Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Krolse kat

Omgaan met krolsheid

Omgaan met krolsheid

Wat moet je doen met een krolse kat?

Een krolse kat is een vruchtbare kat. Ze gaat dan meestal veel miauwen, soms heel luidruchtig. Eigenlijk maakt ze hiermee duidelijk dat ze gedekt wil worden. Een kat wordt krols in de periode dat de dagen langer worden (vanaf ongeveer eind december tot en met de zomer). Ze kan meerdere keren per jaar krols worden, zolang ze niet gedekt wordt. Krolsheid houdt meestal 7 tot 10 dagen aan. Soms wordt ze 10 dagen na de vorige krolsheid alweer krols. In de krolse periode is de kans erg groot dat ze zwanger wordt gemaakt. Een krolse kat kun je daarom beter binnenhouden, tenzij je een nestje wilt krijgen. Dat is wel een keuze waar je goed over na moet denken, omdat een nestje in huis het nodige werk betekent en er al veel katten in Nederland zijn. Een poes kan twee keer per jaar een nestje krijgen.

Kiezen voor kittens

 

Sproeiende katers
Poezen worden krols als ze vruchtbaar zijn. Katers gaan in dat geval sproeien en willen overal hun geur achterlaten.
 
Verder lezen
 

 

Gedrag van een krolse kat

Een krolse kat schuurt met haar buik over de grond en wil graag gestreeld of aangeraakt worden. Ze steekt haar achterste in de lucht, om de houding van paren aan te nemen. De poes wil haar geur meer verspreiden dan normaal, om katers aan te trekken. Ze zal dus meer tegen mensen, meubels en muren aanwrijven. Ook kan ze kleine beetjes urine in huis achterlaten. Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is zo groot, dat ze gefrustreerd raakt zolang dit niet gebeurt. Een beetje liefde van haar baasje kan dan helpen.

 

Leeftijd krolse poes
Wist je kat.. poezen vanaf vier maanden oud al krols kunnen worden? Dan zijn ze door hun puberteit heen en kunnen ze kittens krijgen.
 
Meer kattenweetjes
 

 

Steriliseren kat

De remedie tegen krolsheid is een sterilisatie. De sterilisatie van een poes gebeurt onder algehele narcose. De eierstokken en, indien nodig, ook de baarmoeder worden dan verwijderd. Overleg met je dierenarts wat een goede leeftijd is om te steriliseren. Een heel enkele keer kan de kat na steriliseren alsnog krols worden. Dit is heel uitzonderlijk omdat het steriliseren van de kat tot gevolg heeft dat de hormoonaanmaak ook afneemt. Mocht dit toch gebeuren, dan kun je het beste contact opnemen met de dierenarts.

Anderen bekeken ook

Kattenrassen

Het aantal kattenrassen lijkt oneindig: meer dan vijftig van deze rassen zijn erkend. Van over d...

Lees meer

Kattengedrag

Geen een kat is hetzelfde. Iedere kat heeft typisch kattengedrag, deels te verklaren door het ra...

Lees meer