Blog

Wist je kat.. zomer 2019

Zomerweetjes

Verzorging in de zomer

  1. De meeste katten in warme maanden ongeveer 15% minder eten ? Dit komt waarschijnlijk doordat katten bij warm weer minder energie gebruiken. Ze hoeven hun lichaamstemperatuur niet op peil te houden en hebben dus minder eten nodig. Dat geldt trouwens ook voor binnenkatten.

  2. Mensen denken vaak dat katten het door al die haren extra warm hebben. Het tegendeel is waar. De vacht beschermt een kat juist tegen hitte. Eigenlijk zorgt de vacht dat je kat niet verbrandt, niet oververhit raakt én zijn tere huid wordt goed beschermd tegen de venijnige zonnestralen.

  3. Zelfs katten die binnen leven kunnen nadelen ervaren van de felle zon. Die straalt de hele dag naar binnen door de ramen en warmt het huis flink op. Zorg dat je kat altijd een paar schaduwplekken heeft, zelfs in huis. Zo kan hij de verkoeling op zoeken, als hij dat nodig heeft.

  4. Extra vocht voor katten is in de zomer en bij extreme hitte geen overbodige luxe. Creëer daarom extra drinkplekken in en rondom huis. Ververs het water dagelijks en bied het aan in een kom waar je kat graag uit drinkt. Wat betreft de voeding kun je ervoor kiezen je kat iets vaker natvoer te geven en dit zelfs aan te lengen met extra water voor een lekker en voedzaam soepje. Bekijk de tips

  5. Katten voelen zich over het algemeen comfortabel in de warmte. Dit zit een beetje in hun bloed, aangezien de voorouders van de kat in de woestijnen van Afrika en het Midden-Oosten leefden. Maar ook al kan jouw kat goed omgaan met hoge temperaturen, zorg altijd voor voldoende koele plekken in huis en schaduwplekken in de tuin.

  6. De warmte is voor oudere katten soms juist prettig. Oudere katten hebben vaker last van bot- en gewrichtspijn. Het zonnetje biedt dan de broodnodige warmtetherapie. Je hoeft je kat dus niet per se uit de zon te houden, soms heeft hij hier baat bij. Het is trouwens niet nodig dat je kat pijn lijdt, zelfs al is hij oud. Neem contact op met de dierenarts als je ziet dat je kat pijn ervaart. Leer pijn herkennen

  7. Als jouw kat de hele dag in de zon ligt te luieren, dan vindt hij dat vast fijn. Houd hem desondanks wel in de gaten. Op het moment dat hij zich vreemd gaat gedragen of overgeeft, dan kun je het beste direct met hem naar de dierenarts gaan. Mogelijk heeft je kat uitdrogingsverschijnselen of een zonnesteek opgelopen.

  8. Je kat kan over het algemeen heel goed zijn eigen tempo bepalen. Laat hem op warme dagen zoveel mogelijk met rust en doe geen drukke spelletjes. Als hij het warm heeft, dan zoekt hij zelf de verkoeling wel op.

  9. Ga langs bij de dierenarts op het moment dat je je kat naar een kattenpension wilt brengen of mee wilt nemen naar het buitenland. In een kattenpension zijn de inentingen tegen nies- en kattenziekte vaak verplicht. Vraag altijd om het DIBEVO-bewijs, zodat je zeker weet dat de kwaliteit van het pension in orde is. Om je kat mee te nemen naar het buitenland, zijn een rabiësinenting en een chip doorgaans verplicht. Verdere eisen verschillen per land. Bekijk invoereisen per land

  10. De neus van je kat kan droog zijn. Er wordt wel gedacht dat er iets speelt wanneer de neus van de kat niet nat is. De redenen voor een droge neus kunnen echter verschillen; het hoeft niet meteen te betekenen dat je kat is uitgedroogd. Neem bij twijfel hoe dan ook altijd contact op met de dierenarts.

Meer zomerweetjes