Dit zijn de andere website van Boehringer Ingelheim

Vlooien en teken

Vlooien of teek bij je kat?

Vlooien of teek bij je kat?

Voorkomen van vlooien en teek bij kat

De vacht van je kat is niet alleen aanlokkelijk om te aaien; ook biedt het een prettig verblijf voor vlooien en teken. Dat lost zichzelf helaas niet op en kan zelfs resulteren in een volledige vlooienuitbraak in je huis. Reden temeer voor een regelmatige vlooienbehandeling en check op een mogelijke teek bij je kat. Vooral omdat dit belangrijk is voor zijn gezondheid; zo kun je ergere kwalen voorkomen.

Meer over gezondheid

Tips voor ontvlooien

Eigenlijk moet je vlooien niet pas bestrijden als je ze op je kat hebt gevonden. Voorkomen is beter door je kat regelmatig, meestal maandelijks, preventief te behandelen. Hoe vaak en op welke wijze je de kat moet behandelen, is afhankelijk van het middel dat je gebruikt. Heeft een van je katten of honden in huis vlooien? Volg dan de volgende tips:

  • Behandel de kat of hond die vlooien heeft en ook de andere katten en honden in huis.
  • Reinig het huis grondig, zodat de vlooien binnenshuis niet alsnog hun weg vinden naar een nieuw huisdier.
  • Vergeet niet om de dekens en kussens die je katten (en honden) gebruiken te wassen op een hoge temperatuur.

Vlooien zijn vervelend omdat ze jeuk veroorzaken bij je kat. Als je kat allergisch is voor vlooien, dan kan hij zichzelf helemaal kaal krabben. Maar jeuk is niet het enige; vlooien kunnen ook drager zijn van onder andere de lintworm. Heb je vlooien bij je kat ontdekt? Geef hem dan altijd een ontwormingskuur. Ook al heb je de vlooien bestreden; je kat kan de wormen al in zich hebben. Meestal geldt het advies dat kittens bij 3, 5 en 7 weken ontwormd worden en vervolgens maandelijks (tot een leeftijd van 6 maanden). Vanaf die leeftijd zou het voldoende moeten zijn om vier keer per jaar te ontwormen. Lees altijd de bijsluiter. Gebruik geen hondenmiddel voor je kat en vice versa. Je kunt voor advies altijd contact opnemen met je dierenarts.

Teek bij kat gevonden?

Vind je een teek bij je kat? Verwijder die dan zo snel mogelijk. De teek zuigt zich vol met bloed, maar kan ook ziektes overbrengen. En hoe langer de teek blijft zitten, hoe groter de kans is dat hij een ziekte overdraagt. Verwijder de teek nooit met je blote handen of nagels. Hierdoor kan er een stuk van de teek in of op de huid van je kat blijven zitten. Dit kan een infectie kan veroorzaken. De juiste manier om een teek te verwijderen is als volgt:

  • Draag wegwerphandschoenen
  • Verwijder de teek met een speciale tekentang of tekenpincet
  • Ontsmet het wondje daarna pas met alcohol


Check regelmatig of er sprake is van een teek bij je kat. Teken zitten vaak tussen de tenen, in de oksels, onder de staart, in de oren en bij de hals en op de kop. Zeker bij een kat met een dikke vacht, kan een teek moeilijk te zien zijn. Maar ook bij kortharige katten kun je teken soms slecht opmerken, bijvoorbeeld omdat ze nog niet volgroeid of volgezogen zijn. Om zeker te weten dat er niet nog een teek bij je kat gevonden wordt, kun je een teken dodend middel gebruiken.

Buitenkatten lopen vanzelfsprekend sneller teken op. Je kunt een preventief middel gebruiken om te voorkomen dat dit gebeurt. Vraag advies aan de dierenarts of bij de dierenspeciaalzaak en lees altijd grondig de bijsluiter.

Tip: plan vast controlemoment

Probeer een vast moment in de week in te plannen, waarop je je kat controleert op vlooien en teken. Bijvoorbeeld tijdens zijn wekelijkse borstelmoment.

Anderen bekeken ook

Voeding

Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn ca...

Lees meer

Beweging

Met de juiste voeding is je kat goed doorvoed en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn ca...

Lees meer