergen of de klachten worden toegeschreven aan ouderdom. En dit terwijl de gevolgen van pijn zeer onaangenaam zijn voor je kat.

Over gedrag bij pijn

Zo werkt pijn

Pijn begint lokaal: de plek waar de pijn binnenkomt wordt geprikkeld. Het voelen van pijn gebeurt in de hersenen. Wanneer iets acuut pijn doet (denk bijvoorbeeld aan het branden van je hand aan iets warms), trek je je hand al terug voordat je hersenen de pijn waarnemen. Dit noemen we een reflex. Hierdoor kan schade worden voorkomen. Wanneer er sprake is van pijn, kunnen gevoelsprikkels die normaal niet pijnlijk zijn, worden vertaald in pijnprikkels. Dit wordt allodynia genoemd. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je verbrand bent door de zon: normaal doet het geen pijn als iemand een hand op je schouder legt. Wanneer je schouder verbrand is, voel je daarentegen wel een sterke pijnprikkel. Zodra pijnprikkels overdreven sterk doorgegeven worden, noemen we dit wind-up. Dit kennen we zelf ook: het stoten van een teen doet normaal al pijn, maar wanneer je teen ontstoken is doet het bijna ondraaglijk veel pijn.

Signalen van pijn

Pijn bij katten kun je herkennen aan de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen. Hieraan is af te lezen of katten pijn hebben. Signalen van pijn en ongemak zijn:

  • Dichtgeknepen ogen
  • Gefronste wenkbrauwen
  • Een hangend hoofd
  • Gekromde houding
  • Sissen en blazen
  • Gespannen of juist opvallend rustig gedrag

Als katten acuut pijn hebben, dan zijn er 4 gezichten die hiermee gepaard gaan. Door te weten hoe deze gezichten eruitzien, kun je ze herkennen en actie ondernemen.

Herken acute pijn

Download de pijnchecklist

Dokter kat over pijn bij katten