Blog

Wist je kat.. winter 2018

Winterweetjes

Verzorging in de winter

  1. Katten kunnen veel beter horen dan mensen. De knallen die vuurwerk geeft, klinken daardoor nog veel harder. Sommige katten kunnen hier heel bang voor zijn. Bij vuurwerkangst kun je verschillende maatregelen treffen om je kat goed te helpen. Bekijk tips
  2. De kattenvacht past zich aan naar het seizoen. Zodra het kouder wordt, dan wordt de vacht dikker. Zo worden katten beschermd tegen sneeuw en kou. Kouder weer hoeft daarom geen reden te zijn om je kat binnen te houden. Zorg er hoe dan ook voor dat je kat makkelijk weer naar binnen kan of dat hij een warme uitwijkplek heeft.

  3. Katten die graag buitenkomen, laten zich niet afschrikken door een beetje sneeuw. Het strooizout kan zijn pootjes daarentegen wel beschadigen. Voor je kat is het prettig om preventief een voet- en voetzoolkussenbalsem te gebruiken als het sneeuwt of vriest.

  4. De kattenvacht geeft een goede bescherming, tenzij die heel nat wordt. Als dat het geval is, dan wordt je kat niet meer voldoende geïsoleerd. Dep hem droog met een zachte handdoek en wrijf met de groeirichting van de kattenvacht mee. Daarna kan hij zelf op temperatuur komen.

  5. Katten zijn geneigd om vooral in de winter op of onder warme auto’s te gaan liggen. Controleer daarom voordat je zelf wegrijdt altijd even of de kust veilig is, bijvoorbeeld door met je hand op de motorkap te tikken.

  6. Geef je je kat regelmatig buiten zijn voer en water? Let er dan op dat dit niet bevriest. Anders kan je kat belangrijke voedingsstoffen mislopen die hij juist dit seizoen nodig heeft om gezond en warm te blijven. Tip: zet warm water neer zodat het minder snel bevriest.

  7. Naaktkatten hebben alleen maar een lichte laag dons op hun huid hebben en lijden daardoor vaak kou in de winter. Er zijn verschillende manieren om een naaktkat goed warm te houden. Denk bijvoorbeeld aan een kattentrui. Bedenk wel dat een naaktkat via de huid transpireert. De trui moet daarom warm én ademend zijn om oververhitting te voorkomen.

  8. Hoewel de kachel in huis aan staat, kan de vloer nog best tochtig of koud zijn. In dat geval is het beter om je kat een hogere slaapplaats te geven. Ook kun je kiezen voor een dekentje of een verwarmingsmat voor katten. Aan de verwarming kun je een hangmatje hangen, zodat katten een fijn plek hebben om te slapen.

  9. Vlooien en teken overleven tegenwoordig ook de winterperiode. Dit komt doordat je kat daar komt waar het warm en aangenaam is. En dat geldt dus ook voor die kriebelende beestjes! Blijf je kat daarom voortdurend maandelijks behandelen tegen deze parasieten. Zo kun je een vlooienuitbraak in huis voor zijn.

  10. In de winterperiode zijn katten vaak meer binnen. Dit is het uitgelezen moment om hem te bestuderen en te controleren of hij pijn heeft. Katten zijn er namelijk heel goed in om hun pijn te verbergen. Doordat ze in huis minder bewegen, wordt verstijving door artrose ook sneller duidelijk. Bekijk signalen

  11. Aangezien katten liever de warmte binnenshuis opzoeken, zullen zij vaker hun behoefte op de kattenbak doen. Het is daardoor een stuk makkelijker om urine op te vangen, mocht de dierenarts daarom gevraagd hebben. Zelf urine opvangen

  12. Merk je dat je kat schrikkerig en opgejaagd is, meer eet maar toch afvalt? Houd dan in de gaten of er sprake is van braken, diarree, meer drinken en plassen. Neem contact op met de dierenarts als er sprake is van een van deze verschijnselen. Het kan een signaal zijn van een schildklieraandoening door een hoge bloeddruk. Over hoge bloeddruk