Maand van de Oudere Kat

Maand van de Oudere Kat

Oktober is de Maand van de Oudere Kat! Vanaf 7 jaar worden katten al als ‘senior’ bestempeld. Zij hebben namelijk een grotere kans op ouderdomsklachten en progressieve kattenziektes zoals artrose, nierziekte en suikerziekte. Vaak merkt de katteneigenaar helemaal niet dat zijn kat iets mankeert. Reden genoeg om meer aandacht te besteden aan katten vanaf 7 jaar!

Deelnemende praktijken

Van 1 tot en met 31 oktober kun je bij de dierenartspraktijken die deelnemen aan de Maand van de Oudere Kat terecht voor gezondheidscontrole van jouw kat. Een aantal hebben dan ook speciale acties lopen. Wil jij hier gebruik van maken? Bekijk dan de deelnemende praktijken en plan direct een afspraak!

Bekijk de deelnemende praktijken

Katten verbergen hun pijn

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar katten zijn van nature zo aangelegd dat zij pijn maskeren. De reden is dat zij niet zwak willen overkomen. Dan zijn zij namelijk minder goed in staat om hun territorium af te bakenen. Tegelijkertijd hebben 2 op de 3 katten ouder dan 7 jaar pijn door artrose. Je wilt natuurlijk weten of jouw kat dat ook heeft, zodat je hem daarbij kunt helpen. Gelukkig kan het kattengedrag uitsluitsel geven.

Katten die pijn hebben, zijn geneigd om veel rustiger of juist heel druk te worden. Ze kunnen gaan krabben of blazen, terwijl dat niet hun gewone gedrag is. Verder vertelt de lichaamshouding veel over mogelijke pijn bij katten. Daaraan kun je herkennen of zij acute of chronische pijn hebben.

Bekijk de lichaamshoudingen

Jaarlijkse gezondheidscontrole voor oudere katten

Katten hoeven trouwens geen zichtbare pijn te hebben om iets te mankeren. Zeker als zij de leeftijd van 7 jaar zijn gepasseerd, vallen ze binnen de categorie ‘ouder’ en hebben ze een grotere kans op onder meer progressieve ziektes. Een voorbeeld is chronische nierziekte; 1 op de 3 oudere katten heeft chronische nierziekte en deze aandoening wordt door de tijd heen telkens erger voor je kat.

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts kan zo’n ernstige ziekte tijdig worden ontdekt. Hoe eerder je erachter komt dat je kat dit heeft, hoe beter ermee om kan worden gegaan en hoe langer je kat nog zo comfortabel mogelijk kan leven. Een regelmatige controle van je kat is daarom aan te raden. Vanaf 11 jaar is het advies om 2 keer per jaar met je kat naar de dierenarts te gaan. Vanaf 15 jaar is dit 4 keer per jaar.

Om je goed voor te bereiden op je afspraak, kun je alvast de CATcare vragenlijst invullen. Neem 'm mee naar de afspraak en bespreek deze met je dierenarts. Dit helpt om eventuele aandoeningen eerder te kunnen vinden. Zodat je kat zo gelukkig en gezond mogelijk blijft.

Bekijk de CATcare vragenlijst

Tips voor dierenartsbezoek

Heeft jouw kat een hekel aan de dierenarts? Of slaat hij op de vlucht als hij alleen al het reismandje ziet? Wij geven je graag een aantal tips, zodat je tóch naar de dierenarts kunt gaan. Daar is jouw kat immers het meest mee geholpen!

  • Train je kat, zodat hij niet meteen in paniek raakt als hij het mandje ziet. Zet de mand een tijdje in de woonkamer met een kussentje of dekentje erin. Zo ziet je kat het na verloop van tijd als slaapplek en niet als signaal voor de dierenarts.
  • Gebruik een kunststof mand waar het deksel helemaal vanaf kan. Of een andere reismand waar je je kat makkelijk in en uit kan halen.
  • Blijf in de auto zitten wachten, als jouw kat moeite heeft met andere dieren. Zet je kat sowieso niet op de grond in de wachtkamer maar op een stoel naast je of op je schoot. Zo krijgt hij het overzicht dat hij nodig heeft.
  • Zorg dat je zelf rustig bent en beloon je kat als hij zich goed gedraagt.

Naar de praktijk

Kattenleeftijd

Katten worden sneller oud dan mensen; dat is over het algemeen wel bekend. Maar hoe oud is een kat in mensenjaren? Vaak vermenigvuldigen mensen de leeftijd van hun kat met 7 om de leeftijd in mensenjaren uit te rekenen. Wist je dat dit niet helemaal klopt?

Afhankelijk van zijn leeftijd, bevindt een kat zich in de levensfase van een kind, junior, volwassene, senior, bejaarde of hoogbejaarde. Deze zes stadia in het leven van een kat hebben effect op zijn ontwikkeling en gezondheid.

Hoe oud is een kat in mensenjaren?

 

Deelnemende praktijken

Deelnemende praktijken

Kijk snel welke dierenartsen dit jaar meedoen met de Maand van de Oudere Kat!

Waarop letten bij een oude kat?

Waarop letten bij een oude kat?

Een kat van 7 jaar is al een echte senior en dat vraagt om extra oplettendheid van jou als katteneigenaar. Weet jij waar je op moet letten?