Blog

Binnenkat of buitenkat?

Binnenkat of buitenkat: waar ga jij voor?

Katten zijn van oorsprong buitendieren. Buiten kunnen zij jagen, hun territorium afbakenen en ander natuurlijk gedrag vertonen. Sommige mensen kiezen ervoor om hun kat binnen te houden, omdat dit veiliger is of omdat er geen andere optie is. Bijvoorbeeld als je in een flat woont. Een binnenkat loopt minder risico en heeft daardoor een grotere kans op een lang leven in goede gezondheid. Een binnenkat kan alleen niet al zijn natuurlijke gedrag kwijt in huis. Dit vergroot de kans op psychische problemen en gedragsstoornissen. Binnen- en buitenkatten ervaren allebei voor- en nadelen. Wat voor jouw kat het beste is, is afhankelijk van zijn aard.

 

Overzicht buitenkat

Voordelen Nadelen
Natuurlijk gedrag. Buiten kan de kat zijn natuurlijke patroon leven. Daardoor raakt hij minder snel gefrustreerd, zit hij lekker in zijn vel en vertoont hij prettig gedrag. Gevaar. Je kat loopt buiten meer risico op ongelukken en verwondingen. Bijvoorbeeld door het verkeer of door vergiftiging omdat iemand katten uit de tuin wil weren.
Lichaamsbeweging. De kat kan buiten jagen, rennen en met andere katten spelen. Zo kan hij zijn energie kwijt en wordt overgewicht voorkomen. Ziekte en parasieten. Wanneer een kat in contact komt met andere dieren is de kans op kattenziektes groter. Ook loopt hij buiten sneller vlooien, teken en wormen op.
Omgang met andere katten. Dat leert je kat om goed te reageren op prikkels uit de omgeving. Niet meer thuiskomen. Een kat kan (per ongeluk) opgesloten worden, weglopen of door iemand anders in huis genomen worden.

 

Overzicht binnenkat

Voordelen Nadelen
Minder risico’s voor de gezondheid. Een binnenkat wordt niet blootgesteld aan dezelfde gevaren als buitenkatten. De kans op een lang en gezond leven is voor binnenkatten daarom groter. Gedragsproblemen. Katten die binnen leven zijn eerder gefrustreerd, verveeld en hebben meer last van stress. Dit kan ervoor zorgen dat ze in huis plassen, kale plekken krijgen of de meubels kapot krabben.
Kleinere kans op ziekte en parasieten. Katten die binnen leven krijgen niet te maken met andere katten en een buitenwereld waarin ziekte en parasieten overdraagbaar zijn. De kans op deze factoren is dus kleiner. Problemen met verandering. Binnenshuis is de wereld zoals de binnenkat hem kent. Zodra hier iets verandert, kan dit een grote impact hebben op zijn gedrag. Denk aan een nieuw huisdier of een nieuw persoon in huis.
  Overgewicht. Binnenkatten bewegen veel minder omdat hiervoor minder ruimte is. Dit kan overgewicht tot gevolg hebben. Ze zijn afhankelijk van hun baasje voor lichaamsbeweging en prikkels.
  Ontsnapping. Een binnenkat kan zich in de buitenwereld niet zo goed redden als een kat die dat gewend is. Buiten kan heel beangstigend zijn voor een binnenkat, waardoor hij gedesoriënteerd kan raken. 

 

Verder lezen over verzorging van katten