Verzorging

Kattenvoer en gewicht

Soorten kattenvoer

Met de juiste voeding krijgt je kat voldoende energie binnen, en voorkom je dat hij te dik wordt. Katten zijn carnivoren: ze hebben meerdere keren per dag vlees nodig. Een volwassen kat voer je meerdere keren, minimaal twee keer per dag zodat dit goed aansluit op zijn natuurlijke eetpatroon. Katten in het wild eten 5-8 keer per dag kleine hoeveelheden. Zet het liefste altijd een bakje voer neer zodat de kat zelf kan controleren wanneer en hoeveel hij eet.

Zelf controle houden over bv. eten, slapen en naar buiten gaan zorgt voor minder stress bij de kat. Er zijn katten die een vol bakje voer direct helemaal opeten, bij dit soort katten is het ’t beste om ze een aantal keer per dag een afgewogen hoeveelheid voer te geven. Je kunt kiezen voor brokjes, natvoer, vers voer of voer uit de diepvries. Geef katten nooit kleine botjes, want hier kunnen ze in stikken. Bij het voeren van rauw vlees is het goed om bepaalde hygiënische voorzorgsmaatregelen te treffen – vraag je dierenarts om advies.

Er zijn verschillende soorten voer, afgestemd op leeftijd, leefomstandigheden en andere factoren die van invloed kunnen zijn op de voerbehoefte. Zo is er voer voor kittens en katten die binnen leven. Kittens kun je het beste het voer geven dat ze bij de fokker of bij de eigenaar van de moederpoes ook kregen. Naarmate katten ouder worden, hebben ze ander voer nodig. Ze bewegen immers minder en hun voedingsbehoefte verandert.

Tips dieetvoer kat

Soms heeft een kat overgewicht en moet hij op dieet. Er is speciaal voer voor katten die gewicht moeten verliezen op een verantwoorde wijze. Dieetvoer voor de kat is er in vele soorten en maten en voor verschillende doelen. Denk bijvoorbeeld aan een nierdieet bij chronische nierziekte of dieetvoer bij katten die vaak blaasgruis of blaasproblemen hebben. Een nadeel van het dieetvoer voor de kat is dat het soms minder smakelijk is. Zet je kat daarom geleidelijk over op dieetvoer, over een periode van enkele dagen tot enkele weken. Start niet met het voer als je kat zich ziek voelt, want dan bestaat de kans dat de kat het dieet associeert met ziek zijn.

Volg verder de volgende tips:

  • Meng eerst een kleine hoeveelheid dieetvoer met normaal voer. Vergroot in een periode van enkele dagen tot weken het aandeel dieetvoer voor de kat.
  • Geef eerst kleine hoeveelheden met de hand.
  • Maak het voer een beetje warm (niet warmer dan lichaamstemperatuur).
  • Voeg vocht aan het voer toe, natvoer vindt de kat vaak lekkerder. Ga tijdens het eten bij de kat zitten en beloon hem als hij het voer eet door extra aandacht te geven. Bijvoorbeeld door de kat aan te halen of met hem te spelen.

Kat wegen

Je kunt de gezondheid van je kat goed in de gaten houden als je hem regelmatig weegt. Valt je kat af zonder duidelijke reden (zoals bijvoorbeeld een afvaldieet vanwege overgewicht)? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Neem contact op met je dierenarts voor een controle. Een gewichtsverlies van 5% is al te veel; voor een kat van 5 kilo is dit 250 gram.

Word je kat juist dikker? Houd hem dan ook in de gaten. Bij overgewicht loopt je kat meer risico om ziek te worden. Je kunt je kat wegen door een kattenreistas of -mand met en daarna zonder de kat op een personenweegschaal te plaatsen. Je kunt ook zelf met en zonder je kat op de weegschaal staan. Door beide gewichten van elkaar af te trekken, weet je het gewicht van je kat. Je kunt ook een weegschaal voor baby’s gebruiken.

Meer over kattengezondheid

Naast goede voeding is ook beweging belangrijk voor het welzijn van je kat.

Lees meer over beweging