Blog

Waarop letten bij een oudere kat?

Katten worden tegenwoordig een stuk ouder dan vroeger het geval was. Dit dankzij betere voeding, beschikbaarheid van de dierenarts en verzorging door het baasje thuis. Een kat veroudert al vanaf de leeftijd van 7 jaar, en dat vraagt om extra oplettendheid van jou als katteneigenaar. Katten in deze leeftijdscategorie zijn namelijk gevoeliger voor ouderdomsziektes.

Gedrag van oude katten

Bij een oude kat zul je waarschijnlijk veranderingen zien; denk aan de fysieke (on)mogelijkheden en het gedrag. Maar wist je dat je dergelijke ongemakken niet zomaar kunt toeschrijven aan ouderdom alleen? Vaak zijn het ook aanwijzingen voor diverse aandoeningen. Katten zijn namelijk van nature heel goed in staat om ongemakken te verbergen. Vaak merk je daardoor lange tijd helemaal niets aan je kat. Bespreek daarom elke verandering van gedrag altijd even met je dierenarts, dan weet je zeker dat je in geval van eventuele ziekte er zo vroeg mogelijk bij kunt zijn.

Over pijn bij katten

Tips om de oude kat te helpen

Een oude kat heeft meestal meer moeite om zichzelf goed te verzorgen. Dat kan duiden op pijn of op ander vervelend ongemak. Schrijf het dus niet zomaar toe aan ouderdom, maar bespreek dit met je dierenarts om pijnlijke aandoeningen uit te sluiten!
Naast het tijdig bespreken van elke verandering met je dierenarts, kun je je kat helpen door:

  • Zijn nagels te knippen, mogelijk op advies van de dierenarts.
  • Hem te kammen en eventueel zijn ogen, neus en oren schoon te maken.
  • Speciale supplementen te geven, zodat hij haarballen makkelijker kan uitspugen.
  • Binnen een kattenbak neer te zetten.
  • Regelmatig zijn gebit te checken en contact met de dierenarts te zoeken als je ziet dat hij bijvoorbeeld rood tandvlees heeft.
  • Eten in kleine porties aan te bieden, in een (keramieken) etensbak die hij prettig vindt.
  • Altijd vers drinkwater neer te zetten en zelfs een beetje water toe te voegen aan zijn natvoer.
  • Een warme, rustige slaapplek te creëren waar hij makkelijk kan komen. Zonder te hoeven springen, bijvoorbeeld.

Twee keer per jaar een gezondheidscontrole

Vanaf 7 jaar is je kat senior, en vanaf 11 jaar mag je jouw vriend een oude kat noemen. Dit betekent ook dat zijn gezondheid, al vanaf 7-jarige leeftijd, om meer aandacht vraagt. Hoewel je het misschien niet direct aan hem merkt, kan jouw kat iets mankeren. Als je hem twee keer per jaar voor gezondheidscontrole naar de dierenarts brengt, krijg je meer duidelijkheid. Vervelende ouderdomsaandoeningen ben je bovendien sneller op het spoor, zodat je kat zo lang mogelijk met zo min mogelijk ongemak bij je kan blijven. En die controles kun je heel eenvoudig voorbereiden met onze vragenlijst!

Doe de gezondheidscontrole

Levensfases van een kat

Iedereen kent wel verhalen van een kat die ouder is geworden dan 20 jaar. Dat is niet zomaar vanzelfsprekend. Er zijn verschillende fases in het leven van een kat die met zijn ontwikkeling samenhangen.

 

dokter-kat-Kind

 

Kind: 0 tot 4 maanden
De jonge kat groeit en ontwikkelt zich ontzettend snel.

dokter-kat-Junior

 

Junior: 5 maanden tot 1 jaar
De kat bereikt zijn volledige groei en leert hoe hij zich moet gedragen in zijn omgeving.

 dokter-kat-Volwassen-2  

Volwassen: 1 tot 6 jaar
De kat is volwassen, zowel fysiek als in gedrag, en is over het algemeen gezond en actief.

dokter-kat-Senior  

Senior: 7 tot 10 jaar
Vanaf 7 jaar is de kat een echte senior en loopt hij een verhoogd risico op ouderdomsziektes, zoals artritis en chronische nierziekte. Het is altijd slim om regelmatig naar de dierenarts te gaan, maar vanaf deze leeftijd is het echt
belangrijk om minimaal jaarlijks een gezondheidscontrole te laten uitvoeren.

dokter-kat-Bejaard-2  

Bejaard: 11 tot 14 jaar
De bejaarde kat vanaf 11 jaar heeft hij een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Veel katten laten ook nu nog steeds niet zien dat ze ergens last van hebben. Voer in overleg met je dierenarts de gezondheidscontrole op naar minimaal twee keer per jaar.

dokter-kat-Hoogbejaard  

Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Zorg voor een fijne oude dag van je kat met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Laat de dierenarts bij voorkeur elk kwartaal de gezondheid van je kat monitoren.

 

Hoe oud is jouw kat in mensenjaren?

Oktober is de Maand van de Oudere Kat

Van 1 tot en met 31 oktober is het Maand van de Oudere Kat. Deelnemende dierenartspraktijken geven deze maand extra aandacht aan de gezondheidscontrole van jouw kat. Maak jij ook een afspraak voor jouw kat(ten) vanaf 7 jaar? Bekijk de deelnemende praktijken bij jou in de buurt en maak een afspraak voor jouw kat!

Bekijk deelnemende praktijken