Blog

Vuurwerkstress bij katten

Vuurwerk en de angstige kat

Vuurwerk is lang niet voor iedereen een pretje. De harde knallen en lichtflitsen jagen sommige mensen en katten de stuipen op het lijf. Vuurwerkstress bij katten is daarom in de maand december vaak onderwerp van gesprek. Het is belangrijk om goed om te gaan met je angstige kat en de vuurwerkangst waar hij last van heeft. Je bent zelf een belangrijke factor in deze situatie. Jouw gedrag ten opzichte van een angstige kat heeft zeker invloed op hoe het dier met zijn vuurwerkangst omgaat.


Vuurwerkstress bij katten herkennen

Schrikken doen we allemaal weleens. Zeker als het een onverwachte knal van vuurwerk betreft. Mensen kunnen echter bedenken wat de oorzaak van de knal is; voor katten is dit minder logisch. Daarnaast kunnen zij niet vluchten voor het geluid. Besef dat katten veel beter kunnen horen dan mensen. De ontploffing van vuurwerk klinkt daardoor nog veel harder. Maar hoe herken je vuurwerkstress bij katten nu precies? Een schrikreactie betekent niet automatisch dat je kat angstig is. Belangrijker is wat er na het schrikmoment gebeurt: de paniekreactie die erop volgt. Bij vuurwerkstress kunnen katten heel wisselend gedrag vertonen. Vuurwerkstress bij katten gaat doorgaans gepaard met een opvallende gedragsverandering. Angstige katten zijn geneigd zich te verstoppen en kruipen weg. Bijvoorbeeld op hoge plekjes, onder het bed, in een kast of andere plek waar zij zich op dat moment veilig voelen. Ze willen misschien niet meer eten, niet meer drinken en doen per ongeluk hun behoefte ergens waar dat niet hoort. Soms proberen ze het huis te ontvluchten. Wanneer ze niet meer normaal functioneren, dan is er zeer waarschijnlijk sprake van vuurwerkstress bij katten.

Bekijk meer weetjes


Vuurwerktraining

Als je kat bang is voor vuurwerk, dan kun je hem trainen om beter met vuurwerkstress om te gaan. Dit wordt wel vuurwerktraining genoemd. Net als paarden of politiehonden kunnen katten leren om niet meer in paniek te raken door vuurwerk. Merk je dat je kat heel bang is voor vuurwerk? Dan is het verstandig om meteen in januari naar een gedragsspecialist te gaan. Er zijn genoeg dingen die je kunt doen om het voor jouw angstige kat makkelijker te makken. Tijdens de vuurwerktraining krijg je tips over hoe je je kat kunt leren om met vuurwerkangst om te gaan, bijvoorbeeld door hem opnieuw te conditioneren. Door een positieve ervaring aan het geluid en de flitsen van vuurwerk te koppelen, kan je kat zijn angst (deels) overwinnen. Er zijn cd’s op de markt met vuurwerkgeluiden. Zo kun je oefenen met het geluid en dit koppelen aan een positief gevolg, zoals een beloning. Zet de cd zachtjes aan, en probeer het volume elke paar dagen een beetje harder te zetten. Op die manier kan je kat eraan wennen zonder bang te zijn, zodat hij er uiteindelijk amper nog naar omkijkt. Het is geen garantie dat je kat helemaal geen vuurwerkstress meer heeft tijdens oud & nieuw, maar zo kan zijn angst wel worden verminderd. Je kunt je kat ook van tevoren al helpen om te wennen aan de ruimte waar hij verblijft tijdens oud & nieuw. Breng hier in aanloop naar de maand december regelmatig tijd met hem door, speel met hem, aai hem en bouw zo een positieve associatie op. Door hem in een afgesloten ruimte in huis te zetten, kun je voorkomen dat hij ontsnapt tijdens de jaarwisseling. Vuurwerktraining kan gecombineerd worden met medicatie of andere maatregelen. De dierenarts kan het beste advies geven voor jouw kat.


Extra tips bij vuurwerkangst

  • Houd je kat tijdens de vuurwerkperiode binnen. Misschien is je kat niet per se bang, maar er zijn mensen op straat die misschien minder goede bedoelingen hebben en vuurwerk naar je kat gooien.
  • Als je kat een beetje nerveus is, maar niet heel bang, leidt hem dan af terwijl er vuurwerk wordt afgestoken. Bijvoorbeeld door met hem te spelen.
  • Door het licht aan te laten of de radio aan te zetten, worden de lichtflitsen en geluiden van buiten verdoezeld. Dit kan je angstige kat afleiden.
  • Als je merkt dat je kat vuurwerkangst heeft, houd ramen en gordijnen dan dicht. Zorg voor een veilige plaats, waar je kat zich kan terugtrekken. Bijvoorbeeld onder het bed of in een kast.
  • Steek zelf geen vuurwerk af in de voor- of achtertuin. Daar kun je je kat onnodig bang mee maken.
  • Zorg dat de kattenbak makkelijk bereikbaar is voor je kat. Dan is hij minder snel geneigd om zijn behoefte elders in huis te doen (al dan niet uit angst).
  • Sluit kattenluiken af en let op waar je kat is zodra de voor- of achterdeur wordt gebruikt. Zo kun je voorkomen dat hij ontsnapt.
  • Beloon je kat als hij rustig blijft terwijl het vuurwerk wordt afgestoken. Bijvoorbeeld door hem extra aandacht te geven, met hem te spelen of hem een snoepje te geven.
  • Laat een angstige kat niet alleen. Begeleid hem naar een veilige plek en praat op een normale en kalme manier tegen de kat. Blijf hoe dan ook altijd rustig en geef aandacht aan dat wat je kat nodig heeft. Als hij bij je op schoot wil, laat dit dan toe. Kruipt hij weg in een hoek, laat hem dan met rust. Als je hem dan aait, beloon je het angstige gedrag.
  • Ben je zelf bang voor vuurwerk? Probeer dan vooral rustig te blijven en niet in paniek te raken. Jouw gedrag is van invloed op het gedrag van je kat.
  • Heeft jouw kat extreme vuurwerkangst? Neem dan ruim van tevoren contact op met je dierenarts of gedragsspecialist om gepaste voorzorgsmaatregelen te treffen voor de jaarwisseling.

Deel je tips over angstige katten

Heb jij extra tips om angstige katten te helpen wanneer er vuurwerk wordt afgestoken? Stuur jouw suggestie dan in via de Facebookpagina van Dokter Kat zodat we dit met anderen kunnen delen!

Bezoek Dokter Kat