Blog

Maand van de Oudere Kat 2019

Extra aandacht voor katten vanaf 7 jaar

Oktober is de maand van de Oudere Kat. Veel dierenartspraktijken in Nederland doen hieraan mee met acties. Wist je dat katten vanaf 7 jaar al als ‘ouder’ worden bestempeld? Zij hebben namelijk een grotere kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. Vaak merkt de katteneigenaar helemaal niet dat zijn kat iets mankeert. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan katten vanaf 7 jaar!

Bekijk het overzicht met deelnemende praktijken


Katten verbergen pijn

Katten zijn meesters in het verbergen van ziektes en pijn. Het is dus helemaal niet zo vreemd dat katteneigenaren het niet altijd doorhebben dat hun kat iets mankeert. Toch liegen de cijfers er niet om:

  • 2 op de 3 katten ouder dan 7 jaar hebben pijn door artrose
  • 1 op de 3 in die leeftijdscategorie heeft chronische nierziekte

Waarom laat je kat eigenlijk niet merken dat er iets is? Dat is zo bepaald door zijn natuur. Een kat die pijn heeft, kan namelijk minder goed zijn territorium afbakenen. Die zwakte wil hij niet aan de buitenwereld laten zien. Toch kun je wel herkennen of je kat pijn heeft door aandacht te besteden aan zijn gedrag. Katten die iets mankeren, worden vaak rustiger of juist heel druk. Ze kunnen ook gaan blazen, terwijl ze dat voorheen nooit deden. De lichaamshouding kan een signaal afgeven dat katten acute of chronische pijn hebben. Zij nemen dan de houding aan van ‘Quasimodo’, ‘Knijpkat’, ‘Tafelkleed’ of de ‘Vuurspuger’.

Over deze lighoudingen


Advies: 1 keer per jaar controle

Het is belangrijk dat je op tijd ontdekt of er iets met je kat aan de hand is. Chronische nierziekte is bijvoorbeeld een progressieve ziekte, die telkens ernstiger wordt. Hoe eerder dit bij jouw kat wordt gesignaleerd, hoe beter ermee om kan worden gegaan. Zo kun je een snelle achteruitgang voorkomen. Daarnaast wil je natuurlijk niet dat jouw kat pijn lijdt. In veel gevallen is dat ook helemaal niet nodig. Daarom wordt voor katten vanaf 7 jaar aangeraden om in ieder geval één keer per jaar naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole. Of vaker, als jij op basis van zijn gedrag of lighouding vermoedt dat er meer aan de hand is. Jij kent je kat het beste en herkent het sneller als er iets speelt. Als je kat 12 is, dan is het advies om 2 keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Vanaf 15 jaar is dit 4 keer per jaar. Wil je je goed voorbereiden op de gezondheidscontrole bij de dierenarts? Vul dan de vragenlijst in zodat je aandoeningen snel kunt signaleren.

Bekijk vragenlijst


Tips voor dierenartsbezoek

Sommige katten hebben een hekel aan het dierenartsbezoek. Die krijg je niet zonder blazen, krabben en mauwen in hun kattenmandje. Voor sommige katteneigenaren is dat reden om tóch maar niet te gaan. Het is daarentegen in het belang van je kat om dit door te zetten. Daarom geven wij een aantal tips om zo ontspannen mogelijk naar de dierenarts te kunnen gaan:

  • Gebruik een reismand waar je kat makkelijk in en uit kan. Bijvoorbeeld een kunststof mand waar het deksel helemaal vanaf kan. Eventueel kan de kat dan in het onderste deel blijven zitten bij de dierenarts, zodat hij zich vertrouwder voelt.
  • Schiet je kat al in de stress zodra hij de reismand ziet? Dit kun je trainen door de mand niet alleen erbij te pakken als je naar de dierenarts gaat. Zet de reismand een bepaalde periode in de woonkamer met een zacht kussentje of dekentje erin. Je kat gaat de mand dan vanzelf als slaapplek zien en niet meer als signaal voor een dierenartsbezoek.
  • Je bent nooit alleen in de wachtkamer van de dierenarts. Reageert jouw kat heftig op andere dieren? Blijf dan in de auto zitten totdat je aan de beurt bent. Als je wel in de wachtkamer gaat zitten, zet je kat dan niet op de grond maar op een stoel naast je zodat hij overzicht heeft.

Onthoud: als jij gestrest bent, dan wordt je kat dit ook. Probeer daarom zelf rustig te blijven. En heel belangrijk: beloon je kat als hij zich goed gedraagt. Dan gaat het bij de volgende check-up waarschijnlijk al een stuk makkelijker.


Actie maand van de Oudere Kat

Verschillende dierenartsenpraktijken in heel Nederland doen mee met de maand van de Oudere Kat. Veel praktijken hebben dan speciale acties zoals korting op een gezondheidscontrole voor katten vanaf 7 jaar. Informeer bij jouw dierenarts welke acties er in de praktijk zijn een maak een afspraak voor de controle van jouw oudere kat!

Bekijk het overzicht met deelnemende praktijken