Hoe oud is jouw kat?
Blog

Hoe oud is een kat in mensenjaren?

Katten worden sneller oud dan mensen; dat is over het algemeen wel bekend. Maar hoe oud is een kat in mensenjaren? Vaak vermenigvuldigen mensen de leeftijd van hun kat met 7 om de leeftijd in mensenjaren uit te rekenen. Wist je dat dit niet helemaal klopt?

Leeftijd kat in mensenjaren

Het is logisch dat je de kattenleeftijd naar mensenjaren wilt omrekenen. Zo is het makkelijker om te begrijpen wat het gedrag van je huisdier betekent, en met welke gezondheidsrisico’s je rekening moet houden. Maar hoe oud is een kat in mensenjaren werkelijk? Als je elk levensjaar vermenigvuldigt met 7, dan worden verschillende aspecten niet overwogen die wel effect hebben op zijn gezondheid. Ondanks het jeugdige uiterlijk, wordt jouw kat van binnen namelijk ouder. En daar heb je niet altijd direct zicht op! Onze tip? Stel het einde van het eerste levensjaar gelijk aan 15 mensenjaren en het einde van het tweede levensjaar aan 24 mensenjaren. Daarna tel je bij elk levensjaar 4 mensenjaren erbij op.

Gebruik de leeftijdscalculator

CATcare Leeftijdsposter

 Download de poster

De zes levensstadia van een kat

Afhankelijk van zijn leeftijd, bevindt een kat zich in de levensfase van een kind, junior, volwassene, senior, bejaarde of hoogbejaarde. Deze zes stadia in het leven van een kat hebben effect op zijn ontwikkeling en gezondheid:

dokter-kat-Kind

 

Kind: 0 tot 4 maanden
De jonge kat groeit en ontwikkelt zich ontzettend snel.

dokter-kat-Junior

 

Junior: 5 maanden tot 2 jaar
De kat bereikt zijn volledige groei en leert hoe hij zich moet gedragen in zijn omgeving.

 dokter-kat-Volwassen-2  

Volwassen: 3 tot 6 jaar
De kat is volwassen, zowel fysiek als in gedrag, en is over het algemeen gezond en actief.

dokter-kat-Senior  

Senior: 7 tot 10 jaar
Vanaf 7 jaar is de kat een echte senior en loopt hij een verhoogd risico op ouderdomsziektes, zoals artritis en chronische nierziekte. Het is altijd slim om regelmatig naar de dierenarts te gaan, maar vanaf deze leeftijd is het echt
belangrijk om minimaal jaarlijks een gezondheidscontrole te laten uitvoeren.

dokter-kat-Bejaard-2  

Bejaard: 11 tot 14 jaar
De bejaarde kat vanaf 11 jaar heeft hij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Veel katten laten ook nu nog steeds niet zien dat ze ergens last van hebben. Voer in overleg met je dierenarts de gezondheidscontrole op naar minimaal twee keer per jaar.

dokter-kat-Hoogbejaard  

Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Zorg voor een fijne oude dag van je kat met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Laat de dierenarts bij voorkeur elk kwartaal de gezondheid van je kat monitoren.

Jaarlijkse gezondheidscontrole

Zoals duidelijk wordt uit bovenstaande uitleg, kunnen katten vanaf 7 jaar ernstige gezondheidsproblemen krijgen. Wat je misschien niet weet, is dat katten meesters zijn in het verbergen van hun pijn. Dat geldt trouwens ook voor katten onder de 7 jaar. Daarom is het belangrijk om signalen van pijn te herkennen. Daarnaast is het goed om je te realiseren dat veel voorkomende aandoeningen bij katten ook helemaal niet zomaar zichtbaar zijn – totdat de ziekte in een vergevorderd stadium is. Mocht jouw kat onverhoopt iets mankeren, dan zijn de meeste aandoeningen goed te behandelen als je dit op tijd ontdekt. Een periodieke, minimaal jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts helpt hierbij. Die terugkerende controle is aan te raden als je kat 7 jaar of ouder is. Twijfel je of er iets met jouw kat aan de hand is? Doe dan onze online gezondheidscontrole en neem direct contact op met je dierenarts!

Doe de controle

Oktober is de Maand van de Oudere Kat

Van 1 tot en met 31 oktober is het Maand van de Oudere Kat. Deelnemende dierenartspraktijken geven deze maand extra aandacht aan de gezondheidscontrole van jouw kat. Maak jij ook een afspraak voor jouw kat(ten) vanaf 7 jaar? Bekijk de deelnemende praktijken bij jou in de buurt en maak een afspraak voor jouw kat!

Bekijk deelnemende praktijken