Blog

Mis geen anti-parasietenbehandeling voor je kat

Stel je bent bij de dierenarts geweest, waar je een middel hebt meegekregen om je kat tegen vervelende parasieten te beschermen. Dat middel moet je van de dierenarts bijvoorbeeld maandelijks toedienen. Ah nee hè, weer vergeten! Herken je de situatie? Helaas vergeten we allemaal wel eens wat. Het goede nieuws is, dat daar tegenwoordig slimme oplossingen voor zijn. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Herinnering

Tegenwoordig zijn er slimme, eenvoudige oplossingen om ervoor te zorgen dat je als eigenaar niet vergeet om je kat(ten) op tijd te behandelen tegen parasieten. Zo vaak als je dierenarts adviseert. De meeste Nederlandse dierenartsenpraktijken hebben de mogelijkheid om via hun praktijkcomputersysteem herinneringen te sturen naar jou als eigenaar. Dit kan bijvoorbeeld per post of per e-mail.

Het kan ook per SMS. Dat is handig voor iedereen die liever herinneringen via de telefoon ontvangt. Je krijgt dan een SMS-bericht wanneer het tijd is om de anti-parasietenbehandeling bij je kat toe te dienen. Heel simpel!

Eenmaal geactiveerd heb je er geen omkijken meer naar. Je ontvangt herinneringen per SMS wanneer je:

  • je kat moet  behandelen met het voorgeschreven anti-parasietenmiddel, en
  • verpakking anti-parasietenmiddel bijna op is en je een nieuwe op kunt halen bij je dierenarts

De volgende keer dat je weer bij de dierenartsenpraktijk bent, informeer of zij de mogelijkheid hebben om je per SMS te herinneren. Zodat je een herinneringsbericht op je telefoon ontvangt wanneer het tijd is voor de behandeling van je kat. Of wanneer je toe bent aan een nieuwe verpakking van het voorgeschreven anti-parasietenmiddel. 

Beschermen

Niet vaak genoeg je kat behandelen tegen parasieten verhoogt het risico op besmetting en verspreiding van parasieten. Dit omdat de werkzaamheid van het middel optimaal is wanneer je het gebruikt zoals de dierenarts voorschrijft. Het is dus zonde om te vergeten.

Wanneer een kat niet maandelijks tegen bepaalde wormen, zoals longwormen en spoelwormen behandeld wordt, kan dit negatieve gevolgen hebben. Bijvoorbeeld omdat je kat op die manier deze parasieten kan verspreiden via de omgeving naar andere dieren en/of mensen. Maar je kat kan er zelf ook ernstig ziek van worden.

Niet alleen je kat loopt meer risico om ziek te worden na besmetting, als hij/zij niet regelmatig behandeld wordt. Ook je familie en omgeving kunnen daar dus nare effecten van ondervinden. Vraag je dierenarts om advies over:

  • welke anti-parasieten behandeling het beste is voor jouw/jullie situatie, en
  • hoe vaak je kat behandeld moet worden tegen de belangrijkste parasieten die bij katten in Nederland voorkomen (vlooien, teken, lintworm, spoelworm, longworm).

Zoönose

Parasieten – die onder andere bij katten kunnen voorkomen – kunnen zoönotisch zijn. Dit betekent dat deze parasieten kunnen overgaan van dier op mens en zodoende ook ziekteverschijnselen bij mensen kunnen geven. Als voorbeeld bespreken we hieronder kort de spoelworm.

Wanneer je kat niet preventief maandelijks behandeld wordt tegen spoelworm, kan je kat spoelwormeitjes in de omgeving verspreiden. Dit gebeurt dan op de plekken waar je kat z’n behoefte doet. Denk aan de tuin van de buren, de zandbak bij de basisschool om de hoek of het parkje in de buurt bijvoorbeeld. Ook honden kunnen de spoelworm in de omgeving verspreiden via hun uitwerpselen. Tijdens een onderzoek werden in een park in Bristol (UK) ca. 4.000 spoelwormeitjes per 1.5 m2 gevonden!

De spoelwormeitjes die in de omgeving terechtkomen, kunnen besmettelijk zijn voor andere dieren én mensen. Met name kleine kinderen lopen verhoogd risico. Dit komt omdat jonge kinderen van alles in hun mond stoppen, zoals ongewassen vingertjes, (dingen met) zand, aarde, etc. Zo kunnen zij de besmettelijke wormeitjes binnenkrijgen. Besmetting met de spoelworm verhoogt de kans op chronische aandoeningen zoals astma, eczeem en epilepsie. Maar ook buikpijn, verminderd leervermogen, etc.

Het met de juiste frequentie behandelen van je kat tegen parasieten is belangrijk voor dier en mens. Informeer bij je dierenarts naar de mogelijkheden om je te helpen te herinneren hieraan. Dan blijven we allemaal - je kat, je gezin, jijzelf en de omgeving – optimaal beschermd tegen vervelende parasieten. En daarmee ook tegen de vervelende ziektes die parasieten kunnen overbrengen.