Blog

Kat stinkt uit zijn bek

Help, mijn kat stinkt uit zijn bek!

Stel je voor: je zit lekker op de bank, de benen omhoog en je viervoetige vriend komt je warme schoot al snel op zoeken. Voordat hij zich nestelt, vindt eerst de wasroutine plaats voordat hij nog acht rondjes draait, recht voor je gaat zitten, naar je kijkt, gaapt en.. Bah! Je kat stinkt uit zijn bek! 

Voor veel katteneigenaren is dit geen ongewone situatie. Wij leggen uit wat de oorzaken kunnen zijn. De adem van je kat vertelt je namelijk boekdelen. De geur alleen al is een goede weergave van zijn gezondheid. Net als bij mensen, hoort een gezonde kat niet uit zijn bek te ruiken. Maar eerlijk is eerlijk, jij hebt ook weleens een minder frisse adem. Bijvoorbeeld als je net hebt gegeten; moet je voorstellen wat die kattenbrokken met je adem doen! Als je toch merkt dat je kat structureel uit zijn bek stinkt, dan is het voor je kat beter om hiernaar te laten kijken. Onderzoek door de dierenarts kan vaststellen wat de oorzaak is.

Oorzaken voor een vieze adem

Er zijn veel redenen waarom je kat uit zijn bek stinkt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zijn gebit. Ontstoken tandvlees is vaak de boosdoener van de vieze adem.
  • Nierziekte: ammoniak; dat ruik je als je kat nierfalen heeft. Maar het kan ook gewoonweg vies ruiken. Over nierziekte
  • Suikerziekte: de adem ruikt een beetje zoet, maar is soms ook net aceton of nagellakremover. Bij diabetes horen ook vaak andere klachten, zoals afvallen. Over suikerziekte
  • Leverfalen: de adem wordt bij leverfalen vaak omschreven als ‘raar’. Het gaat meestal gepaard met verminderde eetlust, braken, gele oren en ogen.
  • Ontsteking van de lippen of in de mond: dit is vaak al snel te zien aan je kat.

Heeft jouw kat last van een slechte adem? Neem dan contact op met je dierenarts.

Signalen van een slecht gebit

Aangezien problemen met het gebit er vaak voor zorgen dat je kat uit zijn bek stinkt, is het handig om de signalen te herkennen. Ongeveer 2 van de 3 katten boven de drie jaar oud heeft gebitsproblemen. Dit valt op door: 

  • De slechte adem
  • Aanslag op tanden en kiezen, meestal bruin
  • Rood of bloedend tandvlees; dit is een indicatie dat het ontstoken is
  • Het voer wat je kat laat staan, met name harde brokjes. Hij heeft misschien wel pijn aan zijn bek terwijl hij eet
  • Ander gedrag, waaraan je pijn kunt herkennen.

Leer pijn kennen


Belang van gebitsverzorging

Als gebitsproblemen de aanleiding zijn voor de stinkende adem van je kat, dan is gebitsverzorging de oplossing. Net als mensen, krijgen katten last van tandplak. Tandplak wordt door de tijd heen tandsteen, waarop nog meer tandplak blijft hangen. Bacteriën krijgen zo de kans om meer schade aan te richten in de bek van je kat, zoals ontstoken tandvlees. Dit heet gingivitis. In het hele erge geval kunnen er tanden los gaan zitten door verlies van weefsel en botten. Dit heet paradontitis. Dit wil je natuurlijk voor zijn, dus net als mensen zouden katten eigenlijk vaker hun tanden moeten poetsen. Het beste kun je de tanden van je kat elke dag poetsen. Daar kun je uiteraard niet van de ene op de andere dag mee beginnen. Volg daarom de volgende tips:

  • Gebruik altijd een tandpasta speciaal voor katten, nooit een tandpasta voor mensen. Deze tandpasta smaakt lekker voor je kat en kan worden doorgeslikt. 
  • Laat je kat eerst wennen aan de tandpasta. Smeer met je vinger een beetje tandpasta op zijn tanden en geef hem vervolgens een snoepje om hem te belonen. 
  • Als je kat aan de tandpasta gewend is, probeer het dan wat dieper in de bek aan te brengen. Beloon hem opnieuw elke keer dat het lukt.
  • Zodra je met je vingers de hele bek hebt ‘gepoetst’, is het tijd voor de volgende stap. Zorg dat je kat rustig en kalm is, voordat je de tandenborstel introduceert. Het is handig om detandenborstel voorzien van tandpasta alvast klaar te leggen.
  • Duw de lippen naar achter zonder de bek open te forceren. Dat zorgt alleen maar voor stress bij je kat.
  • Poets nooit met harde hand. Als je kat echt die tandenborstel niet in zijn bek wil, forceer het dan niet.

Overigens ligt het echt niet aan jou als het niet lukt om de tanden van je kat te poetsen; veel katteneigenaren hebben hier moeite mee. Gelukkig zijn er ook alternatieve oplossingen, weliswaar iets minder effectief. Denk aan brokken met speciale enzymen waar je kat goed op moet kauwen. Zo wordt tandplak tegen gegaan. Er bestaat ook een speciaal poeder dat je door het eten kan doen om tandsteenvorming af te remmen. Sowieso is het altijd aan te raden om het kattengebit minstens een keer per jaar te laten controleren door de dierenarts. De dierenarts kan je vaak ook helpen of ondersteunen bij de gebitsreiniging zodat jouw kat niet meer uit zijn bek stinkt!